Pirinçli Pırasa Çorbası


Çorbacıların tarif listesine bir tarif de benden. Tam olarak benden demiyim,  Minciye ablam çok yapar, ben de tarifi ondan aldım zaten.  Bir kaç değişiklik, bir kaç eklemeyle benim versiyonum karşınızda. Yemek yapmayı öğrendiğimiz ilk dönemle hep belli başlı çorbalar öğreniriz ve nedendir bilinmez bir çoğumuz da çeşitliliği arttırma çabasına girmeyiz. Hep aynıdır; domates çorbası, şehriye çorbası, tarhana çorbası, yayla çorbası vs vs. Ben de bir dönem bundan o kadar çok sıkıldım ki, hali hazırda bildiğim çorbalara yenilerini eklemek, var olanları değiştirmek gibi çabalara girdim. Şimdi çok memnunum. Bu çorbayı yapmaya da o zamanlarda başladım. Gerçekten lezzetli, sağlıklı ve hafif bir çorba. Gerçi benim blogumu sürekli takip edenler hiç bir yemeğimin ağır, yağlı ve sağlıksız yemekler olmadığını bilir. Çok yağlı yemek yediğimde sanki o yağların damarlarımda biriktiğini hisseder gibi oluyorum. Belki manyak mısın hatun sen diyenleriniz olur ama öyle işte. Katı yağ yerine hep zeytinyağı, illaki lezzet diye kuduruyorsam da zeytinyağı artı tereyağı. O margarin denen illeti kullanamıyorum bir türlü. Çok kötü bir şey yapıyormuşum hissi geliyor. Ama emin olun, o yığım yığım yağ kullanılan ya da çılgın gibi yağlarda kızartılan her yemeğin alternatif bir yapım şekli oluyor. Ben o yöntemleri uyguluyorum ve sizin de öyle yapmanızı tavsiye ediyorum. Hani bu yöntemin sökmediği bir kaç yemek tabii ki var, e onları da normal şekilde yapıyorum ama sık yapmıyorum filan neyse amaan çok uzattım. Neydi... hah, pırasa çorbası; Ve malzemeler...

Malzemeler

2 adet büyük pırasa

1 adet havuç

1 çay bardağı pirinç

1 yumurta sarısı

2 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı yoğurt

Çeyrek limonun suyu

6 su bardağı su

Tuz

Karabiber

Kırmızı toz biber

Pul biber

Dereotu yada maydanoz

Hazırlanışı

Pırasayı ince ince doğradım. Olabildiğince ince olsun çünkü çorbayı blenderdan geçirmiyoruz. Havucu rendeledim. 1 çay bardağı pirinci iyice yıkadım. 6 su bardağı suyu kaynattım ve içine pirinci, havucu ve pırasayı attım. Bırakın iyice pişsin, bazı pırasalar inatçı olabiliyor ve pişmesi zaman alıyor. Bir tasta yumurta sarısını, yoğurdu, unu ve limon suyunu iyice karıştırdım ve bir miktar su ekledim. Un kıvamı çok koyulaştırıyor, o yüzden suyla açtım. Pırasalar pişince tastaki karışımı çok yavaş ve azar azar çorbaya ekledim. Eklerken de sürekli karıştırdım. Karıştırmazsanız yumurta pişer ve kötü bir görüntü oluşur. Tuzu ve baharatları da ekledim. Bir süre daha kaynayınca içine kıyılmış dereotunu attım. Dereotu sevmeyenler maydanoz da atabilir. Ya da hiçbirini kullanmayabilirsiniz. Ve çorba hazır. Sıfır yağlı, sağlıklı ve çook lezzetli bir çorba. Diyet miyet yapılıyorsa  da bu çorba bu iş için birebir.  Afiyet olsun efendim..

Yorumlar

  1. erhan karataş14/1/17 04:33

    Harika oldu.Üst üste 2 kere yaptım.Herkes benden tarifini istiyor.Emeğinize sağlık ancak ben çok azda olsa yağ kullandım.Pirinç çorbanın suyunu çekiyor.Pirincide yarım çay bardağı kullandım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar