Patlıcanlı Biberli Pilav
Uzun bir aradan sonra sonunda yeni bir tarif eklemek için kendime zaman yaratabildim. Gerçi bu yemeği yapıp fotoğraflayalı neredeyse 2 ay oldu ama kalmış bir kenarda, koymayı unutmuşum. Sınav haftası olduğundan bu sıralar hep çok kısa sürede hazırlanan yemekleri yapıp tüketiyorum. O yüzden unutulmuş bu tarif benim için bir kurtarıcı oldu. Ne de olsa siteyi güncel tutmak lazım. Şimdi diyeceksiniz aman ne olacak bir yemek yapıverip siteye koymak ne kadar zor olabilir? Zorluğundan da değil de işte çok zaman alıyor. Arada malzeme ve yapım aşaması fotoğraflaması, olduğu için, yarım saat sürecek yemek oluyor size 1 saat. Fotoğrafları editle, yazıyı yaz, diğer sitelerde paylaşılması vs. derken baya bir zaman alıyor. Aslında bu tarifi koymak pek istemiyordum. 2 ay öncesine ait olması ve fotoğraflama kısmında eksikler olması canımı baya bir sıktı. Ama ilerde güncellemek fikriyle yine de koyuyorum. Ben bu yemeği genelde ana yemek olarak yapıyorum. Yanına sadece bir salata yapıyorum ya da cacıkla tüketiyorum. Bana yetiyor bu haliyle. Siz arzu ederseniz herhangi bir et ürünü de kızartabilirsiz. Böylece hem pratik olur hem de patlıcanlı pilava çok yakışır.
Malzemeler
1 tas pirinç
2 adet büyük patlıcan
2 adet kırmızı biber
1 dal biberiye
4 - 5 damla limon suyu
1 adet kesme şeker
Evinizde varsa sumak
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hazırlanışı
Hazırlanması gayet basit bir yemek. Ben pilavı her zaman bire iki ölçü yapıyorum ve pirinci önceden ıslatmıyorum. Ama pilavı nasıl yapmak istediğiniz size kalmış. Benim ıslatmamamın sebebi ocağımın çok harlı olması ve ıslattığım vakit pilavımın istediğim kıvamda olmaması. Ocağım farklıyken ben de ıslatarak yapıyordum ama işte yöntemi değiştirmek durumda kaldım. Eğer ıslatarak pilav yapmak istiyorsanız. Pirinci yıkadıktan sonra bir müddet sıcak suda bekletmeniz (yaklaşık 10 - 15 dakika) ve pirince 1,5 ölçü su koymanız gerekecekti. Bu yemeği hazırlarken önce pilavı hazır ediyorum. Pilav hazırlanırken de önceden hiç soymadan küp küp doğradığım patlıcanları tuzlu suya yatırıyorum. Sebebi de patlıcanın acı suyunu çıkartmak. Pilav dinlenirken de patlıcanı ve biberi kızartıyorum. İlk önce pirinci sıcak suyla iyice yıkayarak işe başladım ben. Bütün nişastası iyice gidinceye kadar, nazik nazik pirinci yıkadım. Çok sert davranmıyorum çünkü bu sefer pirinçler kırılıyor ve yine nişasta açığa çıkıyor. Sonuç lapa gibi bir pilav oluyor. Neyde tarife devam. Pirinç mis gibi yıkandıktan sonra suyu süzülsün diye kenara koydum.
O sırada tencereye zeytinyağı ve az bir miktar da tereyağını koydum. Tereyağı eriyince suyu süzülmüş pirinçleri tencereye ekledim ve yine nazikçe pirinçleri kavurdum. Aman pirinçler iyice süzülmeden yağa koymayın, çok pis sıçrıyor. Hem yanarsınız, hem ortalık batar. Pirinçler şeffaf şeffaf görününce 2 tas kaynar suyu üstüne döktüm. Tuzu, limon suyunu ve 1 adet küp şekeri tencereye ilave ettim. Kapağı kapatıp en küçük ocağa aldım ve altını iyice kıstım. Benim ocak bir enteresan. Pilavı 4-5 dakikada pişiriyor. Makarnadan daha kısa sürede pilav pişiriyorum :) Bu durum çok da hoşuma gidiyor. Pilav suyunu çekince altını söndürdüm. ( Ben çatırdama seslerini beklemiyorum. Altında yok denecek kadar su kaldığında karıştırıp altını kapatıyorum. ) Pişen pilavı tezgaha alıp üstüne de kocaman bir havlu sardımmıydı pilavın işi bitiyor. Bu kadar ayrıntılı anlatmam işini bilenlerin canını sıkabilir biraz, ama hiç yemek yapmamış insanları düşünerek böyle yazıyorum. Artık işinin ehli olan sizler kusura bakmayacaksınız :) Geçiyorum patlıcan ve biber kısmına. Küp küp doğradığım ve suya yatırdığım patlıcanları yıkayıp, süzüp sularını iyice sıktım. Tavaya yarım parmak yüksekliğinde zeytinyağını koydum. Patlıcanları yağ ısınınca içine attım. Üstüne tuzunu, karabiberini, pul biberini ve sumağını ekledim. (Sumağınız varsa muhakkak kullanın, patlıcana bu kadar yakışan bir başka baharat olamaz. Patlıcan dolmasında ekstradan güzel oluyor. Bu arada onun tarifini de sınavlarım bittikten sonra ekleyeceğim.) 1 dal biberiyeyi de içine attım ve bir güzel kavurdum. Ben yağda kızartmasını sevmiyorum. Çok yağ çekiyor ve ağır oluyor. Böyle kavura kavura patlıcanları istediğim kıvama getirdim. Kabuklar hafif kızarmış ama patlıcanın içleri de pamuk gibi kalmış olacak. Yani hafif karamelize olacak. Patlıcanları bir tabağa aldım. Aynı tavaya yine irice doğradığım kırmızı biberleri attım ve onları da bir güzel kavurdum. Onlar da hafif karamelize olacak. Dikkat etmekte fayda var. O hafif karamelize olma ayarı ile yanma arasında çoğu zaman ince bir çizgi oluyor. O çizgiyi geçmemek gerek. Biberler de hazır olunca, pilav tenceresine patlıcan ve biberleri de ekleyip bir güzel karıştırdım. Patlıcanlı, biberli harika pilav hazır. Gördüğünüz gibi gayet basit. Biberiyenin ve patlıcana eklediğimiz sumağın tadını hissedebildiğiniz, hafif, lezzetli ve pratik olan bu tarif, her türlü sofraya yakışabilecek bir tarif. Denemenizi tavsiye ediyorum, ve herkese afiyet olsun diyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder
görüşleriniz benim için önemli