Limonlu Yaş Pasta


Çok fena derecede tatlılara sardım bu sıralar. Nerdeyse aç geziyorum ama tatlım da eksik olmuyor. Şu anda da reklamlarımın geldiğini farkettim. Sevgili google bana acıdı sonunda. Mutlu oldum, bahanem de var. Hem yazı yazayım hem de leziz limonlu yaş pasta yiyeyim :P Bugünkü pastamı sevgili arkadaşlarım Fatih ve Cihad' a ithaf ediyorum. Mutlu yıllar size, iyi ki varsınız. Uzakta olmasanız ne güzel beraber yerdik :) Artık böyle idare edeceksiniz. Elimden daha fazlası gelmiyor. Çok hafif, ferah ve lezzetli bir pasta.

Malzemeler

Pandispanya malzemeleri


3 adet yumurta

1/2 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 su bardağından 1 parmak eksik un

1/2 su bardağından 1 parmak eksik nişasta

1 su bardağından 1 parmak eksik şeker

Kremanın Malzemeleri


3 adet yumurta sarısı

4 çorba kaşığı şeker

1,5 su bardağı süt

3,5 çorba kaşığı un

1,5 çorba kaşığı nişasta

1/2 limonun suyu

1 paket vanilya

Hazırlanışı

İlk önce pandispanyayı hazırladım. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırdım. Yumurta aklarını bir çimdik tuz atarak iyice çırptım. Aklar iyice köpürmeli ve köpük gibi olmalı. Rengi de bembeyaz olacak. Kabı ters çevirdiğinizde akmayacak. Yapışıp kalacak. Daha rahat anlatmak için resmini de koyuyorum.



Yumurta sarılarını da şekerle iyice çırptım. Yarı akışkan hale gelecek, rengi açılacak ve parlak görünecek. Çırpma sınırı bu üç şeye bağlı. Yumurta sarıları ve şeker de istediğim kıvama gelince, kar gibi olan yumurta aklarını ve iyice çırptığım yumurta sarısı ve şeker karışımını fazla kurcalamadan birbirine karıştırdım. El çırpıcısıyla yavaş yavaş, alttan üste doğru gayet nazik bir şekilde yaptım bu işlemi. Çünkü güzelce kabaran karışımımı söndürmek istemedim. Sonra sütü ve kabartma tozunu katıp yavaşça karıştırmaya devam ettim. En son elediğim un ve nişastayı parça parça hamura kattım. Her ekleme işleminden sonra yavaşça karıştırdım. Yavaş yavaş karıştırmamın sebebi hem hamuru söndürmemek, hem de hamuru katılaştıracak olan malzemelerimi kontrollü bir şekilde koymak. Hamur hazır olunca iyice yağladığım 22 cm lik kelepçeli kalıba hamuru döktüm ve 175 dereceye ısıttığım fırına yerleştirdim. Yaklaşık yarım saatte hazır oluyor. Pişip pişmediğini anlamak için çatal batırabilirsiniz. Çatal temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.


Sizin kekinizde böyle komik kabardıysa bombeli kısmını kesebilirsiniz. Kekin pişme aşamasında ben kremayı hazırlamıştım. Siz de öyle yaparsınız. Böylece kremanız da soğumuş olur. Krema için bir tencereye 3 yumurta sarısını koydum. Şöyle bir karıştırdım. Sonra üstüne şeker, süt, un ,nişasta, vanilya ve limon suyunu ekledim ve altını yakmadan önce iyice karıştırdım. İçinde topak kalmamalı. Ben içine çok az sarı gıda boyası kattım ama şart değil. Pürüzsüz bir karışım elde edince ocağın altını en kısık ayarda yaktım. Sürekli karıştırdım. Karıştırmak şart çünkü bir anda katılaşıyor ve topaklanma ihtimali çok artıyor. Krema kaynamadan istediğim kıvama geldi ve hemen ocaktan kaldırdım. Kaynatmayın çünkü hemen dibi tutuyor. Krema soğurken arada karıştırmak gerekiyor, yoksa üstü kaymak bağlıyor. Krema hafif soğuyunca içine limon kabuğu rendesi attım ama siz atmak zorunda değilsiniz. Ben verdiği tadı çok seviyorum. Bu arada kremanın parlak olmasını istiyorsanız içine çok az katı yağ atabilirsiniz. Ben çorba kaşığının ucuyla çok az margarin attım. Bu krema sert bir krema oluyor. Pudingden hallice. Krema soğuyunca pandispanyayı ikiye böldüm ve taban parçasını sütle ıslattım. Ama aşırıya kaçmadan. Sonra üstüne kremadan sürdüm. Tabi yine aşırıya kaçmadan. Padispanyanın üst parçasını yerleştirdim ve üst kısmı da sütle ıslattım. Kalan kremayla da pastamın üstünü ve yanlarını kapladım. Ve leziz pasta hazır. Baya hafif oluyor. Ferah tatlılardan hoşlanan kişilerin mutlaka denemesi gereken bir tarif. Şahsen ben çok seviyorum. Zaten pastayı fotoğrafladıktan sonra yarısına yakınını mideye indirdim. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun...



Yorumlar

  1. Nükhet Demiray10/1/15 19:47

    Harika oldu. Tarif için teşekkürler....

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Beğendiğinize çok sevindim :))

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, tarifi denemek istiyorum ama bu kadar fazla yumurta olunca tereddüt ettim. Yumurta kokusu çok baskın olmuyor mu ?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Merve hanım. Öncelikle geç cevap için özür diliyorum. Yumurta konusuna gelince, vanilya ve kremadaki limon kokuyu engelliyor. Ama bazen öyle yumurtalar oluyor ki, içine ne koyarsanız koyun o koku oluyor. Bildiğiniz bir yumurta markasını kullanırsanız koku sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum. Ben sorun yaşamadım. Ama dediğim gibi piyasadaki bazı markalar çok kokulu oluyor.

    YanıtlaSil
  5. kekin vanilyası tarifte ilave edilmemiş. İkiye bölünecek kadar olmuyor kek. Kremayı.krem şantiyi krema ile karıştırara modifiye edince ancak krema oldu. iki kere kek yaparak pasta oluyor. ölçülerde problem var

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, kek kalıbını büyük kullanmış olabilirsiniz. Saygılar :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar