Tava Böreği ( Pizza Tadında )


Bu tarifi ilk kez dün akşam yaptım. Aslında ilk kez demek doğru olmaz. Sadece iç malzemesini daha önce bu şekilde hazırlamamıştım demek daha doğru olur. İşe başladığımda amacım gözleme yapmaktı. Elimi yufkaya attığımda, yufkanın torbaya nemli olarak koyulup ağzı mühürlendiği için koca bir hamur parçasına dönüştüğünü gördüm. Haliyle yufkaları ayırdığımda parça pinçik bir hale geldiler. Bende madem öyle tava böreği yapayım dedim. İçini de değişik hazırladım. O kadar güzel oldu ki, bugün çıkıp yufka aldım ve yeniden yaptım. Bu güzelliği siteye koymamak olmazdı çünkü.  Nesini farklı yaptığımı hemen anlatmaya başlıyayım.

Malzemeler


3 parça yufka

1 küçük domates

1 küçük biber

2 dilim salam

100 gr kadar kaşar peyniri ( çerkez peyniriyle de çok güzel oluyor )

150 gr kadar klasik inek peyniri

1 adet yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

2 çay bardağı kadar süt ( 1 çay bardağına yakını üstüne kalanı da böreğin içine koyulacak )

2 çorba kaşığı tereyağı ( 1 kaşığı böreğin içine, 1 kaşığı üstüne kullanılacak )

Maydanoz

Karabiber

Kekik

Hazırlanışı

Ben bu böreği pişirirken 2 adet aynı boyda tava kullandım. Bir tanesini kapak yerine kullandım. Çevirirken böylesi çok daha kolay oluyor. Her neyse, önce doğranacak malzemeleri doğradım. Domatesi çekirdeklerini çıkartarak kullandım ve ince ince doğradım. Biberi ve maydanozu da incecik doğradım.  Tezgaha yerleştirdim. Tereyağını böreği pişireceğim tavada erittim. Eriyen yağı iki ayrı tasa bölüştürdüm. Taslardan birine 2 kaşık yoğurdu ve 1 çay bardağı sütü ekledim. Üstüne yumurtayı kırıp iyice çırptım. Diğer tastaki yağın üzerine de, kalan 1 çay bardağına yakın sütü koydum ve karıştırdım. İki tası da bir kenara aldım.

Yağı erittiğim tavanın dibinde kalan yağ, böreği pişirmek için yeterli olacağından ekstra yağ kullanmadım. Yufkalardan birini yağlı tavaya yaydım. Delikler varsa oraları yufka parçalarıyla yamadım. Üzerine kaşarın 1/3 ünü rendeledim.  İnek peynirinin yarısını da bu kata koydum. 1 dilim salamı da ekledim.Üstüne parça parça ettiğim yufkaları yerleştirdim. Yoğurtlu, yağlı, sütlü karışımın bir kısmını yufkaların üstüne döktüm. Çorba kaşığıyla koyun kontrollü olsun. Bir sonraki katlara da koyacağız çünkü.

2. kat için yine kaşar rendeledim. inek peynirinden biraz daha ekledim. Kalan 1 salamı da parçalayarak koydum.  Domates ve biberleri de bu kata koydum. Hem arada kalsın daha bir hararetli pişsin diye, hem de sulandığı zaman böreğin altını ve üstünü ıslatıp, böreğin parçalanmasına sebep olmasın diye. Üstüne maydanoz ve kekiği de ekledim. Üstüne yine yoğurtlu, sütlü, yumurtalı karışımdan döktüm. Ve işlem tamam. Aynen aşağıdaki gibi.


Sonra üstüne yine parça parça ettiğim yufkalardan koydum. En son bir kez daha kaşar rendeledim, karabiberini serptim. Bir daha karışımdan döktüm.


Üstüne büyük bir parça yufka koydum. Delikli olmamasına dikkat ettim. Çünkü böreği çevirdiğimde o kaşarlar akacaktı. neyse. Tavanın kenarlarından taşan yufkaları da ortaya katladım. Üstüne Diğer tastaki süt tereyağı karışımını döküp iyice yaydım. Silikon fırça kullandım ben. Her yerini ıslattım. Özellikle katlanma yerlerine dikkat ettim. Yoksa taş gibi oluyor :)


Buzdolabında 1 saat beklettim. Börek iyice ıslansın, iç harcı bütünleşsin diye böyle yaptım. Ama zamanınız yoksa çok da elzem bir şey değil.

Buzdolabından çıkardığım böreği ocağa yerleştirdim. Ocağın altını kıstım. Diğer tavayı kapak şeklinde üstüne kapattım.  Alt tarafın kızarması çok fazla bir zaman almıyor. Arada kontrol ederek pişirdim. Alt kısım kızarınca, tavaları çeviriverdim. Çevirirken dikkat edin. Baya ağır bir börek oluyor, zaten hafif ıslak yanarsınız vallahi. Havluyla tuttum ben. Kapak niyetine kulandığım tavanın üstünden de bastırarak dikkatlice çevirdim. Bu yüzü de kızardığında börek hazır.


Kekiği bol kullandım ben. Domates ve biber de eklenince pizzaya çok benzedi. Hazırlaması kolay olan ve süre olarak da pişmesi gayet kısa süren harika bir börek ortaya çıktı.


Sadece 3 yufkadan yapılan ve gayet de doyurucu olan bu enfes böreği mutlaka deneyin derim. Herkese şimdiden afiyet olsun. Sevgiler...

Yorumlar

  1. Bunu pazar günü muhakkak yapmalıyım,göz bebeklerim büyüdü ilk fotoğrafı görünce.Yarın inşallah yufka almayı unutmam ,çok heyecanlandım:)
    Aslında benim senin sayfana gün başında bakmam gerekiyor,gün sonunda değil! ama bir türlü tutturamadım daha:)
    Eline sağlık,fikir olarak çok iyi yapımda basit sayılacak;lezzette tavan bir paylaşım olmuş:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Denizcim. Benim de senin yorumu okuyunca göz bebeklerim büyüdü :))
    Bu arada benim gibi körü körüne alma yufkayı. Öyle yapışık olunca insanın canını okuyor :D
    Bi de kekiğini bol koymayı unutma olur mu? Nam nam nam :)

    YanıtlaSil
  3. En sevdiğim pratik börekler arasında, elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim :)) Gerçekten de çok pratik. İnsanı üzmeyen, yormayan bir börek. Keşke her yemek böyle olsa dedirtiyor insana. Sevgiler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar