Yıldız Kurabiye
Yeni bir gün ve tatlıgillerden yeni bir tarif daha. Hamurla uğraşmayı o kadar çok seviyorum ki, siteye hamur işinden başka bir şey koyamayacağım diye endişelenmeye başladım. Bu kurabiyem yapması kolay, pişme aşaması çabuk, ancak hamur haldeyken buzdolabında bir miktar bekletilmesi gereken bir kurabiye. Baya bereketli olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim. Yalnız şöyle bir seçenek de var, yapmadan önceki akşam hamur hazırlanıp ertesi gün yapılabilir. Çünkü hamuru hazırlaması, kalıplaması ve pişirmesi çok çabuk ve kolay gerçekleşiyor. Ben severek tüketiyorum. Sade ıcığı cıcığı olmayan bir kurabiye. Gerçi çift renk de yapılabilirdi ama ben zamanım kısıtlı olduğundan tek renk yaptım. Malum hava kapalı, fotoğrafların iyi olması için acele etmem gerekiyordu. Neyse tarife geçiyorum.
Malzemeler
2 su bardağından 2 parmak eksik un
1/2 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
3/4 su bardağı margarin
1/4 su bardağı kakao ( 80 gramlık 1 paket )
2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta
1 tutam tuz
4 - 5 damla sirke
Hazırlanışı
Margarini, pudra şekerini ve bir çimdik tuzu mikserle iyice çırptım. Pürüzsüz bir hale gelmeli. Ardından 1 yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam ettim. Homojen bir hale gelince çırpmayı bıraktım.
Sonra kakaoyu, kabartma tozunu ve sirkeyi karışıma ekledim ve iyice karıştırdım. En son unu eklemeyi tercih ettim çünkü bir tarifi her yapışta ufak tefek şeyler farklı olabiliyor. Yumurta büyük olabiliyor, yağı biraz daha fazla olabiliyor. Mesela ben tarife 1 su bardağı un diye başladım ve 2 su bardağına yakın bir miktar un ile hamuru istediğim kıvama getirdim. Bu yüzden unu en son koyuyorum. Yağ az ya da yumurta küçük olsaydı ve un miktarı fazla gelseydi hamurumu mahvetmiş olacaktım. Neyse unu da parça parça katıp hamuru istediğim kıvama getirdim. Kulak memesi kıvamından az biraz daha sert bir hamur olmalı. Hamuru hafif yassıltıp, streç filme sarıp buzdolabına koydum ve 2 saat beklettim. 2 saat sonunda fırını 175 dereye getirip, tepsiye pişirme kağıdını yerleştirdim. Pişirme kağıdını çok ama çok az yağladım. Ne olur ne olmaz, kurabiyelerin yapışmasını istemedim. Hamuru iyice temizlediğim tezgaha koydum ve merdaneyle açtım. 1/2 cm kalınlık ideal oluyor. Hamur pürüzlü gibi olursa bardak yardımıyla düzleyebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Yıldız kalıpla hamurları kestim. Üç boy kalıptan en küçüğünü tercih ettim ben ama siz bilirsiniz tabi. Kurabiyelerinizin hangi boyutta olmasını istiyorsanız ona göre kalıp kullanabilirsiniz.Kestiğim yıldızları tepsiye dizdim ve önceden ısıttığım fırına verdim. Benim fırınım midi fırın ve bu hamurdan 2 tepsi kurabiye çıkıyor. 10 dakikada kurabiyeler pişmişti.
Piştikten sonra soğumasını bekleyip üstüne pudra şekeri serptim. Türk kahvemi hazırladım ve hepimizin hasret kaldığı yağmuru izleyerek kurabiyelerimi yedim. Hiç bir zahmeti olmayan hemencecik pişiveren, pişince de bu kadar sevimli görünen kurabiyelerimi umarım siz de denersiniz. Afiyet olsun...
Merhabalar,
YanıtlaSilBlogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle.
Huma S.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Blog henüz yeni, eksiklerim var ama yavaş yavaş tamamlıyorum. Sitenize baktım, fikrinizi ve sitenizin tasarımını çok beğendim. Eli yüzü düzgün, derli toplu bir site. Başarılarınızın devamını diliyorum. Yeniden görüşmek üzere.
YanıtlaSilPaylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ilginiz için. Paylaştıklarımı beğendirebildiysem ne mutlu bana :)) Çok naziksiniz.
YanıtlaSilMargarin keşke gram hesabı olsaydı. Su bardağı ile margarin ölçüsü pek kullanışlı değil.
YanıtlaSil