Portakallı Revani


Şerbetli tatlılar arasında en sevdiklerimden bir tanesi revani.  Hem ağır olmuyor, hem de çok uğraştırmıyor. Revaniyi önceden hep irmiksiz ve sade yapardım. Bu sefer bir değişiklik yapayım dedim ve irmiklisini denedim. Portakal suyu çok ferah bir tat veriyor, rengi de çok hoş oluyor. İrmiksize göre pişmesi biraz zaman alıyor ve hamuru daha koyu bir kıvamda oluyor. Daha önce irmikle pişirmeyen varsa bunları mutlaka göz önünde bulundurmalı. Geçelim tarife...

Malzemeler

Hamuru

500 gr. irmik

1 su bardağı un

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ

1/2 su bardağı portakal suyu

1/2 portakal kabuğu rendesi

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 kahve fincanı ılık su

1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti

3 su bardağı su

2,5 su bardağı şeker


Hazırlanışı

İlk önce şeker ve yumurtaları iyice kabarıncaya kadar çırptım. Parlak, iyice kabarmış ve kıvamı koyulaşmış olmalı. Mikseri hareket ettirdiğinizde arkasında iz bırakıyorsa tamamdır. Karışım istediğim kıvama gelince içine sıvı yağı, portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ekledim ve el çırpıcısıyla şöyle bir karıştırdım. Sonra unu eledim ve yavaş yavaş hamura ekledim. Eklerken de karıştırmaya devam ettim. irmiği de aynı şekilde yavaş yavaş ve karıştırarak hamura ekledim. Son rötuş olarak 1 fincan ılık su ve karbonatı da ekledim ve hamur tamamlandı. Kek hamuruna göre daha koyu kıvamda bir hamur oldu.
Bardak boyutlarındaki farklılıklar her zaman olmasa da sorun çıkarabiliyor. O yüzden hamur kıvamlarını oldukça ayrıntılı anlatmaya çalışıyorum. Ben pişirmek için yuvarlak borcam kullandım. Gayet iyi sonuç verdi. Hamuru borcama boşaltıp önceden 175 dereceye ısıttığım fırına koydum. O pişedursun ben hemen şerbeti hazırlamaya koyuldum. Bir tencerede 3 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri kaynattım. Şerbet kaynayınca bir kenara aldım ve soğumaya bıraktım. Fırını arada sırada kontrol ettim. Baya koyu renkte bir kek oluyor.


Aldanıp fırından erken çıkartmayın sakın. Kek de pişince fırından çıkartıp soğumaya bıraktım. Kek sıcakken şerbeti dökünce yumurta kokusu çıkabiliyor. Kek soğuyunca şerbeti kekin üstüne döktüm ve iyice içine çekmesini bekledim. Eğer olurda şerbetiniz az gelirse hemen az miktarda şerbet hazırlayıp ilave edebilirsiniz. Hızlı davranarak bu sorun çözülebiliyor. Aklınızda bulunsun. Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar