Etsiz Çiğ Köfte
Bugün, sıcaktan nefret eden ben bile güne güzel başladım. Bilmiyorum 2 hafta mı oldu yoksa 2 ay mı? Bana zamanın başından beri böyleymiş geliyor artık ama, artık şu yağmur bulutlarının dağılması beni çok mutlu etti. Ki ben bayılırım. Hep yağmur yağsın isterim. Amma velakin bu sefer abarttı. Fırtına, dolu, bir acayip yağmur ve bunlarla beraber gelen o buz gibi hava. Sanki felaket filminde yaşıyoruz. Aman evi su basacak mı? Saksılar aşağı mı uçacak, başıma ne saçmalık gelecek diye düşünmekten helak oldum. Elde bir çek çek sürekli nöbette :) Zaten Ankara'nı altyapısı ortada. Sokaklar dere, geniş alanlar göl, yollar su kayağı parkuru gibi.Sadece perşembe gününe kadar sürecek olmasını bilmeme rağmen bu güzel hava bana çok iyi geldi.
Erkenden kalkıp kolları sıvadım hemen. Ne yapsam bugün ne yapsam. Bir kaç kişi sormuştu etsiz çiğ köfte tarifi yok mu diye. Ben de utana sıkına yok, size bulgurlu patatesli köfte tarifi versek olmaz mı? diye cevap vermek durumunda kalmıştım. Haliyle hemen etsiz çiğ köfte hazırlıklarına başladım.
Bin bir çeşit tarifi var internette. Suda bekletip şişirerek, çiğden. Salçayı kavurarak ya da direk koyarak. Her türlü tarifi denedim ve biraz ordan biraz burdan kendime bir tarif oluşturdum. Yapması en kolay olan ve lezzet olarak da normal çiğ köfteye en çok benzeyen tarifin bu olduğu kanaatine vardım. Aslında en temizi bulgura hiç su eklemeden yapmak ama, benim ona bileğim yetmiyor. Çok uzun süre yoğurmak ve ciddi bir güç uygulamak gerekiyor. Ben de ne bulguru capır capır suya yatırmak, ne de hiç su koymamanın bir ortasını buldum. Gayet iyi sonuç verdi. Yazayım bakalım. Dener kararı siz verirsiniz.
Malzemeler
1 tas çiğ köftelik bulgur ( en incesinden ve bulabilirseniz kara olsun. Bende karasından yoktu)
1 orta boy kuru soğan
5 diş sarımsak
1,5 çorba kaşığı irmik (silme olacak)
1 çorba kaşığı domates salçası (aşırı dolu olmasın)
1 çorba kaşığı biber salçası (aşırı dolu olmasın. eğer biber salçası çok acıysa miktarını azaltıp, azalttığınız miktarı da domates salçası olarak koyabilirsiniz)
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı pul biber ( benim biber çok acıydı o yüzden az koydum. çok acı değilse miktarı arttırın)
2 çay kaşığı isot
Kuru nane
Sumak ( sumağım kalmadığından ben koymadım ama elinizin altında varsa muhakkak koyun)
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Hazırlanışı
Benim ilk yaptığım şey bulguru ve irmiği karıştırıp yaklaşık yarım tas kaynar suyla ıslamak oldu. Su asla bulgurun üstüne çıkmayacak. Aşırı miktarda su koyulduğunda kısır gibi oluyor ve asla kıvam almıyor. Zaten çiğ köftenin içine girecek zeytinyağı, nar ekşisi filan da kıvamını sulandıracak biraz. Sadece bulguru ıslatacak kadar koyuyorum ben.
Böyle görünecek. Kabın üstüne hemen bir kapak ve bulgur beklemeye hazır. Yoğurma kısmına gelinceye kadar kabı bir kenarda unutun. Neyse efendim, tarife devam. Soğanı aşırı iri kalmayacak şekilde doğradım ve bir tencerede zeytinyağı eşliğinde kavurmaya başladım. Soğanlar kendini bırakınca, salçaları, çok az tuzu ve karabiberi tencereye ekledim ve kavurmaya devam ettim. Kavurma işlemi bitince onu da soğumak üzere bir kenara aldım. Salçalı soğanlı karışım bir kenarda soğuyadursun, o arada da sarımsakları hazır etmek lazım düşüncesiyle hemen havanda az bir miktar tuzla eziverdim onları. Şimdi geldi eğlenceli ve biraz da yorucu kısma. Bulguru, salçalı soğanları, sarımsağı, baharatları, nar ekşisini yoğurma kabına aldım. Bu tepsilerden mutlaka edinmenizi öneriyorum çünkü yoğurma süresini yarıya indiriyor. Tırtıklı bir tepsi olduğundan bulgurun kolay ezilmesine sebep oluyor. 5 tl bir şey. Evinizin bir kenarında bulunsun muhakkak. Çok faydasını göreceksiniz.
Bakın bulgurlara, kalıp gibi çıkıyor. Hala çiğ, tam yumuşamamış. İşte bu ideal kıvam. Hem kısır gibi olmuyor, hem de kolay eziliyor. İçine koyduğumuz irmik de kıvam almasını kolaylaştırıyor. Bu arada tuz ve yağ ilavesi yaptım ben. Bulgurun tadına bir bakın ilk karıştırma işleminden sonra. Eğer eksik olduğuna kanaat getirirseniz de tuz ekleyin. Zeytinyağını da yoğurma aşamasında az az ekledim. Normalde su ile yoğrulur, ama ben tarife çok su girmesini istemiyorum. O yüzden başta sadece kavurduğum malzemelere az bir miktar yağ koydum ve kalanını yoğururken ekledim. Neyse uzatmayım da sıkıntı basmasın size de. Hemen yoğurmaya başladım karışımı. Yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurdum. Sonlara doğru incecik kıydığım maydanozları da ekledim ve biraz daha yoğurdum. Eldiven kullanmadım, biliyorsunuz hiç sevmiyorum eldiven işini. Ama eğer çiğ köfteyi yapıp bir yerlere gidecekseniz takmanızı öneririm. Çünkü biber salçası eli baya boyuyor ve çıkması zor oluyor. Ama gidecek bir yeriniz yoksa takmayın. Daha güzel kıvamlanır öyle. Karışımı bir top kıvamına getirebildiğiniz anda yoğurma işlemi bitmiş demektir.
En son olarak da karışımdan ufak ufak parçalar koparıp elimle sıkıp, saklama kabına alıverdim. İşte bu kadarcık. Gayet kıvamlı etsiz çiğ köfte hazır.
Servis ederken yanına biraz marul ve üstüne de biraz daha nar ekşisi. İsterseniz limon da sıkabilirsiniz. İki türlüde çok güzel oluyor.
Dışarıda satılanlar da çok güzel oluyor ama benim içime sinmiyor. Kim yoğurdu içine ne koydu? Temiz mi hazırladı, yoksa aklıma getirmek istemeyeceğim ayrıntılar barındırıyor muydu? Hani hiç dışarıdan yemiyorum diyemem ama, mümkün olduğunca kendim yapmaya çalışıyorum. Böylece içim rahat oluyor :)
Etsiz çiğ köfte tarifimi deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun ve bir daha ki tarifte görüşmek üzere. Sevgiler...
Bir çiğkötfe manyağı olarak Türkiye'den paket paket getirmiştim ama hepsi bitti. Tarifteki bütün malzemeler var elimde, isot dahil hehe :) Bunu kesinlikle deneyeceğim. Emeğine, ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)Bir de yoğurtacak birini bulursanız sizden iyisi olmaz :D
YanıtlaSilBaya bilek gücü istiyor. Kas yaptım resmen :))
Merhaba;tarifiniz için teşekkürler.İlk fırsatta denemek istiyorum.Tariflerinizi paylaşmak amaçlı bu bloğu hayata geçirdiğinizi düşünüyorum ancak sayfanızdan çıktı almaya neden izin vermediğinizi anlayamadım.Tarifinizin çıktısını alıp markete gitmeyi düşünüyordum ancak buna fırsat vermemeniz beni şaşırttı açıkçası.Eleştirim karşısında göstereceğiniz anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilRica ederim :) Paylaşım amaçlı yaptım doğru Serap hanım. Şu yüzden kopyalamayı engellemek durumunda kaldım ; tarifleri alıp benim diye yayınlayan kişilerin sayısı çok arttı. Başka bir çözüm üretemedim. Bir iki kere olunca insan boş veriyor başlarda ama, habire karşılaşınca moraliniz bozulmaya başlıyor. Şikayet yoluna da gitmek istemiyorum. Aslında etmek lazım ama, ben de kendimce bu çözümü buldum.
YanıtlaSilAyrıca eleştireceksiniz tabii ki. Sonuçta sizin için yazıyorum :))
Not: İçim rahat etmedi kaldırdım korumayı Serap hanımcım :))
Şimdiye kadar kaç kez çiğ köfte yaptım sayısını bilmiyorum.boyle bir tarif ilk kez görüyorum. Ilk yapmaya baslamadan önce onca video izledim onca tarif gördümde bu irmik de ne oluyor anlamadım. Hadi onu geçtim istersen buğday koy da bi de bulguru ıslatma ne demek ya.ilk kez yapmissin kelime oyunlarıyla anlatiyorsun kendince de, sana uyup böyle çiğ köfte yapan da yapıyorum diye gecinemez.herkesin bi yapma şekli var diye bişey yoktur.he.yaparsin.yaparsin da senden başka kimse yemez onu.insanlara doğru şeyler anlat anlatacaksan. Bilmiyorsan da iyice araştır öyle anlat.kelime oyunlarına süslü cümlelere gerek yok
YanıtlaSilKimse de bu tarifi benim diye alıp paylasmaz. Kendini bu kadar ovme çünkü şu an tarifini okuduğum ilk anki gibi gülüyorum. Yani bunu yapanlara da anlaticam. Sana da ne dediklerini harfiyen yazarım. Senin tariflerine inanlar varsa benim yazdıklarıma da inanan çıkar elbet..
YanıtlaSilŞunu da söylemezsem olmayacak.senin bu şekilde yaptığın çiğ köfte yarım saatte olur.millet enayi değil iki saat boyunca yoguruyor. Şunun düzeltilmesi gerekiyor.bu bir kısır tarifidir çiğ köfte degil
YanıtlaSilSakin olun Ziya bey. Ben zevk olsun diye yemek yapan birisiyim. Ben aşçıyım diye bir iddiam da yok. Ben bu şekilde yapıyorum, yaptığım şekilde de yazdım. Tarif benim de dememiştim, yazıda da var internetten baktım bir kaç tarifi bileştirdim yazmıştım. Neden bu kadar sinirlendiniz onu da anlamadım. Neyse siz gülmüşsünüz, bir başkası da beğenir belki. Onu da deneyenlerin takdirine bıraktım ben zaten. Dediğim gibi, olumlu olumsuz, kabalaşılmadığı durumlarda her türlü yoruma açık olduğumu da yazmıştım. Biraz kabalaşmışsınız ama zaman ayırıp 3 yorum da yazmışsınız. Onaylamasam ayıp olurdu size de. Emeğiniz boşa gitmesin. İyi günler dilerim.
YanıtlaSilnot: şimdi anlayabildim ne demek istediğinizi. Ben kopyalama işini bu tarif için söylemedim. Yazılarımın fotoğraflarını ve yazılarımın aynen kopyalanmış hallerinden bahsetmiştim. Yoksa tarifi alsa ne olacak. Tekerleği yeniden icat etmiyoruz sonuçta. Bütün tarifler az çok birbirine benzer değil mi?
Ne komik bir beymiş çok güldüm onun yorumlarına sizi de takdir ettim.Ne sabırlıymışsınız maşallah size .Pratik bir tarif çok teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim :) Beyefendiye de ne diyeyim şimdi, kötü bir gün geçirmiştir belki, bilemedim. İnternette birşeyler yayınlıyorsanız, hatta sadece yorum yazıyor olsanız dahi, bu gibi yorumlara açık olacaksınız. Açık olacaksınız demiyim de, hazırlıklı olacaksınız. Çünkü muhakkak oluyor. Yayınlamayacaktım ama bi hışımla yazmış bir yığın şey. Kıyamadım :)
YanıtlaSilMerhaba gülce hanim, ben tarifinizi biran once denemek istiyorum da yalniz bisey kacirdim sanirim. Zeytinyagi miktari yazmiyor mu?
YanıtlaSilBu arada ziya bey cigkofteci galiba:) evde denememizi istemiyor. Ben bizzat sanliurfada yarim saatten az surede hazirlanmis cigkofte yedim. Gayet de guzeldi.
Merhabalar Fulya hanım. Siz acele cevap istemişsiniz ama terslik olacak ya, ben siteyle hiç ilgilenemedim son zamanlarda. Hastanelerde çok işlerimiz vardı. Eve gelince de bünye kaldırmadı hiç bir şeyi. O yüzden böyle geç cevap verebiliyorum, kusura bakmayın. Başta malzemeleri kavururken kullandığım az bir miktar yağ koydum. 2 yemek kaşığı kadar bir şeydi. Yoğururken hep göz kararı koydum. Herhalde 2 - 3 yemek kaşığı kadar koymuşumdur. Tam kestiremedim ne kadar olduğunu.
YanıtlaSilBu arada yorumunuz için de çok teşekkür ederim.
Gün aşırı kontrol etmeye gayret edeceğim bundan böyle siteyi. Yorumları bekletmek hiç hoşuma gitmiyor. Utanıyorum sonra :)
Ilk defa yapıcam bakalım nasıl olacak tarif icin tesekkurler 😊
YanıtlaSilRica ederim. Şimdiden afiyet olsun :)
YanıtlaSildaha çok kısıra benzemiş bence ;)
YanıtlaSilLezzet ve kıvam olarak benzemiyordu ama o da sizin takdiriniz, bir şey diyemem :)
YanıtlaSilçok güzel ve açıklayıcı bi tarif olmuş teşekkür ederim
YanıtlaSil