Fellah Köftesi


Zamanında anneannem çok yapardı fellah köftesini. Ben de ayıla bayıla yerdim tabi. Kadıncağız hayattayken bu yaptığı muhteşem şeyleri öğrenmediğim için kafamı duvarlara vuruyorum bazen. İşte o zamanlar yemekle filan hiç bir alakam olmadığından, hazır pişirenim, önüme getirenim de var, hiç birini zamanında öğrenemedim. Sonra kendi kendime, deneye yanıla yapabilmeye başladım anneannemin ve annemin muhteşem yemeklerini. Onların ki gibi olması mümkün değil tabi de, ben de fena değilim yani :)) Yalnız turşuyla alakalı ciddi bir problemim var, her zaman tuzu fazla kaçıyor. Onu da hallettiğim anda  kendimden baya memnun olucam :) Neyse konu dağılıyor, hemen tarife geçeyim.

Malzemeler


1 su bardağı ince köftelik bulgur

1/2 su bardağına yakın irmik

1 adet yumurta

1/2 çorba kaşığı domates salçası (1/2 çorba kaşığı biber salçası sosu için )

2 çorba kaşığı un + yoğurma kısmında gerektiği kadar ekleniyor.

Maydanoz

Pul biber

Karabiber

Kimyon

Tuz

Sosu ya da yoğurdu için sarımsak. Artık hangisine koymak isterseniz.

Hazırlanışı


İlk önce bulguru ve irmiği bir kapta karıştırdım ve 1 buçuk su bardağı kaynar suyla ıslattım. Aynı kısır yapar gibi. Hani suyun içince yüzdürmedim de, malzemenin hizasında su koydum deyim. Islattığım kabın ağzını da bir kapakla kapattım. Bulgur şişip soğuyuncaya kadar hiç dokunmadım.


Kıvamı yukarıdaki resimdeki gibi olmalı. Ele alındığında pıtır pıtır dökülecek, avuç içinde sıkınca yapışacak. Anlarsınız zaten, sonuçta tekerleği yeniden icat etmiyoruz, altı üstü bulgurdan köfte yapıcaz :D Bulgur ve irmik karışımı soğuyunca üstüne yumurtayı kırdım. Yarım kaşık salçayı ( çok az bir miktar biber salçası da ekleyebilirsiniz ), pul biberi, karabiberi, kimyonu, tuzu,  2 çorba kaşığı unu da ekledim ve fevkalade bir şekilde yoğurdum.


Aşağıda gördüğünüz görünümde bir hamur oluyor. Tam özdeşleşmiyor ama dağılmıyor da. Yoğurması çok zor değil, çabuk kıvam alıyor. Bu arada başta koyduğum 2 kaşık una ilaveten yoğururken de arada un ekledim. Bu tarz yemeklerde birebir ölçü veremiyorum çünkü azar azar eklemek gerekiyor. Hani kekte ki gibi 1 su bardağı deyip geçemiyorum. Yaparken zaten ne kadar eklemeniz gerektiğini kendiniz de anlayacaksınız. Yani sorun yok.


Yoğurma işi bitince hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayıp en son da ortasından parmakla bastırmak suretiyle şekil verip kenara kaldırıyoruz. Eğer şekil verme kısmı zor gelirse elinizi hafif ıslatıp bu işlemi öyle yapın. Hem daha hızlı hem de daha kolay oluyor. Ben öyle yapıyorum mesela. Köftenin hazırlık süreci bu kadarcık. Pişirinceye kadar bir kenarda durabilir. Ama üstünü kapamakta fayda var yoksa kuruyor.


Yemeği yiyeceğiniz zaman bu şirin köfteleri kaynar suda haşlıyorsunuz. Ben haşlama suyuna tuz atmadım. Başka bir olayı yok. Köfteler su yüzeyine çıkınca pişmiş demektir. İçiniz rahat etmezse ya da anlayamazsanız, çözümü kolay :)  Aradan bir tanesini yakalayıp tadına bakarsınız.

Şimdi sıra sosa geldi. Sos naneli, salçalı sosun az daha sulusu. Yağı koy, domates ve biber salçasını ekle( Ben bir buçuk çorba kaşığı domates ve yarım çorba kaşığı biber salçası koydum )  naneyi ekle, tuzunu karabiberini koy ve kavur. Sonrada su ekle. Sos aşırı basit. Domatesin güzel olduğu dönemde domatesten yapınca daha güzel oluyor. Ama son zamanlarda aldığım domatesler hıyar gibi çıktığından ben salça kullandım. Bu aşamada sarımsağı ister bu sosa isterseniz de yoğurda koyabilirsiniz. Ben yoğurda koydum.


En alta sarımsaklı yoğurdu, üstüne iyice süzerek aldığım köfteleri, onun üstüne salçalı sosu koydum ve incecik kıydığım maydanozları da üstüne serpiverdim ve mis gibi fellah köftesi yenmeye hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet bal şeker olsun.

Yorumlar

  1. Bunu daha önce denemiştim ama senin gibi sunmayı beceremem sanırım :) Sunumların da en az tariflerin kadar güzel! Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Ayrıca kendine niçin haksızlık yapıyorsun canım. Bence sunumu da gayet güzel yaparsın. Mis gibi olur :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. tarif cok guzel, elinize saglik. biz irmik kullanmafan daha fazla un kullanarak ve hamuru baharatsiz salcasiz yapiyorduk. sizin tarifinizle de daha guzel oldu tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Beğendiğinize çok sevindim :)) Fazla unla da güzel olur. Ama kıvamlanması daha zor oluyor öyle. Biraz işimiz kolaylaşsın diye irmik kullandım. Niye yorulalım boşuna değil mi :)
    Afiyet bal şeker olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. emprunter 4000 euros - credit en ligne 3000 euros, emprunter 1000 euros.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar