Çikolatalı Yaş Pasta
Yine tatlılara sarıyorum. Canım normal yemek pişirmek hiç istemiyor. Herkeste var mıdır durum, yoksa sadece bana özgü bir şey mi bilemiyorum. Periyodik olarak , atıyorum 2 haftada bir, elim normal yemek yapmaya gitmiyor. Hep pasta kek yapayım istiyorum. Hani yemeyi sevsem neyse diyeceğim. Yok sadece yapması hoşuma gidiyor. Çırpayım onu, kalıba dökeyim, fırına süreyim filan. Tuhaf bir durum.
Bu arada bir çay içeyim dedim. Demez olaydım. Suya bir klor basmışlar, içim yandı yemin ediyorum. Yok mudur bunun belli bir ölçüsü? Tabii ki klorlasınlar ama bu ne yahu. Şişe sudan yapayım desem ona su mu yeter? Günde 4 demlik çay içiyorum ben. Filmlerde bilumum zımbırtıyı kitle imha diye salarlar ya şehir suyu şebekesine, işte o zımbırtılar bile yaşamaz bu suda. Neyse, paşalar gibi şişe sudan yaptım çayımı. Konuma dönebilirim.
Kekler,pastalar, börekler diyordum. İşte ben bugün pastada karar kıldım. Dedim ıcıklı cıcıklı, renkli menkli bir şey olsun. Bir de çikolata kremalı olsun. Klasik pandispanyamı ve klasik krema tarifimi kullandım. En garanti bunlar oluyor çünkü. Değişik bir tarif deneyip hüsran olasım hiç yoktu. Yeni de kek kalıbı almıştım, onu da test etme fırsatı doğdu böylece. Yine gayet kolay bir tarif. Ekstradan pandispanya kekini boyadım o kadar. Biraz güzel gözüksün istedim. Kremam her zaman ki gibi sert kremalardan. Krema sert olduğu zaman keki kaplaması kolay oluyor. Klasik kremalarla çok düz bir görüntü çıkıyor ortaya. Ben biraz kaotik görünen pastaları daha çok seviyorum. Guaj boyayla boyanmış gibi geliyor hep bana, çok hoşuma gidiyor. Neyse tarife geçeyim en iyisi.
Malzemeler
Pandispanyanın Malzemeleri
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1/2 su bardağı süt
3/4 su bardağı şeker ( Ben biraz daha az koydum ama, normalde de kekleri az şekerli yapıyorum. Herkesin o şekilde hoşuna gitmeyebilir)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Çok az pembe gıda boyası (yarım silme çay kaşığı kadar)
1 fiske tuz
Kremanın Malzemeleri
3 adet yumurtanın sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1,5 çorba kaşığı nişasta ( Kaşığınızı aşırı doldurmayın. Silmeden birazcık daha fazla kullanın.)
3,5 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı süt
1/2 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı vanilya
Keki ıslatmak için
1 su bardağı süt su karışımı
2 - 3 çay kaşığı neskafe
Hazırlanışı
İlk önce pandispanyayı yapmakla başladım işe. Yumurta sarılarını ve aklarını birbirinden ayırdım. Yumurta aklarını bir fiske tuzla, yumurta sarılarınıysa 3/4 su bardağı şekerle mikser kullanarak çıptım. Geniş çıpma ucuyla. Sonra yumurta sarılarını çırptığım kaba gıda boyasını ekleyip el çırpıcısıyla iyice karıştırdım.
Yukarıda yumurta akları ve tuzun çırpılmış halini görüyorsunuz. Gayet kabarmış, rengi bembeyaz olmuş ve katılaşmış. Ters çevirdiğiniz zaman aklar kaba yapışıp kalmalı. Hiç bir şekilde akmamalı. Akmıyorsa olmuş demektir. Çok aşırı çırpmanızı da önermiyorum. Çok çırpınca sönüyor çünkü. Yanında da gıda boyasıyla karıştırılmış yumurta sarılı karışımı görüyorsunuz. Şimdi bu iki karışımı birleştireceğiz. Gıda boyalı olan kaptaki karışımı yavaş yavaş diğer kaba ekledim. Parça parça ekledim ve ekledikçe de el çırpıcısıyla nazikçe karıştırdım. Çok hızlı karıştırmak kek hamurunun sönmesine neden oluyor. O yüzden bu kısmı dikkatli yapmak gerekiyor. Biraz pembe karışımdan dök karıştır, biraz daha dök yine karıştır şeklinde yaptım. Ardından sütü bu karışıma ekledim ve nazikçe karıştırdım. Sonra elenmiş unu yine parça parça ve her parçadan sonra karıştırarak ekledim. Nişasta da aynı şekilde eklendi. Kabartma tozu ve vanilya da eklendikten sonra işlem tamam. Aklınızda bulunsun keke giren her toz malzemeyi mutlaka eleyin. Böylece keke bolca hava girmiş olur. Ve yumurta ve şekerden sonraki kısmı mutlaka el çırpıcısıyla nazikçe karıştırarak yapın. Böylece keke giren hava dışarı kaçmamış olur ve kekiniz kabarır.
Kekimin malzemeleri iyice karıştıklarında aşağıdaki resimdeki gibi göründü. Bol kabarcıklı. Tam da istediğim gibi.
Sonraki aşamada iyice yağladığım kek kalıbına karışımımı döktüm ve önceden 175 dereceye ısıttığım fırına keki yerleştirdim. Tam orta katına. Kekim pişe dursun, o arada da kremamı hazırlamaya koyuldum. 3 adet yumurtanın sarılarını ayırdım ve tencereye koydum. Şekeri de içine katıp iyice karıştırdım. Unu ve nişastayı yavaş yavaş tencereye ekledim ve karıştırdım. Bir yerden sonra nişasta yumurta sarılarına fazla geldi ve o vakit sütle kıvamı açtım. Bu şekilde biraz süt biraz un ve nişasta şeklinde karıştırmaya devam ettim. Bütün süt eklenince kakaoyu eleyerek karışıma ekledim. Vanilyayı da koydum ve iyice karıştırdım. Kakao miktarı çok olduğundan biraz zor çözünüyor. Azimle erittim kakaoyu ve tencerenin altını yaktım. El çırpıcısıyla sürekli karıştırarak pişirdim. Üstüne tereyağını koyup iyice karıştırdım. Tereyağı kremanın parlak olması için. Elinizde yoksa koymasanız da olur yani. Pişirirken karıştırmayı bırakmayın çünkü çok çabuk koyulaşıyor. Topak topak olma tehlikesi doğuyor. Kaynar kaynamaz da altını kapatın. Aşırı sertleşmesin. İstediğinizden biraz daha cıvık olursa kaynatmaya devam edebilirsiniz ama o zaman biraz yapışıyor. Dikkatli davranmak gerek.
Pişer pişmez başka bir kaba almanızı öneririm. Daha çabuk soğuyor. Ve soğuma aşamasında arada karıştırın. Kremanın kıvamını anlatmak için şöyle bir fotoğraf koyayım. Krema tele yapışıp kalacak, akmayacak.
Pandispanya pişince hemen fırından çıkarttım ve soğumaya bıraktım. Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırabilirsiniz. Kek pişmişse kürdan temiz çıkacaktır. Kekim de soğuyunca ortadan ikiye kestim. Bir bardak süt ve su karışımında 2 çay kaşığı neskafeyi erittim. Bu karışımla keklerimi ıslattım. Önce alt kısmı ıslattım. Ardından ıslanmış kekin üstüne kremadan sürdüm. Kekin üst kısmını kremanın üstüne kapatıp o parçayı da ıslattım. Sonra kekin etrafını incecik bir kat kremayla kapladım. Kalan kremayı spatulayla parça parça alıp alttan üste hareketlerle keke sürdüm. Ve pastam tamamlandı.
Yumuşacık, kabarmış ve kaotik. Tam hayal ettiğim gibi. Çikolata ve neskafenin birleşimi de harika bir sonuç verdi. Gıda boyasını ben sadece güzel görünsün diye kullandım. Elzem bir malzeme değil yani. Eğer arzu ederseniz pastanın arasına çilek, muz yada frambuaz da döşeyebilirsiniz. Öyle de harika oluyor. Evinizdeki malzemelere göre yapın işte bir şeyler :)
Herkese şimdiden afiyet olsun. Sevgiler...
eline sağlık, yine salyalarımızı ekrana sıçrattık ^__^
YanıtlaSilAhahha hiç güleceğim yoktu :D Allah iyiliğinizi versin :D
YanıtlaSilHakikaten benim de canım istedi ama yok yapmamam lazım bunu kendime, zira diyete yeni girmiş bulunmaktayım :) Ama listeye ekledim, verilen 3 kilonun ardından denenecektir! Ellerine sağlık.
YanıtlaSilYapilasi bir tarif daha, elinze saglik!
YanıtlaSil3 kiloyu verirsiniz hemen, endişeye mahal yok :)
YanıtlaSilSonra gelsin pastalar börekler. Şimdiden afiyet bal şeker olsun :)
Teşekkür ediyorum. Renkli filan bir şeyler olunca yapması da eğlenceli oluyor. Herkese yorumlar için çok teşekkürler yeniden. Ne güzel şeyler yazmışsınız. Şımardım yine :D
YanıtlaSilGulce hanim, su an yas pastayi yapiyorum. Farkettim ki pasdispanyasinda yag yok. Dogru mu acaba ya da eksik mi?
YanıtlaSilHayır pandispanyada yağ yok Sibel Hanım :) Pandispanyam bile sağlıklı :D
YanıtlaSilPandispanyayi verdiginiz malzemelerle pisirdim. Gercekten guzel oldu. Dolayisiyla yagsiz bir goruntusu yok. Kremayi ise 2 yumurtayla yaptim. Kokusu yogun olmasin diye dusundum. Kek ve kremanin birlesimi cok lezzetliydi. Tesekkurler tarif icin:))
YanıtlaSilRica ederim ve afiyet olsun :)) Çok sevindim beğendiğinize. Böyle tariflerim denenip beğenilince benden iyisi olmuyor gerçekten.
YanıtlaSilBir de şöyle düşünüyorum ben. Daha doğrusu deneme yanılmayla keşfettim. Yumurtalar orta ya da küçük boysa ve tazeyse koku olmuyor. Ama çok iri yumurtalar ( çift sarılı filan değilse ) kesin kokuyor. Mümkünse hep küçük boy tercih ediyorum o yüzden yumurta alırken. Ama tabi her zaman küçük yumurta bulunamayabiliyor. Vanilya koku problemini baya iyi çözüyor. Aklıma gelmişken yazayım dedim :)
YanıtlaSilsüper olmuş elinize emeğinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :) Kusura bakmayın cevap çok geç oldu. Babam bir rahatsızlık geçirdi, kontrol etme fırsatım olmadı. Yoksa yorumunuzu onaylamayı bu kadar bekletmezdim. Çok sağolun :))
YanıtlaSilmerhaba gülce hanım pastanız cok nefis görünüyor en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum :) ama bir şey sormak istiyorum kremaya yumurta kondugu zaman kokmuyor mu hangi krema tarifine baksam hepsinde yumurta var yumurtanın kremaya bir faydası mı var acaba bunu cok merak ediyorum şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Pastamı beğendiğinize sevindim. Yumurta konusuna gelince, yumurta kıvam açısından gerekiyor. Her yumurta kokmuyor ama bir miktar vanilyayla sorunu çözebilirsiniz. Sevgiler... :)
YanıtlaSil