Peynirli Milföy Böreği

Sıcak mıcak dinlemedim, işe koyuldum bugün. Biraz da pişman oldum sonradan. Fırının etkisiyle daha da bir ısınan mutfak canıma okudu. Ama olsun sonuç gayet iyiydi. Çektiğim işkenceye değdi. Milföy hamuru çalışması çok kolay bir hamur. O yüzden zamanı kısıtlı olanlara önerebilirim. Ancak fazla yağlı olması sebebiyle sürekli kullanmanızı da tavsiye edemem. O hamurun öyle pufur pufur kabarmasına neden olan yağın, ilerde canımıza okuyacağı kesin. O yüzden ayarını kaçırmamak lazım. Ben bugün peynirli milföy böreği yaptım. Ama siz içine kıyma, bezelye, sebze istediğinizi kullanabilirsiniz. Sadece peynirli olduğunda ekstra kavurma, pişirme işi çıkmıyor. Zaman kısıtlıysa bu en kolayı.  Tarifine gelince...

Malzemeler


4 parça dikdörtgen milföy hamuru

4 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir

1 adet yumurta sarısı

Maydanoz

Dereotu

Pul biber

Haşhaş tohumu

Hazırlanışı

Milföy hamurunu buzluktan çıkarmakla işe başladım. Hamurlar yumuşarken, ben de peynirli harcı hazırladım. Dereotunu ve maydanozu incecik doğradım. Peyniri ezdim ve içine yeşillikleri, pul biberi ve haşhaş tohumlarını ekledim. İyice karıştırdım. Hemen fırını 200 dereceye getirdim ki, börekler hazır olduğunda hemen fırına atabileyim. Oda sıcaklığına gelip yumuşayan milföy hamurlarını çok az unladığım tezgaha koydum ve merdaneyle birazcık açtım. Ortasına iç harcı koydum ve kenarlarda boş kalan kısımları şerit şerit kestim. Böyle anlatırsam hiç bir şey anlaşılmayacağından hemen fotoğraflarını da çektim.


Daha sonra, aşağıda da görülebileceği gibi, en sağdan başlayarak şeritleri çapraz çapraz, ortaya doğru katladım. Bu kısım biraz çekiştirme sündürme gerektiriyor. Çekiştirirken çok haşin davranmayın. Hamur kopmasın ya da aşırı incelmesin.


Böyle böyle 4 böreği de hazırladıktan sonra, tepsiye pişirme kağıdını serdim ama yağlamadım. Zaten bu hamur çok yağlı olduğundan ekstra yağa gerek kalmıyor. Börekleri pişirme kağıdının üstüne koyup, üzerlerine yumurta sarısı sürdüm. Bütün bunları yaparken sanıyorum ki 3 litre su kaybetmişimdir :D  Çok sıcaktı çook.


200 dereceye ısınmış fırınıma güzelce yerleştirilen börekler tam yarım saatte pişti. Ama belirtmem gerekir diye düşünüyorum, benim fırın biraz az ısınıyor. Haliyle pişmesi uzun sürebiliyor bazen. Doğru düzgün ısınan bir fırınınız varsa 20 dakika yeterli olacaktır. Arada sırada kontrol ederek pişirirsiniz artık. Börekler bu kadar kolay hazırlanıyor ve pişiriliyor. Eğer aman ya, bugün hiç yemek yapasım yok, kim uğraşacak şimdi doğra, kes kavur filan diyorsanız, bu börek tam size göre.


Deneyecek herkese şimdiden afiyet bal şeker olsun efendim. Bir daha ki tarifte görüşmek üzere. Sevgiler, saygılar...

Yorumlar

  1. Benim peynirli milföylerden sonra bu sunum çok iyi geldi bana :)) bir dahakine bu şekilde deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Nesi varmış canım sizin böreklerin. Eminim tatları da süperdir :)) Benim yaptığım da zor değil zaten. Ama sıcak bir ortamda yaparken çabuk davranmak gerekiyor. Hamur kendini kaybediyor hemen. Tek sıkıntısı o :)

    YanıtlaSil
  3. Valla elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Afiyet bal şeker olsun :))
    Ne mutlu bana ki zaman ayırıp bir şeyler yazmışsınız buraya.
    Sanki birileri beni farketmeye mi başladı ne diyorum kendi kendime ve bir kere daha mutlu oluyorum :)
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Murat Bulut8/2/15 15:30

    Merhaba. Emeğinize sağlık börek muhteşem duruyor. Bir sorum olacak ustadim, üstüne yumurta sarısı kullanmak istemesek alternatif var mıdır? Kızartması için.
    Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Murat bey.Tarifi beğendiğinize çok sevindim :)
    Yumurta alternatifine gelince, belki çok az yağ ile yoğurdu karıştırıp sürebilirsiniz diyeceğim ama zaten hamur yağlı. Börek ağırlaşabilir. Aslında hiç bir şey sürmeseniz de olur gibime geliyor. Yumurta sarısını neden sürmek istemediniz? Meraktan soruyorum. Sevmiyor musunuz? Yoksa alerjiniz filan mı var ?
    Sevgiler, saygılar...

    YanıtlaSil
  7. Çok sağolun daha 13 yaşındayım. Annem yaparken yardım etmiştim. Şimdi teyzem ameliyat oldu onu bakıyorum. Hemen yapayım dedim. Aklımda kaldığı kadarıyla yaptım üçgen üçgen. Fırına attıktan sonra internete bakmak aklıma geldi. Doğru yapmışım.iyiki yazmissiniz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar