Kısır


Kısırı güzel yaparım, ama ne kadar uğraşırsam uğraşayım annemin yaptığı gibi olmuyor. Ablamın hakkını yemiyim, onun kısırları da harikadır. Küçüklüğümden beri pazar günlerinin vazgeçilmezidir kısır, yanında patates salatası ve börekle harika oluyor. Gerçi artık arka planda maç özetleri geçmiyor ama olsun. Belki de küçüklüğümüzde yediğimiz bütün o yiyeceklerin daha lezzetli gelmesinin sebebi o maç özetleri ve arada sırada da bay meraklının homurdanmalarını duymaktı. Kim bilir.. Neyse bu kadar nostalji yeter. Tarife geçiyorum.

Malzemeler

1 su bardağı ince bulgur. ( Esmer bulgur olsa daha iyi )

1 büyük soğan

1 su bardağı kaynar su

2 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı biber salçası ( Salçanız çok acıysa 2,5 kaşık domates salçası ve yarım kaşık biber salçası koyun )

2 adet sivri biber

1 adet domates

1 adet salatalık ( Elimde olmadığından ben kullanmadım )

Maydanoz

Taze nane

Dereotu

2 adet taze soğan ( Körpelerinden olsun )

Karabiber

Kimyon ( Çok az kullanın yarım çay kaşığı kadar. Tadı baskın olmasın. )

Sumak

Tuz

Sarımsak da koyabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum

Nar ekşisi ( Yoksa limon )

1/2  çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

Önce bulguru 1 su bardağı kaynar suda beklettim. Suyunu çekip bulgurlar iyice şişince, ince ince doğradığım soğanı kaba ekledim. Üstüne salçaları, küp küp doğradığım biberleri, baharatları, tuzu, nar ekşisini ve zeytinyağını ekledim ve iyice karıştırdım. Karıştırma işini elinizle yapsanız daha iyi, kaşıkla karıştırdığınızda salça her yerine yayılmıyor. En son olarak küp küp doğradığım domatesi, salatalığı ve ince ince kıydığım maydanoz, dereotu ve taze naneyi ekledim ve çok ezmeden elimle şöyle bir karıştırdım. Çok kurcalamayın domates ve salatalık kendini kaybetmesin. Domates, salatalık ve yeşillikleri önceden ekleyince vıcık vıcık ve kötü görüntülü bir şey oluyor. Neyse tarifimiz bu kadarcık. Yanında marul ve cherry domatesle servise hazır. Ben üstüne bir kaç tane yeşil biberli zeytin attım. Siz atmayabilirsiniz. Ben çok yakıştırıyorum. Şimdiden herkese afiyet olsun..

Yorumlar

Popüler Yayınlar