Fırınlanmış Zeytinyağlı Biber Dolması
Biber dolmasının etlisini de zeytinyağlısını da bayılırım. Ama zeytinyağlısını bir tık daha fazla seviyorum. Hele ki o dolmalar piştikten sonra fırınlandıysa. Dolmaları fırınlama olayını da Erdek'te şirin bir otelin lokantasında görmüştüm. O zaman bu zamandır yaparım. Keşke otelin adını da hatırlasaydım. Az biraz reklamını yapmış olurdum ama çok zaman geçti üzerinden hatırlayamıyorum. Çoğu kişi bu yemeği yapmasını zor zanneder, hani kabul ediyorum biraz vakit alıyor hazır etmesi ama, lezzetiyle karşılaştırıldığında harcadığınız zamana değiyor. Şöyle bol limonlu, bol yeşillikli, bol baharatlı oldumuydu hele muhteşem oluyor. Görüntüsünden bahsetmiyorum bile. Daha fazla uzatmadan tarifine geçeyim.
Malzemeler
1 kg dolmalık biber (1 tanede kırmızı biberim kalmış onu da dolduruverdim :)) Yani kırmızı biber de kullanabiliriniz )
1 tas pirinç
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası ( biber salçası çok acıysa yarım çorba kaşığı biber salçası ve 1,5 çorba kaşığı dolusu domates salçası )
1/2 limonun suyu
Maydanoz
Dereotu
Kuru nane ( taze nane de kullanabilirsiniz )
1 çay kaşığı kimyon ( çok fazla kullanmıyorum çünkü kimyonun tadı çok baskın )
2 çay kaşığı sumak
Karabiber
Sumak
Tuz
Hazırlanışı
Soğanı orta kalınlıkta doğrayarak işe başladım ben. Ardından pirinçleri sıcak suyla iyice yıkadım. Bütün nişasta gidinceye kadar nazikçe dairesel hareketlerle ve pirinçleri kırmadan yaptım bu işi. Ve güzelce pirinçlerin suyunu süzdürdüm. Tencereye zeytinyağını koydum ve ocağı yaktım. Zeytinyağı ısınınca soğanları tencereye atıverdim ve kavurmaya başladım. Soğanlar hafiften kavrulunca domates ve biber salçasını tencereye ekledim ve biraz daha kavurdum. En son naneyi, baharatları, tuzu ve pirinci de ekledim kavurmaya devam ettim. Pirinçler şeffaflaşınca üzerine 1 tas kaynar suyu ekledim ve tencerenin kapağını kapattım. En küçük ocakta en kısık ayarda pirinçler suyu çekinceye kadar pişirdim. Dolma yaparken suyu bire bir ölçüde koyuyorum. Çünkü dolma içinin biraz diri kalması lazım. Biberlerle beraber de pişeceğini akıldan çıkarmamak gerek. Dolmanın içi pişerken ben de biberleri yıkamaya ve tepelerini çıkarmaya koyuldum. Biberleri açmak için aparatlar da mevcut onları kullanabilirsiniz. 3 - 5 tl bir şey.
Ben elimle açtım. Onu da anlatayım hemen bilemeyenler için. Biberi sol elinizle iyice kavrayıp , biberin sapının olduğu yerden sağ baş parmağınızla bastırıveriyorsunuz. Pıt diye içeriye gidiveriyor tepesi zaten. Sonra saptan tutup dışarıya çıkartıverirsiniz. Gayet basit. İsterseniz siz biberleri önceden yıkayıp açın, çünkü iç çok çabuk hazır oluyor. Dibini tutturma riski ortadan kalkar böylece. Her neyse dolma içi pişti, biberler temizlendi açıldı. Hemen bir kenarda yeşillikleri halletmek gerek. Ben de öyle yaptım zaten. Bir kenarda dereotunu, maydanozu kıyıverdim iki dakikada. Kıydığım bu güzellikleri ve 1/2 limon suyunu hemencecik dolma içine ekleyip şöyle bir karıştırdım. Bir kenara koydum ve soğumasını bekledim. İşte böyle bir görüntüsü olacak. Bakın pirinçler neredeyse çiğ. Aman efendim pişmez bu, dolmam çiğ kalacak pirinçler takır takır ağzıma gelecek diye endişe etmeyin.
İç soğuyunca hemen biberlere doldurdum. Biberleri doldururken ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin. O pirinçler daha da şişecek çünkü. Biberlerin ağzından taşmasın. Ben içi pişirdiğim tencereye yerleştirdim dolmalarımı. Bir yandan doldurdum, boşalan yerlere de dolmaları yerleştirdim. Böylece dolmanın suyu da lezzetli olacak. Bütün dolmalar dolunca, yarım çorba kaşığı salçayı sıcak suyla açıp tencereye ekledim. Tabi suyunun kara biberini tuzunu da koymayı unutmadım. Hatta suyuna yarım dilim de limon koydum. Tencerenin kapağını kapattım ve kısık ateşte pişmeye bıraktım.
Su seviyesini çok tutmuyorum ben. Biberlerin dörtte üçü seviyesinde su koyuyorum ve ihtiyaç dahilinde sıcak su ekliyorum. Siz de öyle yapın bence. Sık sık kontrol edersiniz, gerek olursa da sıcak su eklersiniz. Biberler piştiğinde dolmalar da hazır demektir. Dolma piştiğinde de fırını ızgara ayarına çekip, hemen dolmaları bir tepsiye alıp fırına yerleştirdim. Çok kısa sürede üstleri kızarıyor zaten. 10 dakika bile sürmüyor. Ben 200 derecede fırınladım. Özellikle bu fırınlama işini yapmanızı tavsiye ediyorum. Muhteşem bir şey oluyor. Yanına da bir çorba ya da cacık. Yeme de yanında yat :)) Deneyiniz efendim. Herkese afiyet bal şeker olsun.
Bu arada pratik bir bilgi vereyim. Bulaşık makinesini boşaltırken aklıma geldi, paylaşmakta fayda gördüm. Bulaşık makinelerinizin parlatıcı gözüne bir miktar sirke koyduğunuzda, bir daha parlatıcıya para vermenin ne kadar gereksiz bir enstantane olduğunu fark edeceksiniz. Nitekim ben senelerdir parlatıcı için 5 kuruş para ödemiş değilim.
Not : Bir de internette blog gezerken, genelde yorumlarda yazıldığını gördüğüm bir sorunla karşılaştım. O da etli dolma yaparken dolma içinin kuru olması yönündeydi. Hemen yazıvereyim şuraya da sorun çeken birisi denk gelirse uygulayıversin. Etli dolma yaparken harcın içine çok az su, biraz tereyağı ve domatesle biber salçası karışımı koyarsanız dolma içi kuru olmaz. Genelde salça koyulmadan yapılan tariflere denk geldim o yüzden salçayı da buraya yazdım. Eğer tam domates mevsiminde güzel domates aldıysanız, domates salçası yerine domates de koyabilirsiniz. Ama kötü domates aynı işlevi görmeyecektir.
Pinterestte neleri paylaşsam diye gezinirken birden bu dolmalarla göz göze geldim:) Bende bugün yapmayı düşünüyordum ama çeşidine karar verememiştim.Hemen sizin tarifi uygulamaya başladım:) Pirinçler haşlanıyor şuan;elinize sağlık.
YanıtlaSilAfiyet olsun :) Fırınlamayı da unutmayın. Dolmaya boyut atlatıyor gerçekten. Umarım beğenirsiniz tarifimi :))
YanıtlaSilBen Egeliyim biz dolmanın içini hep çiğden yaparız bugün sizin tarifi uyguladım güzel oldu ama ben bir daha yaparken suyunu biraz daha az koyacağım daha diri seviyorum :) ama gerçekten güzel oldu teşekkür ederim
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim:) Çiğden ben de denemek istiyorum bir gün. Şipşak oluverir çiğden yapınca. Zaman tasarrufu. Hem de çok merak ediyorum. Bir gün mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilDirilik işine gelince :)) Babam da diri sever dolmayı. Bizimkilere pişirirken bayaaaca diri bırakıyorum ben de. Kısaca her şeklini seviyorum dolmanın.
Yorum için de çok teşekkür ederim. Sevgiler Yaprak hanım.
Tarifinizi denedim ve çok beğendim, şu ana kadar yediğim en lezzetli biber dolması yemeğiydi... Teşekkürler, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok ama çok sevindim bu kadar sevdiğinize :) Afiyet bal şeker olsun. Yemeklerin yanında bol bol da muhabbet olsun, tam olsun :))
YanıtlaSilGeç cevabım için kusura bakmayın ne olur. Sevgilerimle.
Ellerinize sağlık yaptım şahane oldu artık zeytin yaglı dolmamı kedinlikle böyle yapıcam Teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim, çok mutlu oldum. Afiyet olsun yeniden :)
YanıtlaSilBende dolmanin her türlüsünü severim yalnız limon biber dolmasinda bana enteresan geldi😊hiç denemedim yaprak turlerinde bayılırım ama merak ettim deneyecem bugün emeğine sağlık görüntü süper gözüküyor (bu arada firinlamanin etkisinede katılıyorum )😊
YanıtlaSilMerhaba, aslında dolmanın her türlüsü makbul bence de. Limonlu limonsuz, fıstıklı üzümlü ya da sade. Her türlüsü muhteşem. Bence limonlu deneyin ilk fırsatta. İhmal etmeyin. Çok ferah oluyor. Çok teşekkür ediyorum yorum için . Zaman ayırıp yazmışsınız. Her ne kadar ben zaman bulup siteye giremeyip , cevabınızı bu kadar geciktirmiş olsam da. Kusura bakmayın lütfen :)
YanıtlaSilTeşşekürler , sizin tarifiniz doğrultusunda yaptım, çok da güzel oldu.
YanıtlaSil