Yoğurtlu Soğuk Çorba


Yine yaz mevsimine uygun bir tarifle devam ediyorum macerama. Sıcak havalarda hep kurtarıcı olarak görmüşümdür yoğurdu. İster meze olarak, ister ayran, ister çorba. Yeri gelince de sadece yoğurt. İnsanı tazeliyor gibi geliyor bana. Faydalarını saymakla bitmez zaten de, o kısmı hep ikinci planda kalmıştır benim için. Yoğurtlu soğuk çorbanın bir güzelliği de, ayranı dışındaki malzemeyi pişirip, derin dondurucuya atıp, ihtiyaç halinde ayranla karıştırıp hemen kullanabilmeniz. Çok pratik. Yazın her sofrada olmalı bence. Hele bir de benim gibi çorba delisi olup, yaz sıcağında çorba içemeyip kendini kötü hissedenler için.

Malzemeler


1 su bardağı nohut

1 su bardağı yarma ( aşurelik buğday da deniyor )

1 demet ıspanak ( pazı ve semizotu da kullanabilirsiniz )

1,5  su bardağı süzme yoğurt ( normal yoğurt ise 2 su bardağı kullanabilirsiniz )

5 diş sarımsak

Kuru nane

Pul biber

Tuz

Soğuk su

Hazırlanışı

Çorbayı hazırlamadan 1 gün önce yarmayı ve nohutu ıslattım. Önceden ıslatılmış olunca pişmesi daha kısa sürüyor. Düdüklüde ıslatmadan da pişirebilirsiniz. Ben kontrollü bir şekilde pişirmek için bu şekilde yaptım. Nohutların ezilmesini istemedim. Nohut ve yarmayı tuzlamadan bol suyla haşladım. Yaklaşık 45 dakikada pişti. Yinede pişirirken kontrol etmekte fayda var. Nohutuna ve yarmasına göre bu süre değişebiliyor.  Bir de benim başıma gelmemiş olsa da nohutların kabukları ayrılır gibi olursa, piştikten sonra kabukların tamamını ayıklamak isteyebilirsiniz. Yerken ağza kabuklar gelince pek hoş olmuyor. Görüntüsü de pek iyi olmuyor.


Her neyse, nerede kalmıştık? Yarma ve nohut haşlandıktan sonra süzüp kalan haşlama suyunda, yıkayıp ince ince doğradığım ıspanağı pişirdim. Onun pişmesi de 15 dakika sürdü. Ispanağı da süzüp, haşlanmış nohut ve yarmayla karıştırdım. Ayrı bir kapta ayranı hazırladım. Sarımsakları tuzla dövdüm ve ayrana kattım. Haşlanmış malzemeleri ayranla karıştırdım. Üstüne biraz nane, biraz pul biber ve çok az da zeytinyağı ekledim. Ve çorba tamamlandı.


Bu arada haşlanmış malzemeyi parçalara bölerek, sonradan kullanmak için derin dondurucuya atabilirsiniz. Misafir mi geldi haber vermeden? Hemen çıkarın suyun altına tutun, karıştırıverin ayranla. Canınız yemek yapmak istemeyince de çok iyi oluyor. 2 dakikada çorba hazır. Yanına bir salata, kızartılmış tavuk. İşlem tamam.


Yoğurt miktarını ayarlamak da aslında tamamen sizin zevkinize kalmış. Koyu istiyorsanız daha bol yoğurtla yapabilirsiniz. Bir de ben yukarıda ekstra tuz atın demedim ama, az tuzlu gelirse eklersiniz. Bana sarımsağı dövdüğüm tuz yeterli geldi. Zevkinize göre her türlü ayarlamayı yapabilirsiniz. İçine roka ekleyebilirsiniz. Maydanoz koyabilirsiniz. Her şey serbest. Ben alışmışım böyle yemeye, o yüzden başka bir şey ekleme ihtiyacı hissetmedim. Ama eminim her türlü güzel olacaktır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun. Sevgiler...

Yorumlar

  1. Mutlaka deniycem.Mevsimsel tariflere bayılırım,insanı çok uğraştırmıyor:)
    Üstelik yanına ne yapsam derdini de ortadan kaldırmışsın,daha ne olsun:) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Afiyet bal şeker olsun. Gerçekten şipşak oluyor. Her yemek böyle olsa keşke dedirtiyor insana :))

    YanıtlaSil
  3. harika tamda istediğim gibi,kullanılan malzemeler bir birine uyumu var gibi, uğraştırmıyor mı ?

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim yorum için :))
    Malzemeler uğraştırmıyor. Hatta nohuttu,dövmeydi, ıspanaktı ya da ne yeşillik koyacaksanız hepsini topluca hazırlayıp buzlukta dondurunca harika oluyor. Tabi bir yemelik miktarda ve hafif suyundan da alarak dondurmak lazım. Kullanacağınız zaman çözdürüp katıveriyorsunuz ayrana. Süper oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar