Tavuklu Sebzeli Noodle
Bu günkü tarif Çin mutfağından bir tarif. Aslında uzak doğu demek daha doğru olur sanıyorum. Hem yemek, hem çorba, hem etli, hem sebzeli muhteşem bir tat. Pek çok varyasyonu mevcut. İçine deniz ürünleri, envai çeşit sebze, değişik baharatlar ve pek çok malzeme girebiliyor. Her biri de harika oluyor. Benim yaptığım gibi çorba kıvamında olabiliyor ya da susuz olabiliyor. Ama ben en çok sulu sulu olduğunda seviyorum. Eminim tam olması gerektiği gibi yapamıyoruzdur, çünkü burada ulaşamadığımız pek çok malzeme var. En azından büyük çoğunluğumuzun diyelim. Şimdiye kadar hiç denememişseniz ısrarla tavsiye ediyorum. Hani aman makarnadan, erişteden ne farkı var, boş geç filan demeyin. Çünkü hiç alakası yok. Ne lezzet olarak ne de kıvam olarak. Fiyat olarak da gayet uygun. 350gr. noodle 3 lira. İçinden 6 parça çıkıyor. Yukardaki fotoğrafta ve yazının devamındaki fotoğraflarda bir tanesinin ne kadar olduğunu görebilirsiniz. ben bu tarifte 3 parçasını kullandım ve koca bir tencere noodle çorbam oldu. Baya bir bereketli. Soğuk algınlığına da çok iyi geliyor. Hele de içinde kök zencefil varsa. Ben bulamadım markette o yüzden bu tarifte kullanamadım. Ama malzeme listesine yazacağım. Hemen tarife geçiyorum.
Malzemeler
175 gr noodle ( yukarıda gördüğünüz paketin yarısı )
1 adet büyük havuç
3 sap yeşil soğan
7 - 8 adet orta boy mantar
3 parça tavuk pirzola ( ben kemikleri çıkarıp kullandım.göğüs de kullanılabilirdi. )
1,5 çorba kaşığı soya sosu ( yarım çorba kaşığı kadarı servis edildikten sonra üstüne koyulacak )
1 silme çorba kaşığı kuru reyhan
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı incecik doğranmış zencefil
1/4 limonun suyu
Acısos
Maydanoz ( koymasanız da olur, ben unutmuşum mesela ama hiç eksikliğini hissetmedim )
Karabiber
Hazırlanışı
Havucu, zencefili ve mantarı bir güzel yıkadım. Sarımsakları ve zencefilleri soyup ince ince doğradım, bir kenara kaldırdım. Havucu da soyup, büyük büyük küpler haline getirdim ve tezgahtaki yerine koydum. Mantarları hep yıkamayın derler ama o kadar pisti ki dayanamadım yıkadım. Dilim dilim doğradım ve kenara kaldırdım.
Benim manyaklığım bu, her şey kullanılacak hallerine gelmeden işe başlayamıyorum. Yeşil soğanlar da yıkanıp doğranıp tezgaha gitti. Buna da taze soğan mı deyim, yeşil soğan mı deyim hep ikilemde kalıyorum neyse. Taze soğanları ne çok kalın ne de çok ince doğradım. Böyle tam ayarında oldu. Salaklık etmeyip fotoğraflarını çeksem iyiydi. Limon da elimden kurtulamadı. Yarısını sıktım ve sıktığım miktarın da yarısını kullandım. Ama zevk sizin isterseniz hepsini kullanın. Eveet sıra geldi tavuklara. Tavuklar hop tencereye. Havuçlar da onunla beraber. Üstlerine de 1,5 litre kadar kaynar su döküldümü sadece bunu baharatlaması kalıyor. Ben bolca karabiber koyuyorum çok yakıştırıyorum çünkü. 1 çorba kaşığı soya sosunu da koyuyorum. Ve tuz atmıyorum. Hani ben çok tuzlu yiyen birisi değilim, çoğu insana az tuzlu gelebilir benim bu tarifim. Tavukları atmadan suyu, havucu, baharatı, soyayı koyar tadına bakar, gerekli görürseniz tuz eklersiniz. Tavuğu öyle atarsınız. Neyse tencerede tavuklar, havuçlar, soya sosu ve karabiber tıngırdayadursun. Ben hemen başka bir tavada çok az zeytinyağıyla mantar ve yeşil soğanları soteledim. Bu aşamada tuz kullandım ama. Öyle aşırı derecede sotelemedim, sadece soğanlar canlarını kaybedinceye kadar. Bunlar kendilerini saldıkları anda da altını kapattım. Tavuk haşlanınca, hemen kesme tahtasına aldım ve tavukları küp küp doğradım.
Tavuğun suyunu süzdüm. Su duru olmalı çünkü. Tavuk pişerken köpük çıkıyor ya, işte onları yemeğimden uzaklaştırmak için süzdüm. Havuçları çıkarıp süzmekle uğraşmayın. Havuç içindeyken süzün. Sonra süzgeci sudan geçirin. Köpük möpük kalmaz. Neyse tavuk suyunu, küp küp doğranmış ve pişmiş havuçları, kendilerini salan mantar ve taze soğanı, limon suyunu, acısosu, incecik doğranmış sarımsak ve zencefili ve en önemlisi kuru reyhanı bir tencereye aldım ve altını yaktım. Reyhan mutlaka koyun. Yemeğe muhteşem bir aroma veriyor. Hele de pişerken çıkan kokuları tasvir etmem mümkün değil. . Evet bütün bu malzemeleri bir süre daha kaynattım ki tatları iyice özdeşleşsin. Bu arada acısos işi sizin zevkinize kalmış. Tam bir miktar veremiyorum çünkü markadan markaya acılığı değişir. Ben bol koydum. Acıyı severim. Öyle löp diye de boca etmeyin ama. Baya acı oluyor. Hatta isterseniz hiç koymazsınız. Herkes acıyı sevecek diye bir kural yok sonuçta. Neyse sonra 3 parça noodle ı da tencereye attım. 5 - 6 dakika daha kaynattım. Noodle kendini kaybetti ve yemek bitti.
Daha önceden de dediğim gibi maydanozu koymayı unuttum. Siz koyacaksanız bayaca bir ince doğrayın ve çorbanın üstüne serpin. Bir de taslara alınca üzerine biraz daha soya sosu dökün.İşte bu kadar. Çok yazdım o yüzden size uzun sürermiş gibi gelebilir ama 30 dakika gibi bir sürede oluyor. O da tavuğun pişmesini beklediğimizden. Düdüklü kullanacaksanız 10 dakika yeterli olur. Gerçekten lezzetli, besleyici, sağlıklı harika bir yemek. Herkese tavsiye ediyorum ve deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyorum.
Tarifinize bayıldım, elinize sağlık. Tam da noddle için siteye girip tarif arayacakken karşıma anasayfada çıkıverince büyük sürpriz oldu;) Hemen denemem lazım!
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sibel hanım. Gerçekten de ne güzel denk gelmiş öyle :) Deneyin bence de. Ben bayılıyorum şahsen. Tadı çok hoşuma gidiyor. Bir çeşit yemekle doyunca çok seviniyorum birde :D
YanıtlaSilAfiyet olsun şimdiden. Sevgiler...
tşkler
YanıtlaSilRica ederim :))
YanıtlaSil