Bolonez Soslu Makarna


Evde hiç bir işe yaramayacak kadar az kıymanız kaldıysa bolonez soslu makarna sizin yemeğiniz. Evde kalmış tek tük biberiniz, bir tane havucunuz varsa daha da iyi. Hele bir de canınız hiç bir şey yemek istemiyorsa çok güzel bir kurtarıcı size. Gerçi makarnanın her şekilde gideri var ama, böyle oldumu bir de havalı oluyor. Bolonez soslu makarna filan kolu komşuya hava da atarsınız :P

Malzemeler

Spagetti makarna

200 gr. kadar kıyma

Yaz ise 1 adet domates. Kışın yapıyorsanız salça daha iyi. 1 çorba kaşığı domates salçası.

1/2 çorba kaşığı biber salçası

1 adet orta boy soğan ( taze soğanda muhteşem oluyor. evinizde varsa taze soğanı tercih edin.)

2 diş sarımsak (dilimlenmiş)

2 adet köy biberi

Birkaç dal maydanoz

Çok az kekik

Çok az reyhan  (yoksa koymasanız da olur, benim hoşuma gidiyor o yüzden koyuyorum)

Karabiber

Kırmızı toz biber

Acı seviyorsanız pul biber

Tuz

Arzu ederseniz kimyon. Ben kullanmadım.


Hazırlanışı

Ben önce sosu hazırladım. Makarnayı bekletmeyi sevmiyorum, pişer pişmez yemek daha iyi oluyor. Biberleri ve soğanı çok ince olmayacak şekilde doğradım. Sosun içinde kaybolmasını istemedim. Havucu rendenin kalın tarafıyla rendeledim. Önce biberle soğanı biraz kavurdum, olmaya yakın havucu ve dilimlediğim sarımsağı da attım hep beraber kavurdum. Havuç çok su bıraktığı için sonlara doğru ekliyorum ben. Diğer malzemelerin haşlama gibi olmasını istemiyorum. Bu arada malzemeleri de karamelize olacak kadar çok kavurmuyorum, hafif diri bırakıyorum. Sosun içinde her şeyin görünmesini istiyorum. Anlatışım hafif Bob Ross gibi mi oldu ne :) Şuralarda da yalnız başına bir reyhan...neyse devam. Malzemeler kavrulunca kıymayı ekledim ve kavurmaya devam ettim. Kıymanın suyu çekilmeye yakın salçaları, tuzu, karabiber,kırmızı biber ve pul biberi ekledim biraz daha kavurdum. O sırada makarnayı haşlamaya başladım. Böylece sos ve makarna aynı anda hazır olacak. Salça da kavrulunca karışıma biraz kaynar su ekledim ve tencerenin ağzını kapattım. Makarna haşlanırken arada sosu kontrol ettim ve su ekledim. Makarnayı beklerken sosun dibi tutmasın tabi. Hatta ilave suyu makarnanın haşlanma suyundan koyun daha güzel olur. Sosun olmasına yakın reyhanı, kekiği ve kıyılmış maydanozu ekledim ve şöyle bir karıştırdım sosun altını kapattım. O arada makarna da oldu tabi. Hemen tabağa koyup, sosu da üstüne koyup yedim. İpucu da vereyim; makarnayı bol suda haşlayın. Su bol olunca makarnaya hareket imkanı oluyor böylece haşlama suyuna yağ koymaya da gerek kalmıyor. Nasıl bol derseniz. Tencerede makarna 1/3 yer tutuyorsa, 2/3 de su olsun. İşte böyle. Size de pişirip yemesi kalıyor. Afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar