Bazlama


Bugün de kahvaltıya çalıştım yine. Aslında akşam üzeri çayıyla da harika oluyor. Aslına bakarsanız sıkmayı yaptığım gün bu tarifi de hazırlamıştım. Tamamen aynı malzemeleri kullanarak yapılıyor. Ama sonra koymayı unutmuşum. Kalmış klasörün içinde öyle. Bugün unuttuğumu görünce çok sevindim.

Siteye yeni bir tarif koymayı planlamıştım gece yatmadan önce, ama sabah kalkınca mutfağın cehennem gibi olduğunu farkettim. Yazları kabus bana. Sonradan kapatılarak mutfağa eklenen kısım bu sıcağa sebep oluyor. Zamanında kapattıran kişi cam kullanmış. E öyle olmaz bunun önünü alçıpanla kapatmak lazım diyerek kendimce bir önlem almıştım, ama sıcak ve soğuk açısından pek akıllıca değilmiş. Haliyle yazın 40 derece, kışın 6 derece. Kışın soba moba hallediliyor da, yazın tam bir kabus. Klimalı ortamdan hemen mutfağa girince, sıcak soğuk farkından deriniz çatlayacakmış gibi oluyor. Temmuz ve ağustos aylarında nasıl yeni tarif ekleyeceğim, hiç bilmiyorum. Yaşayıp göreceğim :)

Fazla uzatmadan Bazlama tarifine geçiyorum.




Malzemeler


3 su bardağı un

1/2 su bardağı ılık süt. ( Daha az ya da daha fazla miktarda süt de kullanabilirsiniz. Bardağın boş kalan kısmını suyla tamamlıyıcaz. Karışım ılık olmalı )

1 çorba kaşığı kuru maya

1 adet küp şeker

1 fiske tuz

Hazırlanışı

İlk önce ılık süt ve su karışımında kuru mayayı bir güzel erittim. İçine de küp şekeri attım karıştırdım. 15 dakika kadar beklettim. Mayalı karışımın görüntüsünden olup olmadığını anlamak mümkün. Köpük köpük kabardıysa tamamdır. Mayanız bayatsa köpürme olmuyor. O zaman dışarı çıkıp yeni maya alma zamanı gelmiş demektir. Bayat mayayla güzel sonuç almak mümkün olmuyor maalesef.


Mayayı beklettiğiniz bardağın altına bir tabak koymanızı öneririm. Aşırı köpürüp bardaktan taşabiliyor. Ortalık batıyor haliyle.

Maya hazır olunca unu ve bir fiske tuzu bir kaba koydum ve ortasına elimle bir çukur oluşturdum. Mayayı tam ortasına döktüm ve bir güzel yoğurdum. Hamuru yoğururken sabırlı davrandım. Pat diye kıvam almıyor çünkü. Başlarda cıvık olduğu zannedilebiliyor. O yüzden kıvamlanıncaya kadar sabırla yoğurdum. Acele edip üzerine un eklendiğinde hamur sert oluyor. Benim istediğim hamur kulak memesi kıvamına yakın olmalı. Bir bardak mayalı karışım tam yetiyor. Hamur kıvamlanınca kabın üstünü streç filmle sıkıca kapatıp dinlenmeye bıraktım.


25 - 30 dakika hamur öylece bekleyecek ve iki katına çıkacak. Hamuru beklettiğiniz ortam ne kadar ılıksa, hamur da o kadar çabuk mayalanıyor.


Hamur mayalandığı vakit, parmağınızı batırdığınızda çöküp kalmamalı. Hemen eski haline gelmeli. Hamurun mayalanıp mayalanmadığını bu şekilde de anlayabilirsiniz.


Mayalanma işlemi bitince cevizden biraz irice parçalar kopartıp merdaneyle açtım. Hamuru açarken tezgahı iyice unlamayı ihmal etmedim. Hamur da çok ince olmamalı. 4,5 - 5 mm kadar bir kalınlığı olmalı.


Hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra teflon bir tavada pişirdim. Yağ kullanmadım. Hem tava teflon hem de hamurun etrafı baya unlu. O yüzden yapışmak gibi bir sorun da ortaya çıkmadı. Bazlamaların iki tarafı da kısım kısım kahverengi olunca bazlama pişmiş demektir. Tam sayıyı hatırlayamadım ama sanırım 6 - 7 adet bazlama çıkıyordu.


Bu arada fırınlarda satılanın bire bir aynısı oluyor. Hamurun mayalanmasını bekleme kısmı dışında da gayet çabuk oluyor.

Tuz miktarını kafanıza göre ayarlayabilirsiniz. Benim için 1 fiske tuz yetti. Aşırı tuzlu olunca hiç bir tat almıyorum ben. Siz ağız tadınıza göre arttırabilirsiniz ya da hiç koymaya bilirsiniz.


Şimdiden deneyecek herkese afiyet bal şeker olsun. Sevgiler, saygılar...

Yorumlar

  1. nilgun sahin19/2/15 15:05

    yogurma sirasinda mayali su sut karisimindan baska su ekleniyormu

    YanıtlaSil
  2. Hayır Nilgün hanım. Sadece mayalarken kullandığımız kadarı yeterli geliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar