Taze Bezelye Çorbası


Elde olmayan sebeplerle siteye bayadır ara vermiş durumdaydım ama bugün bu uzun arayı bitiriyorum. Tabii ki açılışı yine bir çorba tarifiyle yapıyorum. Artık el blenderıma da kavuştuğuma göre daha önceden yapamadığım tarzda çorba tariflerine bir dalayım dedim. Başlıktan da anlaşılabileceği gibi gayet güzel ve doyurucu bir çorba olan bezelye çorbası tarifi veriyorum bugün. Lezzet olarak da ilginç bir çorba. Hafif tatlımsı ve oldukça koyu kıvamlı. Ama endişeye mahal yok. Dereotu ve limonla o tatlılığı çok güzel bastıracağız. Çorbanın tatlımsı olmasını özellikle belirtiyorum çünkü yapmadan ve içmeden önce bu çorbaya ön yargıyla yaklaşıyordum. Ancak bir kez yaptıktan sonra vazgeçememeye başladım. Eminim benim gibi ön yargıya sahip olan kişiler vardır. O ön yargıyı yıkmak lazım gelir diye düşündüm. Bence iyi de yaptım. Zorluk derecesine gelirsek; Yapımı gayet kolay. Malzemeler kolay bulunur ve pişme süresi olarak da gayet kısa. Sizi uğraştırmayacak bir tarif yani. İnternetteki çoğu tarifte malzeme listesinde havucu da göreceksiniz, ama ben tavsiye etmiyorum. Bezelye tatlı, havuç da tatlı. Bence güzel bir kombinasyon olmuyor. Çorba bal gibi bir şey oluyor. Gerçi sizin zevkinize kalmış bir mesele. Ama dediğim gibi bence kullanmayın.

Malzemeler


1 kg taze bezelye

1 dal pırasa

1 adet küçük patates

1 adet orta boy soğan ( resimde gördüğünüz soğanın yarısını kullandım ben )

2 diş sarımsak

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı limon suyu

1 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı ( dolu dolu olmayacak ) kimyon

Dereotu

Karabiber

Tuz

Hazırlanışı

Ben ilk önce doğranacak malzemelerin hepsini doğrayarak ve patatesi rendeleyerek işe başladım. Dereotu dışında tabii ki. Onu en son ekleyeceğim. Daha sonra tencereye zeytinyağını koydum. Doğradığım kuru soğanı, dilimlediğim pırasayı, defne yaprağını, tuzu ve karabiberi tencereye koyup çok az kavurdum. Rendelediğim patatesi ve unu da tencereye ekledim ve kavurmaya devam ettim. Malzemelerin canını çıkarmadım ama. Hafif kendilerinden geçmeleri yeterli. Zaten fotoğrafta da hal ve durumları görünüyor.



En son ayıkladığım bezelye içlerini de tencereye ekledim ve 1 dakika daha kavurmaya devam ettim. Üstüne 5 bardak kaynar suyu, limon suyunu ve kimyonu ekledim.


Yaklaşık 15 dakika kaynadı. Bezelyelerin durumuna göre karar verdim süreye. Arada kontrol edersiniz ama 15 dakika yeterli olacaktır. Sonra çorbanın altını söndürdüm, defne yaprağını içinden çıkardım ve hafif soğuyunca bir güzel blenderdan geçirdim. Çorba baya koyu olacak aklınızda bulunsun. Sulu bir çorba değil bu. Çorba pürüzsüz bir hale geldiğinde blenderı kapattım. Dereotlarını incecik doğradım ve çorbaya ekledim. İşte bu kadarcık.


Aman tatlı olur bu, içemem bu çorbayı filan diye düşünmeyin. Sarımsak, dereotu ve limonla tamamen farklı ve güzel bir çorba oluyor. O tatlılık çok güzel dengeleniyor. Bir de çorbayı yaparken et suyu kullanabilirsiniz. Ama tavuk suyunu tavsiye etmiyorum. Tavuk suyunun çok baskın bir tadı var. Mis gibi bezelye çorbasının tadını yok ediyor benim fikrime göre. Ama et suyu yakışıyor. Hatta et suyunun yerine sebze stoğu kullansanız daha da iyi. Efendim atarsınız tencereye kereviz yaprağını, maydanozu, pırasayı, soğanı, fasulyeyi, artık aklınıza ne geliyorsa kaynatın bir güzel. Hatta fazlasını derin dondurucuda dondurun daha sonra da kullanın. Eminim ki et suyundan daha güzel sonuç verecektir. Seçenek çok, zevkinize göre kullanın işte. Tavuk suyu dışında her şeyle oluyor. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar