Un Helvası


Çok defalar denedim, tutturmam baya sürdü. Artık sorunsuz yapıyorum. İlk seferlerde ne kadar kavurmam gerektiğini, sütünü ve suyunu nasıl koymam gerektiğini bilememiştim. Şimdi güzelce size anlatmayı deneyeceğim. Benim çektiğim çileyi çekmeyin diye hepsi.

Malzemeler

125 gr. margarin ( küçük paketler 125 gr. oluyor. )

1 su bardağı şeker ( ben bal gibi olunca yiyemiyorum, siz tatlı eşiğinize göre ayarlarsınız )

2 su bardağı un

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 su bardağı şeker

Fıstık ( evde yokmuş ben koyamadım )

Hazırlanışı

Önce unu eledim. Kavurması daha kolay oluyor. Yağı teflon tavaya koydum. Derince bir teflonunuz varsa yada tencereniz daha da iyi. Ben tavayla baya cebelleştim. Yağı erittim ve unu ekledim. Eze eze spatulayla kavurdum. Baya ezdim yani, karıştırmakla olmuyor. Ezerken parçalara ayırdım, dik açıyla spatulayla tepesine tepesine vurdum. Bildiğiniz unu dövdüm yani :) Kavururken un baya kararsın, aman yakıcam diye korkmayın. Açık renk olunca görüntü pek iştah açıcı olmuyor. Fıstığınız varsa kavurmaya yakın fıstıkları da atıp kavurmayı unutmayın. Kavurma işi bitince altını söndürdüm ve birazcık soğuttum. Tava çok sıcakken koyunca ne süt kalıyor ne su, buharlaşıp gidiyor. Neyse soğuma işi bitince tavanın altını yakıp , sütü ve suyu ekledim  bu sırada da hep ezdim karıştırdım, dövmeye devam yani..Sütün ve suyun bir kısmı karışınca şekerini ekledim ve dövmeye devam. Macunumsu bir hale geliyor ve karıştırdıkça bütün sıvıyı çekiyor, kıvamlanıyor. Yapışlanlığı gidince ve helva bir bütün haline gelince tatlının olduğunu anlıyoruz. Şimdi şekillendirmeye geldi sıra. Burası biraz uğraştırıyor ve el alışkanlığı istiyor. Biraz zorlanacaksınız. İki tane çorba kaşığını alıyoruz. Biriyle helvadan bir parça alıyoruz ve diğer kaşıkla üstüne bastıra bastıra şekil veriyoruz. Nasıl anlatayım sanki kaşıktaki helvayı diğer kaşıkla sıyırırmış gibi bir hareket yapıyoruz. Artık deneye deneye alışacaksınız. Deneyeceklere şimdiden afiyet bal şeker olsun...

Yorumlar

  1. bilgen ege ozalkan25/1/14 18:44

    Gülcecigim, her şey pek hoş ama suyu ne kadar koyacağız?

    YanıtlaSil
  2. Evet farkettim Bilgencim, unutmuşum yazmayı :) Hemen düzelttim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar