Mercimekli Vejetaryen Köfte


Hep soğuk içecek, soğuk çorba, ferah yiyecekler koy siteye. İyi güzel de nereye kadar dedim ve bugün bu alışkanlığımı kırdım. Çok güzel bir vejetaryen köfte tarifi hazırladım. Gerçi içinde yumurta var ama, bildiğim kadarıyla çok sert vejetaryenler yumurta yemiyor. Biraz araştırma yaptım, bir kısmı süt yumurta yerken, bir kısmı bal bile yemiyor.  Başta tereddütte kalsam da, vejetaryen tariflerde yumurta kullanıldığını görüp, tarifi bu isimle yayınlamaya karar verdim. Eğer ki hata yaptıysam yorumlarınızı bekliyorum. Düzeltmeyi hemen yaparım. Hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler


1 su bardağı yeşil mercimek

1/2 su bardağı ince bulgur

1 adet soğan

2 adet havuç

1 adet yumurta

1 - 2 dilim ekmek

Limon

1 - 2 diş sarımsak

Maydanoz

Kimyon

Karabiber

Pul biber

Tuz

Hazırlanışı

İlk önce mercimeği iyice yıkadım ve düdüklü tencerede 20 dakika haşladım. Eğer mercimeği daha önceden ıslatmış olsaydım 10 dakikada pişerdi. Eğer zamanınız kısıtlıysa mercimeği 1 gece önceden ıslatabilirsiniz. Mercimekler haşlanadursun, ben de o arada havucu incecik rendeledim ve soğanı robottan geçirdim.


Mercimekler haşlanınca onları bir güzel süzüp robottan geçirdim. Püre haline gelinceye kadar işleme devam ettim. Mercimek püresini soğan-havuç karışımına ekledim. Üstüne yıkadığım ince bulguru da ekleyip iyice karıştırdım. Bir süre kenarda beklemesi gerekiyor. Beklerken hem bulgurlar iyice şişiyor hem de yumurtayı eklediğim zaman yumurta pişmemiş oluyor. Soğuma işlemi gerçekleşirken, bir kenarda hemen maydanozları doğradım ve ekmekleri ufaladım. Karışım soğuduktan sonra son işlem olarak da, yumurtayı, baharatları ve ufalanmış ekmeği de ekledim ve yoğurmaya başladım. Hemen kıvamlanıyor zaten. Ama size tavsiyem ekmeği azar azar ekleyin. Soğanın sululuğuna göre ve mercimeğin ne kadar süzüldüğüne bağlı olarak koyulması gereken ekmek miktarı değişebiliyor. Normal köfteye göre daha rahat şekil alıyor. Ben klasik köfte şeklinde yaptım ama siz arzu ederseniz kalıpla kesip, değişik şekillerde de yapabilirsiniz. Köftelere şekillerini verdikten sonra az bir miktar sızma zeytinyağıyla kızarttım ve köfteler hazır. Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık harika bir köfte oluyor.


Şimdiden duyar gibi oldum. Tarifte limon var ama, koymayı unuttun diyorsunuz. Hayır unutmadım. Limonu sos gibi kullandım. Limonu sıkıp, içine zevkinize göre dövülmüş sarımsak ekliyorsunuz. Karışımı bir sosluğa koyup köfteleri batıra batıra yiyorsunuz. Muhteşem bir şey oluyor. Tabi istiyorsanız üstüne de dökebilirsiniz. Ben bana bana yemeyi daha çok seviyorum. Bir de şimdiden belirteyim, aceleden fotoğrafları çekerken sarımsak eklemeyi unutmuşum. Artık affınıza sığınarak fotoğrafları öylece koydum :))


Hemen bir ekleme, içecek olarak, buzlu soğuk suyun içine 1 dilim salatalık atıverin. Harika oluyor. Bir dilim salatalık ne değiştirir demeyin, bütün aroması suya geçiyor. Ve suyu çok yumuşatıyor. Şu kötü sıcaklarda harika bir içecek. Bahsetmeden geçemedim.


Herkese şimdiden afiyet bal şeker olsun. Bir daha ki tarifte görüşmek üzere. Sevgiler, saygılar...

Yorumlar

  1. Tebrikederim ilhami bir tarif okuduğum hissi hasıl oldu.Denemeyi düşünüyorum. Su içine salatalık hımm çok ekonemik bir içecek harika, vejeteryan yemeğimi değilmi hassasiyetini şöyle çözdüm :) bu yemek tarifinin adı mercimekli köfte olsun veteryanlara tavsiye edilsin.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :). Ben bayılıyorum buna. Basıyorum limonu üstüne, o zaman daha da bir hoşuma gidiyor. Tabi herkes benim kadar limonlu sevecek diye bir şey yok da, benim biraz limon konusunda ayarım bozuk :)
    Adına gelince, mercimekli köfte demeyi ben de düşündüm. Ama aratınca kırmızı mercimekten yapılan mercimek köfteleri çıkıyor hep. O yüzden o adı koyamadım. Yeşil mercimek köftesi diye mi değiştirsem ne yapsam bilemedim. Vejetaryen olmak da zor işmiş velhasıl. Hala tam çözebilmiş değilim :))

    YanıtlaSil
  3. Evet tarifiniz vejetaryen, ama vegan değil :) Vejetaryenler et yemiyor, veganlar ise hiçbir hayvansal besin -bal dahil- tüketmiyor.

    Tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Konuya açıklık getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kafa karışıyor benim vejetaryenlik konusunda. İstemeden bir hata yaparım diye korkmuştum ama endişelerim boşunaymış. Veganlık zor işmiş buradan bunu anlıyorum ben. Bal mal neyse de, peynir yememek...Çok zor çok. Takdir ettim arkadaşları.
    Ayrıca rica ederim :))

    YanıtlaSil
  5. Evde havuç olmayınca ben de havuç katmadım ama son derece lezzetli oldu, tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim. Beğendiğinize sevindim :)

    YanıtlaSil
  7. benimde kızım vejeteryan ne hazırlayacağımı bilmiyorum tarifi deneyecegim hiç değilse biz köfte yerken oda bunu yesin başka tarif varsa rica etsem meil adresime atsanız

    YanıtlaSil
  8. Umarım beğenirsiniz. Şu an aklıma gelmiyor ama güzel bir şey keşfedersem muhakkak size de ulaştırırım :)

    YanıtlaSil
  9. merhabalar. öncelikle tarif için teşekkürler ama benim köftelerim çok yumuşak oldu ve tavada dağıldı . sebebi ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, ekmek az gelmiş olabilir. Soğanın suyunu sıkmamış olabilirsiniz. Başka... belki de yumurtalar küçük olabilir. Bulguru az kaçmış olabilir. Bilemedim ki harcı ellemeden bilemedim :)

    YanıtlaSil
  11. Muhammet Bilal11/2/17 20:50

    Merhaba 3 yıldır vejetaryenım. Insan ne kadar kendini tutsa da bazen sınırlara yaklasabiliyor. Yeniden yediğimiz şeylerin birer alternatifleri olduğunu bana hatırlattınız. Annem sağ olsun tarifinizi uyguladi. Ve yaptigi kofteler cok güzel oldu. Çok teşekkür ederim sizlere. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  12. bende vejetaryenim yaptım ve harika oldu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar