Pankek
Kahvaltılıkların en güzeli pankek. Yapımının çok zor olduğu gibi bir fikre kapılarak senelerce yapmaktan kaçındım. Bir gün gözümü karartıp yapmaya karar verdim. O gün bu gündür sürekli yaparım. Kreple aynı temel malzemelere sahip ama yapması daha kolay. Tek farkları kullanılan malzeme miktarındaki fark ve pankeki pişirmesi daha kısa sürüyor. Yani daha pratik. Bugün kullandığım malzemelerden 24 adet pankek çıktı ama tabi pankekleri hangi büyüklükte yapmak istediğinize göre pankek sayısı da değişecektir. Ben pankeklerimi birer çorba kaşığı hamurdan hazırladım. Aman yetmez bu kadarcık gibi bir yanılgıya düşmeyin sakın, feci şişiriyor insanı. Ben bütün gün gittim geldim yedim yani, öyle diyim. Pankekin en sevdiğim yanı da, tatlı ve tuzlunun mükemmel dengesi. Gerçi çok da pofuduk bir şey. İnsan sürekli yemek istiyor. Neyse hemen tarife geçeyim de, bitirip pankek yemeye gideyim.
Malzemeler
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı şeker
1/2 çorba kaşığı tuz (silme)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı
ilk önce kuru malzemeleri ve yaş malzemeleri ayrı kaplarda karıştırdım. Yani yumurta, süt ve zeytinyağını bir kapta iyice çırptım. Unu, tuzu, şekeri, kabartma tozunu da ayrı bir kapta iyice karıştırdım.
Karıştırdığım kuru malzemelerin ortasında bir çukur oluşturdum ve sıvı malzemelerin yarısını bu çukura döküp el çırpıcısıyla karıştırdım. Sonra kalan sıvı malzemeyi de ekleyip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar karıştırdım. İsterseniz mikser de kullanabilirsiniz ama ben gerek görmedim. Boşuna bulaşık çıkarmak istemedim. Biraz üşengeçlikten yani :) Hamur cıvık bir hamur olmayacak, ona dikkat edin. Bozadan birazcık daha koyu olacak.
Ben pişirirken krep tavası kullandım. Ama herhangi bir teflon tava da iş görür. Yalnız düz bir tava olması daha iyi olur. Bombeli tava kullanınca da oluyor ama kalınlık farkı oluyor pankekte. Yine de çok sorun değil. Pişmesinde bir sorun yaratmıyor yani. Neyse tavayı ocağın üstüne koyup zeytinyağıyla yağladım. Cıpır cıpır yağ olmasına gerek yok. Ben çok az bir yağ koyup peçeteyle tavaya sürdüm. Açtım ocağın altını. Ocak orta hararette olmalı. Tava ısınınca hamurdan 1 çorba kaşığı aldım ve tavaya tepeden aynı noktadan döktüm. O kendi yayılıyor yayılacağı kadar ve bir yerde yayılmayı bırakıyor. Hamurun üstü göz göz olunca, nazikçe, bir spatula yardımıyla öbür tarafını çevirdim. Ucu silikon spatulalar ideal bu iş için. Zaten alt yüz pişince spatula rahatça pankekin altına giriyor. Aman yalnız çevirirken sertçe çevirmeyin, pişmemiş kısım her yere sıçrıyor.
İlk kez deneyecekler, ilk bir kaç pankekte başarısız olabilirler ama sorun değil, hemen alışırsınız. Arka yüzü de kızarınca diğer pankeke geçebilirsiniz.
Benim tavama 3 tane pankek sığıyor, dolayısıyla üçer üçer yapıyorum ben. Siz ister tek tek yapın, ister bir kaç tanesini beraber yapın. Dediğim gibi hamurdan 24 adet pankek çıktı. Eğer kalabalıksanız, malzemeyi 2 katına çıkararak bol bol pankek pişirebilirsiniz. Çok kolay ve lezzetli bir yiyecek. Zamanında pankek yapmak zor diye düşünürdüm ve bu işe hiç bulaşmazdım. Benim gibi düşünüp de yazıyı okuyan varsa mutlaka denesin. Gerçekten çok kolay. Çekinecek hiç bir şey yok. Ve bu arada ben servis hazırlarken, pankekin üzerine önce biraz pudra şekeri, sonra da bal döktüm. Tabi reçel, çikolata ya da meyve soslarından istediğinizle tüketebilirsiniz. Yanında peynir zeytinle de çok güzel oluyor. Afiyet olsun...
Not: Bahsetmeden geçemeyeceğim. Bora arkadaşımız tuzunu biraz fazla bulmuş. Tatlı tuzlu birleşimi damak tadınıza uymuyorsa tuz miktarını azaltabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış. Hamurun kıvamını hiç bir şekilde etkilemeyecektir. Yani içiniz rahat olsun :) Hatta hiç koymayabilirsiniz de. Yorumlar kısmına bakmayacak arkadaşlarımız mutlaka olacaktır. Gözünüzden kaçmasın. Gerçi bende de hata var. Silme çorba kaşığı yazmamışım :)
Çok severim ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Ben de bayılıyorum. Haftada en az 2 kere yapıyorum :)
YanıtlaSilBiz eskide köyde yapıyorduk, adının pankek olduğunu yeni duydum çünkü annemin tarifi idi ve annem okuma yazma bile bilmezdi.
YanıtlaSilKöyde yaptıklarınızın tadı çok çok daha güzeldir eminim. Bütün malzemeler doğal ve en önemlisi sevgili anneniz yapıyormuş :) İşte zamanında büyüklerimizin yaptıklarına afilli isimler bulup, yeniden keşfetmiş gibi oluyoruz bir yerde. Yorum yazdığınız için de çok teşekkür ederim Ayten Hanım. Sevgiler saygılar.
YanıtlaSilTarifi yaptım, fazla tuzlu olduğunu düşünüyorum. Bence bir fiske tuz yeterli olacaktır.
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. Tabii ki zevke kalmış bir konu. Tuz miktarıyla istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. İsterseniz hiç koymayabilirsiniz de. Hiç bir şekilde hamurun kıvamını etkilemeyecektir. Deneyecek arkadaşlar, yorumunuzu mutlaka dikkate alacaktır. Hatta yazıyı hemen güncelleyim. Yeniden teşekkürler :)
YanıtlaSilIlk defa denedim,harika oldu,kizım cok sevdi. Tarif icin tesekkur ederim.☺
YanıtlaSilÇok mutlu oldum. Afiyet bal şeker olsun :)
YanıtlaSilUfaklığı da yanaklarından öpüyorum. Sevgiler.
meraba ilk defa yapıyorum bir kaç tane yaptımfakat üstü gayet iyi bir şekilde pişti ancak altı yanıyo ve içi pişmiyo nerede hata yapıyorum acaba?
YanıtlaSil