Sulu Köfte
Sulu köfte diye açtım başlığı ama ekşili köfte de olabilirdi. Ben ikisini de kullanıyorum.Bol limonlu ve karabiberli olduğunda anlam kazanıyor bu yemek. Evde limonunuz yoksa hiç uğraşmayın derim. Zaten yapması meşakkatli, bir de o güzelim ekşiliği tadamayınca sinir bozar. Veriyorum tarifi, limonunuz yoksa da olduğunda yaparsınız.
Malzemeler
250 gr. kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 çay bardağına yakın pirinç
1/2 çay bardağı bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası (aşırı dolu olmasın)
1/2 çorba kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
Maydanoz
Kuru nane
Tuz
Karabiber
Limon
1 çorba kaşığı un
Hazırlanışı
İlk önce soğanı rendeledim suyunu sıktım. Bulgur ve pirinci 10 dakika kadar suda beklettim sonrada havanda biraz dövdüm. Kırılmalarını istedim çünkü köftenin içinde koca koca pirinç taneleri görmek istemedim. Hem de köfteyi dağıtabiliyorlar. Pirinci, bulguru, soğanı, karabiberi,tuzu ve kıymayı iyice yoğurdum. 10- 15 dakika kadar yoğurdum ben. Aslında süre daha uzun olsa köftelik malzeme daha güzel kıvamlanıyor ama sıkıntı basınca bıraktım. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarladım. Yuvarladıklarımı içine un koyulmuş bir tepsi içine koydum ve iyice salladım. Her yerleri un olmalı. Köfteleri koydum tezgaha, geçtim tencerenin başına. Salçaları zeytinyağında kavurdum. Sonlara doğru kuru naneyi, karabiberi ve tuzu ekledim. Üstüne önceden kaynattığım 4,5 bardak suyu ve 1 diş dövülmüş sarımsağı koydum ve 10 dakika kadar kaynattım. Tencereye köfteleri attım ve köfteler pişinceye kadar pişirdim. Köftelerin etrafındaki un yemeğimin suyunun kıvamlı olmasını sağladı. Son olarak da, ince kıydığım maydanozları ve limon suyunu tencereye ekledim şöyle bir karıştırıp ocağın altını söndürdüm. Bu yemekle alakalı bir ipucu vereyim, eğer harcın kıvamı biraz cıvık olduysa içine irmik katabilirsiniz. Hem kıvam toparlanır hem de köfteleriniz hafif inegöl köftesini andırır. Bir ipucu daha vereyim normal köftelerinizin inegöl köftesine benzemesini istiyorsanız da içine bir miktar karbonat katın. İşte böyle...Köfte yuvarlama aşamasını saymazsak bu da kolay bir yemek. Tavsiye ederim ama deneyin. Tadı çok güzel.
Aramıza hoş geldin...
YanıtlaSilSayfanı çok beğendim. Bu bir süreç sabırla devam edeceksin. Yeni insanlarla tanış, beğendiğin blogları sen de izlemeye al. Bağını koparma. Göreceksin zamanla çok keyif alacaksın.
Tekrar Görüşmek dileğiyle...
Sayfanı listeme ekliyorum. Sevgiyle kal ;)
Hoş bulduk. Sitemi beğendiğinize sevindim :)
YanıtlaSilÇok da güzel ipuçları vermişsiniz benim için, kesinlikle dediklerinizi uygulayacağım.
İçeriğim az henüz ama her gün bir şeyler eklemeye gayret ediyorum.
Güzel düşünceleriniz için de çok teşekkürler. Görüşmek üzere...
Uzun zamandır yapmamıştım,bu hafta senin tarifle muhakkak deniycem! :)Keşke şimdi olsaydı..
YanıtlaSilBen de bayadır yapmıyorum. Yaparken şöyle bol limonlu yap, çok ama çok güzel oluyor. Benim de canım çekti şimdi :DD
YanıtlaSilKesinlikle,ekşili çok severim:)
YanıtlaSil