Kabaklı Peynirli Kek



Bugün çok güzel bir tuzlu kek tarifi veriyorum. Kabaklı peynirli kek hem yapımı aşırı basit, hem de garantili bir kek. Hafif ekmeğimsi ama yumuşacık. Aslında tam olarak tarif etmek gerekirse, dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir kek. Tarifini yabancı bir sitede gördüm ve denemesem olmaz dedim. Ancak bu tarifin aynısını alıp siteme koyarsam içim rahat etmezdi . Bunun için orjinal tarifte olmayan bir takım malzemeler ekleyerek tarifi kendimce yorumladım. Gerçi tarifi ilk gördüğümde kendi kendime, ulan bu kekin içine şu şu malzemeleri koymamışsın, oldu mu şimdi de demiştim ne yalan söyleyeyim. Evet kendi kendime de konuşurum ayrıca. Hiç çekinmem. Zamanında anneanneme hep derdim kendi kendine konuşuyorsun diye. Demek genetikmiş. Yaş ilerledikçe ben de bunu yapmaya başladım. Sandalyeyle, kumanda cihazıyla, kepçeyle, hemen hemen her şeyle konuşuyorum :) Neyse konuyu dağıtmayayım, sonra şikayet edenler çıkıyor :P

Malzemeler


1 su bardağı un

1/2 su bardağı süt

250 gr kadar peynir ( Ben keçi peyniri kullandım. )

3 yumurta

1 adet orta boy kabak

2 çay kaşığı haşhaş tohumu (orjinal tarifte yoktu )

Dereotu ( 1,5 - 2 dal kullanıyorum. Sadece yapraklarını ) ( orjinal tarifte yoktu )

Maydanoz  ( 3 - 4 dal. Sapları kullanmıyorum. )

1 diş sarımsak ( orjinal tarifte yoktu )

8 - 9 adet zeytin (orjinal tarifte yoktu )

1 paket kabartma tozu

Bu arada malzemelerin fotoğrafını çekerken sarımsak ve zeytin koymayı düşünmüyordum. Onları sonradan ekledim. O yüzden malzemeler fotoğrafında yoklar. Kusura bakmayın.

Hazırlanışı

İlk önce fırını 180 dereceye ayarladım. Fırın ısınırken kabağı ince dilimler halinde doğradım. Her bir dilimi de 4'e böldüm. Sonra bu kabakları çok az zeytinyağı kullanarak, ufak bir dal taze biberiye eşliğinde kavurdum. Hafif kahverengileşinceye kadar da kavurmaya devam ettim. Kabakların kavrulmasına yakın, 1 diş incecik doğranmış sarımsağı tavaya ekledim, bir kaç kez çevirdim.


İşim bittiğinde böyle görünüyorlardı. Peynirleri küp küp doğradım.

Sonra 3 yumurtayı köpük köpük oluncaya kadar mikserle iyice çırptım. Yumurtanın içine yarım su bardağı sütü döktüm, el çırpıcısıyla şöyle bir karıştırdım. Unu ve kabartma tozunu bir güzel eleyip bu karışıma kattım. Topak olmaması için unu azar azar ekledim ve ekleme işinden sonra çırpıcıyla karıştırdım.

Yeşillikleri doğradım. Maydanoz ve dereotu kısmını açıkçası hamur miktarına göre, göz kararı koyuyorum. Ama dereotunun maydanozun yarısı kadar olmasına dikkat ediyorum.  Dereotunu fazla kullanınca diğer tatları bastırabiliyor.

 En son peyniri, kabağı, haşhaş tohumunu, pul biberi, karabiberi, bir çimdik tuzu, çekirdeklerini çıkartıp doğradığım zeytini, yine ince ince doğradığım maydanoz ve dereotunu ekledim. Bütün malzemeler hamurun her yerine dağılıncaya kadar nazik nazik karıştırdım.  Normal kek hamurundan biraz daha katı bir kıvamı oluyor bu arada, söylemeden geçmeyim. Hani bir ekmek hamuru kadar değil tabii ki, ama kek hamurundan 1 tık daha koyu.


Harç kenarda bekleye dursun, ben hemen borcamı tereyağıyla yağladım. Yağın borcamın her yerine gelmesine dikkat edin. Yoğun bir kek olduğundan yapışma durumunda keki kırabilirsiniz. Her neyse harcı hemen borcama boşaltıp fırına yerleştirdim. 45 dakikada kekim pişmişti. Pişince aşağıdaki gibi kek çatlayacak ve iyice kızarmış olacak.


Bu arada kek hafif ılımadan çıkarmanızı tavsiye etmiyorum. Yine kırılma ihtimali doğuyor. Hafif ılıyınca kekin kenarlarından bir bıçak sokarak keki borcamdan ayırıp, öyle çıkarın.

Yani nasıl anlatayım bu lezzeti bilemedim. O 1 tanecik sarımsak öyle muhteşem bir tat veriyor ki, keki yerken kendinizden geçiyorsunuz.


İçindeki küp peynirler kekin içinde eriyor ama hamurla karışmıyor. Yerken hafif sünüyor. Harika.


Yani eminim tarifin ilk hali de harika oluyordur ama bence bu hali anormal bir şey. Haşhaş tohumları, o zeytinler, kabak, peynir hepsi bir araya gelince tam bir lezzet patlaması oluyor. İnsan kendi pişirdiği şeyi bu kadar övmemeli bence, ayıp bir şey :)) Ama işte övüyorum ki siz de pişirin. Ondan yani, yoksa başka bir niyetim yok.

Neyse efendim herkese sevgiler saygılar. Bir daha ki tarifte görüşmek üzere. Afiyet olsun :)

Yorumlar

  1. Harikasınız:) Ellerinize sağlık. Ne güzel bir tarif, yapıcam kesinlikle. Çok eğlenceli, keyifli anlatıyorsunuz tarifleri. Keşke daha sık pişirip yayınlasanız... Merakla her gün kontrol ediyorum blogunuzu;))

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :) Tarifimi ve yazımı beğendiğiniz için çok mutlu oldum.
    Hem artık hızlanıyorum Sibel hanımcım. Havalar serinledi, enerji doldum ben de. Yazları çok sıkıntılı oluyor. Benim mutfak sera edasında bir mutfak. 40 derece oluyor :))
    Şimdi sıkıntı yok. Hatta kışları fırın mutfağımı ısıtıyor. Ben de yakıyorum elektrikli sobamı. Bir de kar yağıyorsa şansıma çok keyifli oluyor. İşte o vakit ben de çok verimli oluyorum :)
    Bir daha ki yazıda görüşmek üzere. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Malzemelerde dikkatimi çekti. kek hamurunda hiç yağ yok, ne sıvı ne katı. kabağı kavururken kullandığınız yağ yeterli oluyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Geçekten iyi bir tarifmiş. Ben de çok memnun kaldım. Yağ konusuna gelince, yeterli oluyor. Kalıbı da yağlıyorum zaten. İkisi birleşince tam kıvamında oluyor. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere. Sevgiler, saygılar :)

    YanıtlaSil
  5. bugun denedim. şu an pişiyor. sanırım ben dereotu ve maydonuzu sizin koyduğunuzdan fazla koydum. yarım demetten daha az maydonoz ve dereotu. ama hamur, sizinkinden çok daha yeşil oldu :( inşallah tadı güzel olur. tarife ne kadar maydonoz ve dereotu koyduğunuzu da yazarsanız, benim gibi şaşıranlar olmaz :)

    YanıtlaSil
  6. Biraz fazla kaçtı herhalde :) Bir dahakine daha az koyarsınız. Maydanoz sorun olmaz da, dereotunun fazlası kekin tadını biraz bozabilir. Ben genelde göz kararı koyuyorum yeşilliği. Hamurun miktarına göre. Tarifi de hemen güncelliyorum. Kabaca dereotunu maydanozun yarısı kadar koyuyorum diyebilirim. O zaman tam geliyor. 3 - 4 dal maydanoz ( sapları koymuyorum ). 2 dal da dereotu.(yine çok sert sapları koymuyorum.)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar