Fırında Tavuk Dolma
Bir tavuk yemeği tarifi daha. Bir süre önce yaptım tavuk dolmamı ama, siteye koymaya vakit bulamadım. Tavuk dolma yapmayı sevmemin en büyük nedenlerinden biri de, kalanlarından harika çorbalar yapılması. Kemiklerini de otoparkın köpeğine indiriyorum. O yüzden hoşuma gidiyor. Köpek de tam bir bekçi köpeği. Gündüzleri aralıksız uyuyor, geceleri tam bir canavar. Kendimi güvende hissetmemi sağlıyor. İsmini Russia koymuşlar, kocaman bir şey. Hepimizden iyi besleniyor kerata. Önünde en az 3 çeşit yemek oluyor. Kilosundan biraz endişeliyim ama olsun. Kışın soğuğunda iyi beslenmesi gerekir zaten. Hayvana bir kulübe bile koymamışlar. Yağmur, kar demeden öyle açıkta yatıyor. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ben de. Neyse tarife geçeyim ben, çenem düştü.
Malzemeler
1 adet bütün tavuk ( 1,5 kiloluk bir tavuktu benimki )
1 tas pirinç
1/2 tas kaynar su
Şehriye
Tuz
Karabiber
Limon
1 adet defne yaprağı
Hazırlanışı
Önce tavuğun içini yıkadım. Ne kadar iyi temizlenmiş olursa olsun, bazen içinde ıvır zıvır kalabiliyor. Üstündeki ufak tefek tüyleri ocakta yaktım. Sonra tavuğun dışını limonla, tuzla ve karabiberle iyice ovdum. Pirinci yıkayıp süzdüm. Ben pilavı şehriyeli ve sade seviyorum. Siz isterseniz içine fıstık, üzüm ve tarçın ekleyerek iç pilav yapabilirsiniz. Ben pilavı tatlılaştıran malzemelerden pek hoşlanmıyorum o yüzden tercih etmedim. Önce şehriyeyi az miktar bir yağda kavurdum. Renkleri değişince pirinci ekledim ve kavurmaya devam ettim. Pirinç şeffaf şeffaf görünmeye başlayınca tuzu, karabiberi ve yarım tas kaynar suyu ekledim ve pilav suyunu çekinceye kadar en kısık ayarda pişirdim. Pirinç yarı çiğ kalmalı çünkü tavuğun içinde de pişecek. İç harç hazırlanınca tavuğun içine doldurdum ve tavuğun içinden çıkmamaları için tavuğun açık kısımlarını diktim. Siyah iplik kullanmanızı öneririm, açması kolay oluyor. Tavuğu unladığım fırın torbasına yerleştirdim, içine defne yaprağını koydum ve ağzını kapattım. Fırın torbasını bir kaç yerinden bıçakla kesmeyi de ihmal etmedim. Yoksa fırın torbası patlayabilir. Önceden 180 dereceye ısıttığım fırının orta katına yerleştirdim ve üstü kızarıncaya kadar pişirdim. Yaklaşık 1 buçuk saatte pişiyor. Ben fırın torbasına sığdıramadım ama, yer kalırsa tavuğun yanına dilimlenmiş patates ve birkaç yeşil biber koyun. Ben koyamadığıma üzüldüm açıkçası. Tavuğunuz pişince büyük bir servis tabağına alın ve güzelce parçalayın. Ben ayrı tabaklara servis ederek yemeyi sevmiyorum. Eski usul ortadan yemeyi daha çok seviyorum. Tabi sizin bileceğiniz iş, vahşi bir şekilde tüketmek istemiyorsanız tabaklara servis yaparsınız. Şimdiden afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder
görüşleriniz benim için önemli