Kalın Bulgur Kısırı


Canımın çılgın gibi kısır istemesiyle başlayan bir macera bu da. Bakliyat dolabını inceleyip kısırlık bulgur kalmadığını farketmemle biraz hüsrana sürükledi beni başlarda.  Fakat kalın bulgurum bolca varmış. Daha önce hiç denememiştim, aklıma bile gelmemişti. Kolayını yapmak dururken kim uğraşırdı ki kalın bulguru haşlamakla, bilmemneyle. İyi ki canım aşırı derece de kısır istedi de deneme şansım oldu böylece. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, normal kısırdan çok daha güzel oluyor ve dokunmuyor. Çok ağlaşırdım, o kadar kısır yapıyorum anca iki kaşık yiyebiliyorum diye. Çok şişiriyor beni pişmemiş bulgur ve midemi ağrıtıyor. Zaten midemin de çok sağlam olduğunu söyleyemeyeceğim. Kalın bulgur kısırıysa hiç bir şey yapmadı. Benim gibilere güzel bir alternatif olabilir. Dediğim gibi ama, bulgurun haşlanmasını beklemek zorundasınız.

Malzemeler


1 tas pilavlık bulgur

1 adet soğan

1 adet büyük domates

2 adet sivri biber

2 çorba kaşığı domates salçası

1/2 çorba kaşığı biber salçası

1/2 limonun suyu ( ya da nar ekşisi )

2 - 3 adet taze soğan

Dereotu

Maydanoz

Taze nane ( yoksa kuru nane )

Toz kırmızı biber

Karabiber

Sumak

Tuz

2 çay kaşığı hardal ( kullanmanız şart değil )

Hazırlanışı

Soğanları çeyrek daireler şeklinde doğradım ve zeytinyağıyla biraz kavurdum. Karamelize etmedim ama.


Bulguru iyice yıkadım. Pilav tenceresinde yağ koymadan haşladım. Üzerine koyduğum su oda sıcaklığındaydı ve bulgurların üzerini 1,5 parmak kadar geçiyordu. Bu arada haşlarken 1 kaşık salçayı ve bir miktar tuzu da haşlama suyuna koydum. Bulgurun salçanın bir miktarını ve tuzu içine çekmesini sağladım. Suyunu çektiğinde haşlanmış oluyor. Ama neme lazım, bulgurların su çekme oranları farklı olabiliyor. Siz ocaktan almadan bulguru bir kontrol edin. Çok aşırı pişmesin, yapış yapış olmasın. Hafif diri kalsın. Ben pilavları ve türevlerini böyle seviyorum gerçi, siz kısırınızı istediğiniz kıvamda yapın. Ben bulgurları pişer pişmez soğuk su altına tuttum. Kısırı hazırlayacağım kaba koydum. Salçayı da ekleyip iyice karıştırdım.Salçayla uğraşmanız lazım, bulgurun heryerine iyice dağılmalı. Karıştırma işi bitince yeşillikleri, biberleri ve domatesi doğradım. Baharatları,tuzu, yarım limonun suyunu, kavrulmuş soğanı, doğranmış biberi, yeşillikleri, domatesi  de kaba ekledim ve karıştırmaya devam ettim. En son 2 çay kaşığı hardalı zeytinyağıyla açtım, kısırın üzerine döktüm ve karıştırdım. Bütün malzemeler eşit bir şekilde dağıldığında kısır olmuş demektir.


Benim dalgınlığıma geldi gerçi ama, domatesi en son koymanızı tavsiye ediyorum, çünkü tüm o karıştırma işlemleri sırasında domates ezilebiliyor. En son koyarsanız domatesi de hırpalamamış olursunuz.


Kısırı yerken cidden şaşkındım, çünkü hiç beklemediğim bir lezzetle karşılaştım. Kıvamı ve ferahlığı çok çok iyiydi. Ve abartmıyorum, koca bir kap kısır sabahı çıkaramadı. Dokunmaması da en sevdiğim özelliği oldu. Az biraz uğraştırdı ama değdi. Denemenizi şiddetle öneririm. Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. canım bulgur pilavı istemişti, tarifine bakınca kısıra döndüm:)

    YanıtlaSil
  2. Yazın kısır versiyonu, kışın pilav versiyonu olabilir :)) Ben kısır versiyonunu daha çok sevdim. Ferah ferah pek bir güzel oluyor. Umarım siz de beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun Tülay hanım :)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten çok lezzetli ve hiç şişkinlik yapmadı.
    hem bu kadar çabuk biteceğini sanmazdım, teşekkürler gülcecim tarif için:)

    YanıtlaSil
  4. Rica ederim Tülay :) Evet normal kısırdaki gibi şişirmiyor. Ben de en çok o yönünü seviyorum. Beğendiğinize de çok memnun oldum. Aşırı sıcaklar bir geçsin yeni tarifler ekleyeceğim bol bol. Yeniden görüşmek üzere :))

    YanıtlaSil
  5. ççççççççççççççookkkkkkkkkkkkkkkkkk güzel oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Çook afiyet olsun :))
    O sizin güzelliğiniz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Hamileyim ve cnm acayip kısır istedi yaz sezonu kis sezonu demedim hayatmda ilk kısırımı ypmayaa sizin sayenzde tesekkur ettm bulgurlarm ocktaa inss guzel olur ve mukmml bor bir tat çıkacağına eminim iyki varsnz

    YanıtlaSil
  8. :) Ay heyecanlandım. Ne kadar içten yazmışsınız. Umarım güzel olmuştur da afiyetle yemişsinizdir. Çok teşşekkür ederim bu samimi yorum için. Yeniden görüşmek üzere. Sevgiler. Ufaklık doğunca kocaman kocaman öpersiniz benim yerime de :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar