Türlü


Söz verdiğim gibi bugün sebze yemeği tarifiyle devam ediyorum. Türlü de kendim yapıncaya kadar kesinlikle yemediğim yemekler arasındaydı. Pek çok yiyecek için geçerli bu durum. O yüzden herkesin yemek yapması gerektiğini savunurum. Bir yiyeceği kendiniz yapıncaya kadar sevip sevmediğinize karar vermeyin. Tuzunu, salçasını, baharatını kendi zevkinize göre ayarlayıp bir de öyle deneyin. Sevmediğiniz bir yiyeceğe sevdiğiniz bir baharat ekleyerek o yemeği kendiniz için çekici hale getirebilirsiniz. Tarifleri gezip kimse bu baharatı kullanmamış deyip koymamazlık etmeyin, deneyin. Yemek yapmak bulmaca çözmek gibi birşey, çok zevkli ve denemenin sonu yok. Bir kere püf noktalarını keşfettinizmi, hemen hemen her yemeğin aşağı yukarı aynı şekilde yapıldığını farkediyorsunuz. Yaptığınız ufak tefek değişiklikler de yemeğinizi herhangi bir yemekten ayıran özellikler oluyor. Neyse bu kadar teşvik yeter. Tarif geliyor.

Malzemeler:

2 adet büyük boy patlıcan

1 adet büyük boy kırmızı biber

2 adet köy biberi

1 adet orta boy kabak

1 adet orta boy patates

1 adet orta boy soğan

2 diş sarımsak

1,5 çorba kaşığı domates salçası

1/2 çorba kaçığı biber salçası

2 - 3 dal maydanoz

Karabiber

Kırmızı toz biber

Pul biber

Tuz


Hazırlanışı

Soğanı orta kalınlıkta doğradım. Biberleri oldukça iri doğradım. Çok az tuz ekleyerek soğan ve biberleri kavurdum. Karamelize olmadan ocaktan alıp bir tabağa aktardım. Patlıcanları, kabağı, patatesi büyük büyük doğradım ve biraz tuz ekleyerek aynı tencerede kavurmaya başladım. Bir süre sonra dilimlediğim sarımsakları ve salçaları ekleyip kavurmaya devam ettim. Sebzelerin rengi değişince Sebzelerin hizasına gelecek kadar kaynar su ekledim. Arzu ederseniz çok az tuz ekleyebilirsiniz. Ben kavurduğum her malzemeye azar azar tuz eklediğim için sonradan tuz ilavesi yapmadım. Ama siz zevkinize göre tuz miktarını ayarlayabilirsiniz. Yemeğinizi pişerken kontrol edin dibi tutmasın. Ben aşırı sulu sevmiyorum, o yüzden suyunu azar azar ilave ediyorum. Yemek piştikten sonra da üstüne kıyılmış maydanoz koyup kapağını kapatıyorum. Yemek yeneceği zaman ısıtırken şöyle bir karıştıyorum ve yemek hazır. Afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar