Pizza Poğaça


Mayalı hamurla uğraşmaya bayılıyorum. Kıvam alması çok kolay, hem de o kadar yumuşak bir hamur oluyor ki, insan yoğururken kendinden geçiyor. Ne stres kalıyor, ne sinir. Günlük rutinim oldu zaten. Sabah kalk, kahvaltı yap, buraya kadar iyi. Sonra zaman geçtikçe sinir stres seviyen artsın, Malum son zamanlarda sinir harbi yaşamamak pek mümkün değil. iki söylen, rahatlayama, son çare dal mutfağa kudurmuş gibi yemek yap. Bir süre idare ediyor, unutuyor insan her şeyi. Tabi çok kısa bir süre için. Neyse bu günkü tarifim çok güzel bir pizza poğaça tarifi. Pamuk gibi oluyor. Buraya koyduğum her tarif gibi yapması da çok eğlenceli. Bu tarifin tek zorluğu ( tabi buna zorluk denirse ) hamurun mayalanmasını beklemek. Onun dışında hem kolay, hem de çok lezzetli. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, hamur yoğururken eldiven kullanmayın. Nedendir bilmiyorum, belki elin sıcaklığını tam almadığı içindir, hamur olması gerektiği gibi olmuyor. Zaten eldiven gereksiz bir şey. Gidip el yıkamak varken, eldiven takıp, o eldiveni sürekli elde tutup, oraya buraya dokunup sonra yemeğe dokunmak bana hiç de hoş gelmiyor. Elden daha pis bir eldivenle yemek yapmış oluyorsunuz, o oluyor yani. Neyse tarife geçiyorum ben. Yoksa yazdıkça yazıcam.

Malzemeler


3 su bardağı un

1 su bardağı ılık süt

1 paket instant maya

1 çay bardağı zeytinyağı ve ayçiçek yağı karışımı

1 yumurta

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Beyaz peynir

Kaşar peyniri

1 domates

3 adet sivri biber

Hazırlanışı

İlk önce sütü, yağı, yumurtanın beyazını, şekeri, tuzu ve mayayı bir kapta iyice karıştırdım. Maya eridi içinde. Hiç bir zaman tam erimiyor, bir miktar çözünmeden kalıyor ama sorun değil. Genelde poğaçalarda yaş maya kullanıyor insanlar ama ben hiç alışkın değilim. O yüzden ben tercih etmedim. İki türlü mayayla da oluyor, sorun değil yani.


Tarife başlarken ne kadar un kullanacağımı bilmiyordum ama zaten hiç bir zaman bilmem. Hamurun kıvamına göre ayarlıyorum. Tabi buraya yazacağım için ölçerek koydum. 3 su bardağı + 1 parmak kadar un aldı. Kulak memesi kıvamında olacak hamur. Siz de ona göre ayarlarsınız. Bardak boyutları değişken çünkü. Unu azar azar eklersiniz, en temizi o. Hamur ele yapışmayı bıraktığı anda siz de un eklemeyi bırakın. Ben bayaca bir mıncıkladım hamuru. Zaten mayalı hamurlarda zaman sınırım yok benim. Kendimi tutamıyorum. Yoğuruyorum da yoğuruyorum. Negatif bir etkisini görmedim. Varsa bilen duyan beni de haberdar etsin. Gerçi haberdar etseniz de yoğurmayı bırakacağımı düşünmüyorum ama olsun :))

Her neyse yoğurma işi bitince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlayıp, elimle hafif yassıltıp, yağladığım pişirme kağıdının üstüne yerleştirdim.


Yaklaşık 30 dakika bu vaziyette beklettim. Hamurlar tombullaşınca üzerlerine yumurta sarısı sürdüm. Aklınızda bulunsun, hamur güzel mayalandıysa, parmağınızla bastırdığınızda hamur içine çökük kalmamalı. Ona göre süreyi de ayarlayabilirsiniz. Çünkü mayalanma süresi de ortamın sıcaklığına ve hamurda şeker olup olmamasına göre değişiyor. Bu arada hamurlar mayalanmayı beklerken fırını açmayı unutmayın. 180 derece olacak.


Yumurtalama işi bitince, beyaz peyniri ezdim, kaşar peynirini ince ince doğradım.


Önce beyaz peyniri, sonra da kaşar peynirini hamurların ortasına bastırarak koydum. Hani bastırırken hamurun dibini görmeyin de, şöyle hafifçe bastırın.


Ardından doğradığım domatesleri ve yeşil biberleri de hamura bastırarak yerleştirdim.


Üst malzemeler de poğaçalarla buluşunca, önceden unutmayıp 180 dereceye ısıttığım fırına tepsiyi yerleştirdim. Pişmesi 25 dakika sürdü. Üstleri kızarınca fırından çıkarttım. Siz de süreden ziyade kızarma işine göre çıkartın fırından. Çok fazla kızarmasın yoksa sertleşiyor.


Poğaça cinslerini yaparken, genelde pişme işi tamamlanınca, poğaçalar hafif ılıyıncaya kadar dışarıda bırakıyorum. Sonra kapaklı bir kaba alıyorum. Çok uzun süre dışarıda kaldığında sertleşiyor. O kadar uğraşıp yaptığım mis gibi mayalı hamurun sertleşmesi hiç istemediğim bir şey. O yüzden dikkatli davranıyorum. Siz de öyle yapın. Pamuk gibi oluyor. İşte böyle...Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.


Yorumlar

  1. Yine harika bir tarif olmuş. Hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Sonunda buldum seni.. bidaha da bırakmam.. pizza pogaca enfes gozukuyor, bulusunca yaparsın artık ;)

    YanıtlaSil
  4. Sağol Yasemincim :) Yapmam mı hiç?

    YanıtlaSil
  5. Your web site is really useful. Many thanks for sharing.

    YanıtlaSil
  6. You are welcome and thanks for your kind words :)

    YanıtlaSil
  7. Bu tarifiniz de ağız sulandırıcı;) Anlatımınız tarifleri çok daha lezzetli hale getiriyor, ne güzel bir yetenek! Bu arada sebzeli, tavuklu noddle çorbanızı denedim, kapış kapış gitti:))

    YanıtlaSil
  8. Ay hem utandım, hem de şımardım biraz :D Çok teşekkür ederim. Çok seviniyorum tariflerimi deneyen, beğenen birileri olunca. Bir de üstüne bana yetenekli demişsiniz. Vallahi fena şımardım. Hatta salak salak sırıtıyorum şu an. Çok sağolun yeniden :)

    YanıtlaSil
  9. Tarif için teşekkür ederim. Kaliteli anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Çok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar