Fırında Muska Böreği
Bütün site meze, hamur işi ve kek doldu. O kadar söz veriyorum ama sözlerimi yerine getiremiyorum. Sebze yemeği koyacağım diyorum, yok elim gitmiyor. Canım ne pişirmek, ne de yemek istiyor. Bir ara tavuğa sarmıştım, şimdi de bunlara sardım. İlk bir kaç seferde kilo alırım ama salla, hep böyle yemiyorum, bir şey olmaz diyordum. Her güne binince olay korkularım yine pörtledi. Henüz tehlike yok ama ıvır zıvır yemeye mutlaka bir son vermem lazım. Bu börek ilginç bir börek. Pişince milföy böreği gibi oluyor. Yufkanın üzerine sürülen yağ ve su karışımı yüzünden böyle oluyor. Ama güzel oluyor. Bunu da yapması eğlenceli. Böyle şeyleri seviyorum ben. Sadece yerken değil, yaparken de eğlenceli olmalı. Tabağa koyunca güzel görünmeli. İnsan kendini pişsen de yesem derken bulmalı. Yazayım madem biran önce. Bakalım beğenecek misiniz? Ayrıca hep haybeye yazıyormuşum gibi geliyor. Yorum da gelmeyince insan bilemiyor. Bakın dolaylı yoldan laf da çarptırdım :P Artık bilemiyorum. Şimdi de monolog yapar gibi oldum. Neyse.
Malzemeler
2 adet yufka
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet yumurta
1 su bardağı su
300 gr kadar beyaz peynir
Maydanoz
Dereotu
Kırmızı toz biber
Hazırlanışı
Peyniri güzelce ezdim. Maydanoz ve dereotunu incecik doğrayıp peynirle karıştırdım. Çok az da kırmızı biber ekledim. Bir kenara kaldırdım. 1 su bardağı suyla, 1 çay bardağı ayçiçek yağını karıştırdım. Yufkaları tezgaha serip şerit şerit kestim. 6 şerit kestim yanılmıyorsam. Resimden ne genişlikte olduğunu görebilirsiniz.
Her bir şeride su ve yağ karışımından sürdüm. Bu arada su ve yağ karışımının hepsini kullanmıyoruz. Hepsini bitiricem diye yufkayı vıcık vıcık yapmayın. İnce bir tabaka halinde sürülmeli.Sadece üstte kalan yüzeyine sürülmeli ve şeridin tamamına sürülmeli. Neyse devam...Yağlama işlemi de bitince şeritlerin uç kısımlarına peyniri koydum ve her bir şeridi üçgenler oluşturacak şekilde katladım.
Yufkayı kendi etrafında üçgenler oluşturacak şekilde katladım desem daha doğru olur. Anlatması zor. Yine resimde görebilirsiniz. Bol resimli bir tarif oluyor. Dikkat mi dağıtıyor, yoksa daha iyi mi oluyor bilemiyorum. Artık fikrinizi söyler misiniz, yoksa söylemez misiniz onu da bilemiyorum. Laf çarptırmaya devam :P
Katlama işleminden sonra, börekleri fırın tepsisine koyduğum pişirme kağıdının üstüne dizdim. 1 adet yumurta sarısını tasa koydum ve çok ama çok az da süt ekledim. Bu işlemi genelde üstüne yumurta sürülen her hamur işinde uyguluyorum. Hem yumurtanın kıvamını biraz açarak sürme işini kolaylaştırıyorum, hem kuruma olayını ortadan kaldırıyorum, hem de lezzet olarak daha iyi oluyor. Süt ve yumurta karışımını böreklerin üstüne sürdüm ve tepsiyi 180 dereceye ısıttığım fırına verdim. Böreklerin üstüne susam ve çörek otu koydum ben ama elzem değil. Sevmiyorsanız koymayın.
Börek çabuk pişiyor. 15 - 20 dakika kadar bir zaman alıyor. O yüzden sık kontrol edin. Üstü kızarır kızarmaz da fırından çıkarın. Fırında gereğinden fazla kalıp kurumasın. O zaman tadı tuzu kalmıyor çünkü. Kolay ve lezzetli bir börek. Tek yufkanız kaldığında bile yapabilirsiniz. Yani evde kalan tek tük işe yaramaz malzemeleri kullanabileceğiniz, eskimiş peynirleri değerlendirebileceğiniz harika yiyeceklerden. İçine de istediğiniz harcı koyabilirsiniz. Kıymalı, bezelyeli, pırasalı, karışık, her şekilde oluyor. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun...
Harika görünüyorlar. Ben de muska böreğini sık sık yaparım ama genelde kızartırdım. Kızartılmadan pişirilmesi çok güzel. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Ben de kızartmaları fırında yapınca çok mutlu oluyorum.
YanıtlaSilsabah sabah tarifinizi aldım oncelikle paylasim için
YanıtlaSilTeşekkürler.. Sonrada elinize sağlık
ve tam arkami dönüp uyuyacaktim kiii ,belki yorum yazarmisiniz yoksa yazmazmisiniz muhabbetine takildim...neden yazmiyorsun diye kendimle inat lasinca yazdım işte:)
Merhaba Sevinç hanım. Öncelikle rica ederim. Ben yazmayı seviyorum. Hani belki çok özel ya da çok alengirli tarifler yazmıyorum ama yine de hoşuma gidiyor. Hele bir de yorum gelince iyice mutlu oluyorum. Belki birinin işine yaramıştır yazdıklarım diye kendi kendime sevindirik oluyorum. Şimdi de tam yatacakken bir siteye bakayım, neler olup bitiyor acaba diyerek siteyi açtım. Baktım bir yorum onay bekliyor, açtım okudum. Çok samimi olmuş yazdıklarınız. Çok hoşuma gitti. İyi ki yazmışsınız. Tanıştığımıza da çok memnun oldum. Tekrar görüşmek üzere. Sevgilerimle...
YanıtlaSilBayramda yapıp ikram edeceğim börek tarifini buldum galiba. Emeğinize sağlık... mutlu bayramlar...
YanıtlaSilTeşekkür ederim, umarım memnun kalırsınız. Sevgiler, iyi bayramlar :))
YanıtlaSilTarif için teşekkürler ama ben hala iki yufkayı üst üste koyup mu yapıyoruz yoksa tekli tekli mi anlamadım 😔
YanıtlaSilVe görüntü harbiden on numara 👌 her sitede var olan bir tarif ama görünüş olarak en iyi sunum sizin böreklere ait 😋
YanıtlaSilMerhaba Aylin, tek kat kullanıyorum yufkayı. Zaten katlayınca kat kat oluyor. Yağlı su da girince işin içine pufur oluyor baya :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ayrıca. Şımarıyorum :))
YanıtlaSilGecenin bu saati yarın geleceğini haber veren misafire en pratiğinden ve çok şık sunumlu mini mini börekler ellerinize sağlık 😊
YanıtlaSilBir gece önce yapıp dolaba koyabilirmiyiz yine puf puf olur mu
YanıtlaSilDenemedim Hatice hanım, ama sanırım kabarır. Onu kabartan yağ su karışımı. Denemek lazım :)
YanıtlaSilAfiyet bal şeker olsun. Beğendiğinize çok sevindim :))
YanıtlaSilBen yufkalı iki kat kullandım zamandan tasarruf,buzluga kaldırı cam şimdi.tadına da sonra bakicaz artık sevgilerimle. 😊
YanıtlaSilSu anda firinda böreklerim eminim harika olacaklar 😍 çok teşekkürler
YanıtlaSilNe demek, rica ederim. Beğendiyseniz ne mutlu bana :)
YanıtlaSilMerhaba Hatice hanım. Evet 2 kat yufka iyi fikir, ben de deneyeceğim :))
YanıtlaSilSevgiler..
Merhaba, gerçekten de iyi fikir. Ben de deneyeceğim. Teşekkür ettim şimdiden :))
YanıtlaSilTarifi yaptım ama biraz kuru oldu yumuşak bişey bekliyordum baya çıtır oldu bu arada patatesli de çok güzel oluyor :)
YanıtlaSilBugün eşim rahatsızdı görev bana düştü. Fakat ben içeriği farklı yaptım. 3 adet yufka kullandım uzun uzun kestim. Tarife bağlı kalarak uzun uzun kestim. Su ve ayçiçek yağı karışımını bol bol sürdüm. Domatesleri, kaşar peynirini ve marketten aldığım sucuğun yarısını küp küp doğradım biberleri de ince ince kıydım. Hepsini bir kaba alarak tuz ve yağ ekledim. Daha sonra muska böreklerini hazırladım. Hepsini fırın tepsisine yerleştirip üzerine çırpılmış yumurta sürerek çörek otu ekledim. 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirdim. Mis gibi kabardılar enfes bir tat elde ettim. Domatesin verdiği tadın eşsiz olduğunu söyleyebilirim. Gülce Hanım'a tarifinden dolayı çok teşekkür ederim. :)
YanıtlaSilBirazdan deneyecegim.su ve yag karisimini genelde bu tarz boreklerde kullanirim.lezzetli ve citir olacagindan suphem yok :)
YanıtlaSil