Zeytinyağlı Kapuska
Bugün sabahın köründe kalkmak suretiyle ocağın başına geçebildim. Öğlen 12 den önce ne yapabildiysem yaptım. Sonrasında iptal oluyorum. Gayet bilinçsiz bir şekilde buzdolabını açıyorum. Ne var ne yok kontrol etmek gerek. Ne yapacağımı zaten bilmiyorum. Taa 1 buçuk hafta önce aldığım lahanam saklanmış dolabın en alt katına. Ben de varlığını unutmuştum zaten. Araştırmalarım sonucu onu orada görmeyi başarıyorum. Bir yaprağı bile zarar görmemiş, bozulmamış. Moralim yerine geliyor tabi. Onu ayıklamak, bilmemne gerekse hemen vazgeçme tehlikem var çünkü. Canım da zeytinyağlı bir şeyler istiyordu zaten, oh tam isabet oldu diyorum kendi kendime.
Haliyle bugünün tarifi de zeytinyağlı lahana kapuskası oluyor. Ailecek pek bir severiz ama, nedendir bilinmez, ben bu yemeğin varlığını unutuyorum. Hoplaya zıplaya malzemeleri hazır ediyorum.
Malzemeler
1/2 orta boy lahana
1 adet büyük domates
1 adet orta boy soğan
2 adet dolmalık biber
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası ( kaşık çok dolu değildi )
1/2 çorba kaşığı biber salçası ( kaşık çok dolu değildi )
1 çay bardağı pirinç
1/2 limonun suyu
Karabiber
Toz kırmızı biber
Pul biber
Tuz
1 adet küp şeker ( şart değil )
3 çorba kaşığı kadar sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
İlk önce lahananın yarısını ince ince doğradım. Yan çaprazdan başlayıp , evire çevire kıydım. En kolay öyle oluyor. Fotoğrafını çekmeyi de akıl edemedim. Ama doğranmışını çektim. Ben lahanayı kıydıktan sonra yıkıyorum. Yaprak yaprak yıkayıp kıyma işlemi pek pratik olmuyor.
Ardından tencereye zeytinyağını koydum. Yağ ısınınca incecik doğradığım sarımsakları ve yemeklik doğradığım soğanları tencereye attım. Hafif kendilerini kaybedince orta kalınlıkta doğradığım biberleri de tencereye attım. Soğan ve sarımsaklar şu haldeydi biberleri attığımda.
Biberlerle beraber baharatları da tencereye koydum ve kavurmaya devam. Biberler de kendini saldığında salçaları ekledim. Salçalar da kavrulunca sıra lahanalara geldi. Tencerem başta biraz ufak geldi. Ama lahanaları da hafif kavurunca o sorun da ortadan kalktı. Hafif kavrulan lahanaların üstüne de 2 su bardağı kadar kaynar suyu ve yarım limon suyunu ekleyince işlem şimdilik tamam.
20 - 25 dakika geçmişti ki, yine kendi kendime küp küp doğranmış domatesleri, küp şekeri ve yıkanmış 1 çay bardağı pirinci de katma zamanı geldi artık dedim. Hep de kendi kendime, deli gibi...Neyse. Rahmetli anneannem de pek kendi kendine konuşurdu. Herhalde ondan kaptım. Ne komik kadındı :))
Domates ve pirinci sonradan eklememin sebebi de şudur. Yemek piştiğinde domateslerin hafif diri kalıp, ağza gelmesini istedim. Pirinçler de lapa olmamalıydı. Haliyle böyle sonradan ekledim onları. Kapağı da kapattım ve bir 15 dakika daha pişirdim. Arada kontrol etmek gerekiyor pişerken. Suyu azalıyor kaynadıkça. İhtiyaç halinde hemen kaynar su eklemeli.
Toplamda 40- 45 dakika kadar bir sürede kapuskam hazır olmuştu.
Her ne kadar yaz aylarında lahana bulmak kısmen zor olsa da büyük marketlerde bulmak mümkün. Çok da faydalı bir sebze. Mideye, sindirime, bağışıklık sistemine her bir halta iyi geliyor. Bol vitaminli olması da cabası. Her fırsatta yemek gerekiyor. Artık tarifime bakar kapuskasını mı yaparsınız, benim sitemde henüz olmayan sarmasını mı yaparsınız, yoksa salatasını mı yapar tüketirsiniz orası size kalmış.
Yazın çok güzel giden bir yemek zeytinyağlı kapuska. Mutlaka deneyiniz. Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler, saygılar...
Ben şahsen çok severim.Eşime de alıştırdım,biraz acılı yapıyorum..Tokken bakmak rahat demiştim az önce ama yine heyecanlandım ben:)
YanıtlaSilBu arada etap etap fotoğraflamanız çok hoş ve fotoğraf kalitenizde çok güzel.Fondaki sarmısaklar ve mavili örtüde 10 numara çeşni tadı vermiş:) Elinize sağlık..
Heyecana mahal yok ama haklısınız. Acılı harika oluyor. Bol limonlu olacak bir de. Baya da bol yapmışım hala bitiremedim. Gelip gidip yiyorum :D
YanıtlaSilFotoğraflarıma söyledikleriniz için de teşekkür ediyorum. Örtü de annem sağolsun, bana kullanacak örtüler, ıvır zıvır lazım demiştim, hemen kargoyla yollamış :))
Herkese teşekkür ediyorum, bir daha ve bir daha.
Ben yaptım tarifinizi, çok güZel oldu, tşk
YanıtlaSilRica ederim. Afiyet olsun :)
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilKapuska tarifiniz çok güzel ama basit gibi görünen bir konunun çok önemli olduğunu düşündüğüm için yazma gereği duydum . Lahanayı yaprak yaprak değil de kıyıldıktan sonra yıkayın diyorsunuz. Bilmeniz gerekir ki özellikle yeşil sebzelerde bol miktarda olan C vitamini su içinde çok kolay çözülür. O nedenle bu tür sebzeleri önerdiğinizin aksine yaprak halinde iken yıkayıp bir daha yıkamamak gerekir ki vitaminini kaybetmesin. Sağlıklı ve mutlu, barış dolu günler dileği ile...
Merhabalar. Yorumunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz de çok doğru. Benimki tamamen üşengeçlik. Yaprakları tek tek yıkayınca çok uzun sürüyor ve doğraması çok zor oluyor. Kısıtlı zamanda pratik diye böyle yapıyorum. Tarifimi beğendiğinize de çok sevindim. İyi günler diliyorum. Sevgiler :)
YanıtlaSilBen doğrudan doğrama sureti ile yıkamadan pişirdim..Böylece her ikinizin isteğine yakın hareket ettiğimi sanıyorum!
YanıtlaSil(Lahana,marul ve ıspanak gibi açık ve gizli kum barındırmıyor,yani benim kullandığım lahana öyle idi..çok temizdi.)
Saygılar!
Teşekkürler!
Herkes kafasına göre bir şeyler yapmış :D Bence hepimizinki de güzel olmuştur :)
YanıtlaSilSevgiler.
Tarif cok hosuma gitti ama anlatis sekli dahada guzeldi cok keyifliydi cok guldum tskler:-)
YanıtlaSil:D Rica ederim. Siteyle ilgilenip de sizi daha çok güldürebilsem keşke. Keyifli bir günümdü sanıyorum. Sizin için yine böyle iyi hissettiğim bir gün, zaman yaratıp, tarif koyacağım siteye. Söz :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Mutlu oldum :))