Çaylı Elmalı Kek
En sevdiğim kektir çaylı kek. Köpük gibi olmaz ama yumuşacıktır. Yoğun bir yapısı ve bayaca bir de ağırlığı vardır. Bugün yine canım aşırı derecede çaylı kek çekti. Çaylı keki hep cevizli yaparım. Haliyle malzeme hazırlığına başladım. Ceviz içi o kadar az kalmış ki...Dedim bunla başka bir şey yaparım, kekin içinde kaybolup gitmesin. Haliyle alternatifler aramaya başladım. Kalan son elmam gözümün önünde beliriverdi. Zaten elmalı keke de bayılırım. Dedim ikisini birleştirivereyim. Daha önce de hiç denemediğimden birtakım şüpheler belirdi aklımda. Yine de denemeye karar verdim. İşte maceram...
Malzemeler
2 adet yumurta
1 adet elma
1,5 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağından 2 parmak eksik şeker (normalde 1 su bardağından biraz daha fazla koyuluyor ama ben çok tatlı oldumu sevmiyorum. Zaten üstüne pudra şekeri serpiyorum. )
1 su bardağından 2 parmak eksik demli çay
1 silme çorba kaşığı kakao
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Vanilya da koyabilirsiniz. Bende yoktu, limon kabuğu rendesi koydum onun yerine. Yumurta koksa dahi kokusunu alıyor.
Hazırlanışı
İlk önce fırını 175 dereceye getirdim ve çalıştırdım. Kek hamurunu hazırlaması zaten çok kısa sürüyor, o arada da fırın ısınsın dedim. Kek kalıbını güzelce yağladım ve elimle biraz un serpiştirdim. Kenara kaldırdım. İşim bitince, pat pat iki dakikada keki fırına yerleştirmek isterim çünkü. Şekeri ve yumurtayı mikserin geniş uçlarıyla iyice çırptım. Karışımın rengi açıldı, kıvamı koyulaştı ve köpük köpük oldu. Çok uzun süre çırpmanızı tavsiye etmiyorum çünkü karışımın kıvamı kaçıyor ve sönüyor. İçine limon kabuğu rendesini de ekledim. Yarım limonun kabuğunu rendeledim yeterli oldu.
Ardından elmayı soyup rendeledim. Daha fazla elma da koyulabilirdi ama hem elimde yoktu, hem de elma tadının çaylı kekin o kendine has tadını bastırmasını istemedim.
Yumurta şeker karışımını aldım, içine önce yağı ve soğuk çayı ekledim yavaş yavaş el çırpıcısıyla karıştırdım. Aynı çorba karıştırır gibi. Ardından kakaoyu, kabartma tozunu ve tarçını bir süzgeç yardımıyla eleyerek karışıma ekledim. Bir yandan yavaş yavaş karıştırdım bir yandan diğer elimle eledim. Bir anda eleyip karışıma dökmedim. Öyle yapınca da kekin kabarmama ihtimali var çünkü. Sonra unu da aynı şekilde hem eleyip hem karıştırarak kek hamuruna ekledim. Toz karışımlar hep azar azar ve eleyerek koyulmalı. Geriye sadece elma kaldı. Elmanın suyunu süzdürüp, elimle parça parça hamura ekledim. Onu da bir anda lök diye boşaltmadım. Zaten fotoğrafta görüyorsunuz. Hamur hala göz göz, yani havası kaçmamış.
Kek hamurunu hemen kalıba döküp poposunu tezgaha bir iki kere vurdum. Seviye eşitlensin diye hep. Ve hemen ısınmış fırına koydum. Kek 40 dakikada pişti. Ama siz yaparken fırının kapağını açmadan arada bakın. 30 dakikadan sonra da keke bir kürdan batırıverin. Eğer kürdan temiz çıkıyorsa kek olmuş demektir.
Keki fırından çıkardım. Kalıbın yanlarından bıçak yardımıyla keki ayırdım ve soğumaya bıraktım. Sıcakken çıkartınca kek parçalanabiliyor. Keki çıkarınca üstüne pudra şekeri eledim. Sevgili süzgecim de yine bana yardımcı oldu. Sonuç ne oldu diyeceksiniz. Ben bayıldım, yine yapacağım hatta hep yapacağım. Size de tavsiye ederim. Deneyin ve kendiniz de tadın. Afiyet bal şeker olsun...
Çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKek çaylı fakat taze demlenmiş 5 çayı ile harika oluyor. Elmanın doğal şekeri olduğu için tarifte belirtilen şeker miktarı biraz daha azaltılabilir diye düşünüyorum doğrusu. Sizden şu çoğu pastanede olan bombe pasta tarifi de bekliyorum. Ev yapımı olursa tadından yenmez :)
Çok teşekkür ederim :) Ve haklısınız, çaylı keki ben de çayla tüketiyorum :)) Bayılıyorum. Kahve daha mantıklı gelse de vallahi benim hiç umrumda olmuyor. Şeker miktarına gelince, elmam biraz ufak bişeydi. Ama büyük elmaysa yine haklısınız. Bir de üstüne pudra şekeri geliyor çünkü. Ama insanlar kekleri aşırı tatlı yapıyorlar. Şöyle düşünüyorum ama emin de değilim. Büyük ihtimalle ilk çaylı kek tarifini alırken ben o şeker miktarını kesin yarıya idirmişimdir. Kafada oluşturduğum tarif üzerinden de ilerlemişimdir. Ama çok tatlı bir kek olmuyor. Bence 1 ufak elma kullanılıyorsa tarif böyle kalmalı ama elma kallavi bir şeyse şeker azaltılabilir. Bombe pastayı hiç denemedim. Bakalım tutturabilirsem neden olmasın :)) Sevgiler, saygılar...
YanıtlaSil