Sosyete Mantısı
Siz benim gibi yapmayın. Her gün hamur işi yemeyin. Ben gün aşırı hamur işi, ıvır zıvır tarifi vereyim, ama siz onları gün aşırı yapıp yemeyin. Ben ettim, siz etmeyin. Bu son olsun. Bir süre sadece sebze yemeği tarifleri vereceğim. En azından denemeyi planlıyorum. Sosyete mantısı tarifini de bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Börek kadar uğraştırmıyor. Az yufkadan doyurucu miktarda mantı çıkıyor. O yüzden genelde börek diye başlayıp,sosyete mantısıyla bitiriyorum günü. Dediğim gibi kolay tarif. Mutlaka deneyin
Malzemeler
2 adet yufka
200 - 250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil biber
1/2 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
1 - 2 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Pul biber
1 adet yumurta
Sosu için
1,5 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası
Kuru nane
Karabiber
Hazırlanışı
Soğanları ve biberleri çok ince olmayacak şekilde doğradım ve kavurdum. Kavrulunca kıymayı ve baharatları ekledim. Suyunu çekmesine yakın salçaları da ekleyip biraz daha pişirdim. İç harç pişince üstüne ince kıydığım maydanozları ekledim ve bir kenara aldım. Yufkaları hazırladım. Ben yufkayı ikiye bölerek kullanıyorum. Kıymayı, yarım daire şeklinde kestiğim yufkanın geniş kısmına düz bir çizgi şeklinde koydum ve rulo yaptım. Ve ruloyu kendi etrafında sardım. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp yağladığım fırın tepsisine koydum.Tam anlatmak zor ama, yukarıdaki resim size nasıl olduğunu gösteriyor zaten. Son olarak da 1 yumurtayı çırpıp mantıların üstüne sürdüm ve önceden 180 dereceye ısıttığım fırına yerleştirdim. Yarım saat sürmüyor pişmesi. Mantılar pişe dursun o sırada da sosu hazırlamak lazım. Sosyete mantısının sosu bildiğimiz salçalı naneli sos. Yani 2 kaşık salça, karabiber ve kuru nane. Salçayı kavurup içine nane ve karabiber atınca sos hazır oluyor. Tabi kavururken birazcık suyla açmakta fayda var. Sos akışkan olacak ama su gibi de olmayacak. Mantılar pişince üstüne yoğurt ve sosla servise hazır. Gayet kolay ve iştah açıcı bir yemek. Yanına turşunuz da varsa oh mis. Afiyet olsun..
Yorumlar
Yorum Gönder
görüşleriniz benim için önemli