Fırında Mücver


Mücvere bayılırım ama kızartma kısmı beni benden alıyor. Kokusu, çıkan bulaşık beni itiyor. Çok da sağlıksız buluyorum. Gerçi genelde yağda kızartılan her şey için geçerli bu durum. Daha yemek yapma aşamasında iştahımı kaçırıyor. Evde hazırlayıp önüme getiren birisi varsa süper ama kendim yapıyorsam ı-ııh. O yüzden ne zaman sevdiğim bir kızartma türü görsem hemen fırında halletmenin bir yolunu arıyorum. Bu verdiğim tarif için hemen uyarımı yapayım. Eğer mücveri kağıttan çıkarıp yemek gibi bir düşünceniz varsa bu yöntemden hemen vazgeçin. Bu şekilde yapılmış bir mücveri ancak bir elinizde cupcake kağıdı, bir elinizde kaşıkla yersiniz. Ancak kalıptan çıkarayım, keseyim, tabağa koyayım gibi bir niyetiniz varsa, hazırlanan içeriği borcama döküp öyle pişirmeniz gerekiyor. Hamur aynı hamur sadece servis şekli değişik. Geçi cupcake kalıbında da yapılabilir ama ben hiç öyle denemedim. Bu şekilde benim çok hoşuma gidiyor. Hem çok sevimli görünüyor, hem de benim yeme şeklim olan vahşiciliğe uyuyor. Karar sizin, borcamda yapıp tabağa servis etmek istiyorsanız borcamda, benim gibi antin kuntin şeyleri seviyorsanız cupcake kağıdında yapın. Ayrıca kiloma dikkat edeyim, 1 - 2 kilo vereyim diyorsanız da bu mücveri yiyebilirsiniz. İnsan kiloma dikkat edeyim dedikçe böyle canı saçma sapan, iyice kilo aldıracak şeyler ister. İşte o zaman bunu yapıp yiyoruz. Hem mücver yemiş oluyoruz hem de mümkün olduğunca kiloya dikkat etmiş oluyoruz. Tabi bütün tepsiyi yememek şartıyla :)

Malzemeler


3 adet kabak

2 -3 dal taze yeşil soğan

1 adet büyük havuç

2 yumurta

250 gr. peynir

2 - 3 diş sarımsak

5 çorba kaşığı un ( tepeleme )

2 dal dereotu

2 - 3 dal maydanoz

Tuz

Karabiber

Pul biber

Zeytinyağı

Hazırlanışı

Kabakları rendeledim ve suyunu iyice sıktım. Baya kuvvetli sıktım, aldım rendelenmiş kabakları iki avucumun arasına ve öldüresiye bir kuvvet uyguladım. Tek damla bile su çıkmayıncaya kadar sıktım. Bir tabağa koyup kenara aldım. Havucu yıkadım, soydum ve rendeledim. Onları da bir kenara aldım. Maydanozu, dereotunu, taze soğanı güle oynaya doğradım. Geçen günkü gibi bana yamuk yapan bir malzemem olmadı çünkü. Gayet neşeliydim bugün. Doğranan yeşillikler de tabakla buluştu ve kenara koyuldu. Sıra geldi sarımsaklara. Herkes sarımsaklar dövülecek sanıyor dimi...Hayır, sarımsaklar incecik doğranacak. Bir diş itinayla önce ikiye, sonra dörde, sonra altıya bölünecek ve sonra incecik doğranacak. Nitekim doğrandılar da. Koyuldular bir kenara. Ben çok şanslıydım ezilmiş peynirim vardı. Dünkü muska böreğinden kalma. Onun tarifi de gelecek. O yüzden peynir ezmekle hiç uğraşmadım. Ama niyet olduktan sonra hiç iş değil o. İki dakikada eziverirsiniz. Malzemeler hazır ve nazırsa hemen fırını açın. 175 derece olacak. Şimdi hamuru hazırlama zamanı. Kap koyulur tezgahın üstüne. Zaten bütün malzemeler hazır, tek sıra halinde tezgahın üzerinde. Kabın içine iki yumurta kırıldı ve karıştırıldı. Kabak ve havuç koyuldu kaba iyice karıştırıldı. Yeşillikler ve peynir eklendi yine karıştırıldı. Sarımsakların başı kel mi? Atın içine, karıştırın. Bir çorba kaşığı zeytinyağı, baharatlar, tuz eklendi. En son da un koyuldu ve iyice karıştırıldı. Aman hamuru iyi karıştırın. Her şey özdeşleşsin. Hiç bir malzeme tek başına görünmesin. Resimde olduğu gibi olacak.


Şimdiiiii borcamda yapacaksanız işiniz daha kolay. Borcamı yağlayacaksınız işiniz bitecek. Benim gibi bir tuhafsanız, kağıtları tek tek yağlamanız lazım. Zaman alıyor biraz. Ama hoşuma gidiyor benim. Değişiklik iyidir. Yağlama işi bitince kağıtları tepsiye yerleştirip bir dolu çorba kaşığı hamuru içlerine dikkatlice koyuyorsunuz. Hiç uğraştırmıyor, hemen yerlerini buluveriyorlar. Borcamda hiç dert değil, olduğu gibi dökün gitsin.


Tepsiyi fırına verip yarım saat bekliyorsunuz ve mücverler hazır. Benim fırınım midi fırın, bir tepsi mücver çıktı. Yapması da, yemesi de zevkliydi. Deneyin derim. Afiyet bal şeker olsun...

Yorumlar

  1. frekanstayini30/3/14 19:40

    merhaba gülce :).

    ilk defa denedim bu tarifi ama sadece bu hafta içinde iki kere yaptım ve evdeki herkes çok beğendi.

    eline sağlık, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğinize sevindim. Diğer tariflerimi de deneyin. Eminim memnun kalacaksınız. Güzel sözleriniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. gulce merhaba
    tarifini denedim.eşim bayıldı.gayet hafif ve sağlıklı..çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle kusura bakmayın, yorumunuza onay vermem biraz zaman aldı. İnternet erişimim yoktu geç saatlere kadar. Ve güzel sözleriniz için de çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok memnun oldum :)) Sevgiler, saygılar....

    YanıtlaSil
  5. Ayşe Karaca2/6/14 17:11

    Kabartma tozuda koyuluyor mu?

    YanıtlaSil
  6. Ben koymuyorum. Koyulmasında bir sakınca olacağını düşünmüyorum. Çünkü hafif kekimsi oluyor. Ama koyulmadan gayet güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Gülce,
    tarifini okurken kendimi hikaye kitabı okuyormuş gibi hissettim.İnsan konudan dağılıyor ve ne okuduğunu anlamıyor.Bundan sonraki tariflerinde konunun özünden çıkmadan kısa tarif edersen sevinirim cicim.Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler yorum için. Konunun özünden çıkmamak benim için zor bir zanaat. Normal halim de böyle benim :D Bir şeyi anlatırken fazla heyecanlanıp hikayeleştirme özelliğim çocukluktan beri böyle. Denerim ama ne demişler? Can çıkar huy çıkmaz :)) Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  9. O zaman gülü seven dikenine katlanırmış diyelim

    YanıtlaSil
  10. Günlük gibi oluyor benim site. Huyum kurusun. Çene de düşük olunca yazılar uzayıp gidiyor :D
    Kimi beğeniyor, kimi beğenmiyor. Zor işmiş bir blog yürütmek. Ben onu anladım :))
    Bir de yeniyim, ona rağmen zor diyorum. Senelerdir devam edenleri takdir etmek lazım :)

    YanıtlaSil
  11. Bu arada şimdi size yazarken aklıma geldi. Mesela şöyle bir şey yapabilirim. Atıyorum yazının başında kısaltılmış, adım adım hazırlanmış kısacık bir kısım ekleyebilirim. Özet gibi. Herkesin fikrini de beklerim. Olur derseniz yaparım.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Gülce,
    amacım sizi kırmak değildi.Elbette ki yaptığınız işe saygı duyuyorum.Ben sadece fikrimi söylemek istedim.Anlayışınız ve hoşgörünüz için teşekkür ederim.Önerdiğiniz fikir bence çok güzel ben gibi çalışan bayanlar için zaman çok değerli bizler için yapabileceğiniz kolay tariflerinizi bekliyorum.Sevgiyle kalın... :D

    YanıtlaSil
  13. Yok canım olur mu öyle şey? Kırılmadım. Siteyi geliştirmek önemli. Tabii ki sizin önerilerinizi, isteklerinizi dikkate almak durumundayım. Ben yazıyorum ama esas okuyanlar önemli. Sonuçta sizin için yazıyorum :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Gülce Hn, yarım saatten daha fazla fırında tutmama rağmen içi çiğ kaldı, neden olabilir? Ne yapmam gerek? Kabakların suyunu dediğiniz gibi sıkmıştım... :(

    YanıtlaSil
  15. Kusura bakmayın internet erişimim yoktu. Dolayısıyla cevaplamam biraz uzun sürdü. Aklıma gelen tek şey, fırının ısısının fazla kaçmış olabileceği. Böylece dışı hemen koyulaşmış ve içi biraz çiğ kalmış olabilir. Ya da acaba kıvamı mı biraz cıvık oldu da pişemedi. O da olabilir. Onun dışında aklıma bir sebep gelmedi. Bir daha ki sefere denediğinizde kıvamı az daha koyu tutun. Bence o zaman pişecek :))

    YanıtlaSil
  16. merhaba, acaba fırın kaç derece olmalı?

    YanıtlaSil
  17. 175 - 180 derece kafi olur. Fırınların ısıları farkedebiliyor gerçi. Şöyle söyliyeyim, ben kek yaptığım sıcaklıkta yapıyorum.

    YanıtlaSil
  18. teşekkür ederim... :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Rica ederim. Bir de gözden kaçarsa diye yazayım hemen. Mücverin kıvamını çok sulu yapmayın. Biraz koyuca olsun. Yoksa içleri çiğ kalabilir. Hafif kekimsi olsun yani :))

    YanıtlaSil
  20. hımmmm.. buna mutlaka dikkat edeceğim... fırında kekimsi mücver..:) güzel günler ve size de mutlu yaşamlar gülce hanım.. bu dilek kedi maması bölümünde olacaktı ama kısmet burayaymış..:)

    YanıtlaSil
  21. Çok teşekkürler. Hem dilek de güzel olunca nerede olduğu çok önemli değil :))

    YanıtlaSil
  22. merhaba gülce hanım.. baharat ailesi ve Tuz'un miktarlarını yazabilir misiniz rica etsem... güzel bir sene dileğiyle... :)

    YanıtlaSil
  23. Merhabalaaar. Birer tutam karabiber, pul biber atsanız kafi gelir bence. Ama acı seviyorsanız pul biberi biraz daha fazla koyabilirsiniz. Bunlar hassas konular. Ben daha da fazla koyuyorum ve acı gelmiyor ama başkasına acı gelebiliyor. Siz zevkinize göre ayarlarsınız. Tuz da 2 tutam gibi atın. Peynirin de tadına bakın eğer çok tuzlu bir peynirse tuzu azaltın derim. Ama işte damak tadı farklı olabiliyor. O yüzden kesin bir ölçü de veremedim. İşte böyle :))
    Mutlu seneler, tasasız günler :)

    YanıtlaSil
  24. çok teşekkür ederim, hem baharat detayları hem de güzel dilekleriniz için... :) umarım tasasız günler olur hepimiz için.. bol dualı hayırlı kandiller dileğiyle... :)

    YanıtlaSil
  25. Rica ederim :) Sizin de kandiliniz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  26. Ellerinize sağlık.. Böyle kağıtta yapma fikri benim çok hoşuma gitti ama bir sorum olacak. Bu tarifteki malzemelerle kaç tane mücver yapılıyor?

    YanıtlaSil
  27. Çok teşekkür ederim Seda hanım. 1 midi fırın tepsisi çıktı benim malzemelerden. Kaç taneydi hatırlayamadım tam olarak. Ama çok az bir miktar çıkmıyor yani. öyle diyeyim ben size :))

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar, elinize sağlık öncelikle. Yaptığımda kağıda çok kötü yapıştı ve oradan çıkaramadım. Ne yapmam lazım bi dahaki sefere?

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Fatma hanım. Öncelikle cevabım baya geç oldu kusura bakmayın. Sağlık sorunlarımız hep peşpeşe geldi bu sene. Vakit bulup siteye giremiyorum.
    Sorunuza gelirsek, yazıda da yazmıştım ama herhalde gözünüzden kaçmış. Kağıttan çıkarmak baya zahmetli oluyor. O yüzden çıkarmadan servis ediyorum ben. Ama kağıtları bolca yağlarsanız çıkacağını düşünüyorum. Bu seferde çok kızarma riski var. Bence borcamda bir deneyin. Keşke istediğiniz cevabıtam verebilseydim.
    Yeniden kusura bakmayın geç cevabım için ve teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba borcamda denedim fakat ici cig oldu biraz daha bekletiyorum simdi insallah piser

    YanıtlaSil
  31. Merhaba;yemek yapmaya 1 aydır başlayan bir insan evladı olarak belki size çok komik gelecek bir soruyu sormadan geçemeyeceğim . Aceba borcam im yoksa normal kek kalibindada yağlanmış kagit üzerine dökerek yapabilir miyim bu tarifi :)

    YanıtlaSil
  32. Merhaba. Bence komik olmaz. Ayrıca olsa ne olacak, öyle böyle hepimiz yavaş yavaş öğreniyoruz yemek yapmayı :) Bence normal kek kalıbını yağlasanız, sonra karışımı kalıba dökseniz de olur. Denemedim ama bence olur. Denemek lazım. Deneysellik güzel bir şey, korkmayın deneyin :)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Belki fırın derecesini biraz düşük tutmak da faydalı olabilir. Fırından fırına çok fark oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar