Deniz Börülcesi Salatası


Havaların ısınmasıyla benim de zeytinyağlı ve salatayla beslenme dönemim başladı. Salçalı yemek ya da kavrulmuş soğan düşüncesi beni kendinden iyice uzaklaştırır, sarımsaklı, bol ekşili, soğuk yiyecekler de bir o kadar gözümü döndürür oldu. Ben de hemen sebzelikte bekleyen deniz börülcesine yöneldim. Yanına da ekstra bir şey hazırlama ihtiyacı hissetmedim. Sadece salatam, yoğurdum ve peynirim bana fazlasıyla yetti. Bazen sırf yeşillik çeşidi yüzünden Ege' de yaşamadığım için kahroluyorum. O ne çeşitlilik, adını bile duymadığım otlar ne olduğunu bilmediğim yemekler. İnsanın morali bozuluyor. Bir ara iyice ilgileneceğim bu konuyla. Artık otları nereden bulurum bilinmez. Kendimi eksik hissediyorum. Neyse deniz börülcesiyle yetineceğim şimdilik.

Malzemeler


1 demet deniz börülcesi

1 çay bardağı zeytinyağı

1/4 çay bardağı sirke

3 çay kaşığı kadar nar ekşisi

3 - 4 diş sarımsak

Sakın ola tuz koymayın, kendisi oldukça tuzlu

İsteğe göre pul biber

Hazırlanışı

Aldım elime börülceleri, köklerini kestim. Ama çok fazla değil, ucundan ucundan. İyice yıkadım, ama börülceleri hırpalamadan sağını solunu kırmadan. Bir miktar da sirkeli suda beklettim. Bu işlem sırasında börülcelerimin biraz kart olduğunu gövde kısımlarının kahverengiye çaldığını farkettim. Artık alırken mi dalgındım yoksa sebzelikte mi o hale geldiler bilemedim. Biraz uğraşacağımı farkettim ama sorun değil. Asabımın bozulduğuyla kaldım ama bu beni durdurmadı tabii ki. Neyse hafiften kart börülceler suda beklerken ben de hemen sosu hazırlama işiyle kafamı dağıttım. Ne mi yaptım, bir çay bardağı zeytinyağına 1/4 çay bardağı sirkeyi ve 3 çay kaşığı nar ekşisini ekledim. Ayrıca nar ekşisi de yapacağını yaptı. Şişenin dibinde azıcık kalmış nar ekşisi, buzdolabının bayaca soğutması sebebiyle sertleşmiş. Bozulmuş asabım ve nar ekşisinin bana yaptığı bu yamuğun etkisiyle başladım şişeyle konuşmaya. Dur ben seni bir keseyim de gör, kestikten sonra, ee nabersin şekerim, şimdi kim gülüyor nıhahahaha şeklinde bayaca bir süre kendimi kaybettikten sonra nar ekşini sosa katmayı başardım. Hala ayarım hafif bozulmuş durumda ama soğukkanlılığımı koruyorum hala...Alıyorum kart börülceleri atıyorum kaynattığım suyun içine. 3 diş soyulmuş sarımsağı da atıyorum benim kartlarla beraber. Bir yandan söyleniyorum, bir yandan 15 dakikanın geçmesini bekliyorum. 15 dakika sonunda bakıyorum pişmiş benim kartlar. Alıyorum hemen süzüp, soğuk suyun altına tutuyorum. Bir de sıyırma işlemi sırasında elimi yakarsam kontrolü iyice kaybedeceğimi biliyorum çünkü. Bakıyorum soğumuşlar. Alıyorum dal dal başlıyorum sıyırmaya. İşlem kolay allahtan. En dipten, zamanında bitkinin köklerinin olduğu yerden başparmağım ve işaret parmağımla iyice sıkıp ileriye doğru ittiriyorum elimi. Elimde sap kalıyor. Yeşil kısım sıyrılıp gidiyor. Böyle böyle bütün kartları sıyırıyorum. Normalde sıyırıp tabağa koyup sosunu, sarımsağını ekleyeceğim ve bitecek. Ama yook, benim kartların kararmış kısımlarını tabağa koymak istemediğimden tek tek ayıklıyorum. Haliyle hiç zaman almayacak şey benim için 10 dakika sürüyor. Ama sakinliğimi koruyorum çünkü tadının harika olacağını biliyorum. Ya sabır çekerek hepsini temizliyorum. Sonunda bitiyor. Pişirdiğim sarımsakları çatalla ezip, sosa katıyorum, iyice karıştırıp yola getirdiğim deniz börülcesinin üstüne döküyorum. Bu kadar çektiğim sıkıntı ve yaşadığım ayar bozukluğu, ekmeği sosa batırıp bir miktar börülceyle beraber mideye indiğinde son buluyor. Uğraştım ama deydi beee diyerek, karnım tok, keyfim yerinde kendimi koltuğa bırakıyorum. Burdan çıkaracağımız sonuç; siz siz olun, deniz börülcesi alırken iyice inceleyin, sonra güle oynaya hazırlayın :) Herkese afiyet olsun efendim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar