Fırında Baharatlı Patates Dilimleri


En çok sevdiğim malzemelerden biridir patates. Ne yapsanız oluyor. Özel bir ilgi göstermeye gerek yok. Ama şüphesiz en güzel hali bu. Fırında çıtır çıtır kızarmış ama içleri yumuşacık. Bu hali dururken kim uğraşır kızartma yağıyla. Hem sağlıklı, hem de görüntüde kızartmaya göre daha cezbedici. Tabi bana göre. Hele bir de sarımsak eşlik ediyorsa patatese oy oy oy. Pişerken mutfağı kaplayan o karşı koyulmaz kokusu, henüz yemiş olmama rağmen canım istedi. Yerinizde olsam üşenmem kalkar yaparım şimdi. Hemen anlatayım ne yaptığımı da, üşenmeyecek olanlar hemen başlayabilsinler hazırlıklara.

Malzemeler

6 adet orta boy taze patates

1 baş sarımsak

Taze biberiye

Çekirdek içi

Karabiber

Pul biber

Kekik

Tuz


Önce patatesleri iyice temizledim. Taze patatesin kabuklarının üstünde kalması gerekiyor. Soymadan patatesi temizlemenin en iyi yolu temiz bir bulaşık süngeriyle iyice yıkamak. Elle yıkadığınızda ne olursa olsun pis kalıyor. Patatesler temizlendikten sonra elma dilimleri gibi iri iri doğradım ve tuzlu soğuk suda biraz beklettim. Böylece patates nişastasının bir kısmını suya bıraktı. Bir yerde okumuştum o zamandan beri bu işlemi yapıyorum. Patates kızardığında bir çeşit kimyasal ortaya çıkartıyormuş, sağlık açısından pek iyi olmadığını yazıyordu. Ben de ne olur ne olmaz yarım saat kadar suda bekletiyorum. Hem de patates soğuk suda bekleyince daha çıtır oluyor. Yani bir taşla iki kuş. Patatesler beklerken fırını 225 dereceye ayarladım ve çalıştırdım. Pişireceğim tepsiyi de  pişirme kağıdı koyarak fırına yerleştirdim. Yani patatesler sıcak tepsiye koyulacak. Fırın ısınınca patatesleri tepsiye yerleştirdim. Tuzunu, biberini ekledim ve üstlerine zeytinyağı döktüm. Göz kararı koydum ama sanırım 3 - 4 çorba kaşığı dökmüşümdür. Patatesler yarı kızarmış hale gelince soymadan ikiye böldüğüm sarımsakları, taze biberiyeyi ve çekirdek içlerini de ekleyip patatesler iyice kızarıncaya kadar pişirdim. Sarımsak, biberiye ve çekirdek içlerini hemen koymayın çünkü patates pişinceye kadar yanarlar. Yaklaşık 45 dakikada hazır oluyor. Ben Sarımsak ve diğer malzemeleri 30. dakikada koydum. Tam kıvamında oldu. Yanına güzel bir sos hazırlayıp tüketmenizi tavsiye ederim. Ben guacamoleyi tercih ettim. Onun tarifini de yarın vereceğim. Ama herhangi bir dip sos da iş görüyor. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun...

Yorumlar

  1. harika görünüyor.. biberiye çok yakışıo patatese.. ama tarifi özel kılan çekirdek içleri olmuş sanki.. merak ettim, bi ara denemeli.. :D

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Aslı hanımcım :) Ve dediğiniz gibi çekirdekler çok güzel bir tat veriyor. Biberiye filan da girince işin içine...aman allahım. Ben de bir süredir yapmıyordum. Bu akşam yapmalı. yanına da bir sos. Benden iyisi olmaz vallahi :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar