Kolay İçli Köfte
İlk yapışta insana zor gelen, ama yaptıkça kolaylaşan bir yemek. Bir kere cesaret edip denemek lazım. Ben 2. deneyişimde yapabilmiştim. Ama eliniz bulgurdan yapılan köftelere alışkınsa pek sorun olacağını düşünmüyorum.
Malzemeler
dış malzemesi
1 su bardağı ince bulgur
3 - 4 çorba kaşığı un ( bardağınızın büyüklüğüne göre değişiyor.)
1 adet yumurtanın akı
Tuz
1/2 çorba kaşığı domates salçası
iç malzemesi
150 - 200 gr kıyma (az yağlı olursa daha iyi)
1 adet soğan
2 sap maydanoz
Ceviz içi ( evinizde varsa )
1/2 çorba kaşığı domates salçası
1/2 çorba kaşığı biber salçası (acılığına göre ayarlarsınız )
Karabiber
Tuz
Toz kırmızı biber
Hazırlanışı
Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslattım, suyunu çekinceye kadar bekledim. Bulguru, yumurta akını, 3 kaşık unu, yarım kaşık salçayı ve tuzu bir tepside iyice yoğurdum. Baya uzun süre yoğurmak gerekiyor. Macunumsu hafif yapışkan bir hamur haline gelmeli. Yoksa pişerken dağılıyor. Ben 35-40 dakika yoğurdum. Ya da daha kolayı bileği kuvvetli birini bulup yoğurtabilirsiniz. Gerekirse yoğurma sırasında su veya un ilavesi yapabilirsiniz. Hamur olunca üstünü hafifçe nemlendirip bir bezle sardım. İç harcı hazırlarken hamurun kurumasını istemedim. Soğanı ince ince doğradım. Biraz kavurdum, sonra kıymayı ekledim kavurmaya devam ettim. En son baharatları, tuzu, maydanozu, ceviz içini, yarım kaşık domates ve yarım kaşık biber salçasını ekleyip kavurmaya devam ettim. Pişince altını kapatıp biraz soğumasını bekledim. Köftenin hamurunu cevizden biraz daha büyükçe parçalara böldüm. Bu parçaları yuvarladım ve başparmağımla bastıra bastıra açtım. Hamuru sağ elime aldım, sol elimin başparmağını kullandım. İçi oyulmuş kabak gibi olacak hamur. Ne çok kalın, ne çok ince. Çok inceltmeye çalışınca hamur zedeleniyor, haşlarken patlıyor. Çok kalın olunca da sadece bulgurun tadı geliyor. ikisinin ortası olmalı. içini oyduğum hamurun içine 1 - 2 kaşık iç harçtan koyup köfteleri iyice kapattım. Ben kapattıktan sonra elimi nemlendirip köftelerin her yerine sürdüm. Çatlak patlak varsa kapanması için. Köfteler hazır. Köfteleri kızartsanız da haşlasanız da oluyor. Haşlarken bol suda haşlayın, haşlama suyuna biraz tuz koyun. Köfteler haşlandığı zaman suyun yüzeyine çıkacak. Piştiğini öyle anlıyoruz. Bu tariften 7 - 8 tane köfte çıkıyor. Tabi ki sizin kullandığınız bardak boyutuna göre değişecektir. Ne kadar bulgur o kadar köfte. Afiyet olsun...
Görüntü çok güzel... ellerine sağlık. Umarım herşey yolundadır ;)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Yavaş ilerliyor, ama umut vadediyor sanırım :) Henüz çok fazla ziyaretçim yok. Ama bu kadar kısa bir süre için normaldir diye düşünüyorum. Umarım yanılmıyorumdur :)
YanıtlaSilGenelde yemek sitelerinde(bana denk gelenler diyeyim de!) ya tarifler güzel,ya fotoğraflar,yada anlatım dili güzel olur...çoğunda bu iki yada 3 ü bir arada denk gelmez.Kendi zevkime göre konuşuyorum tabii.Sende bu üçüde var,izleyici sayında; bu kadar iştahlı insan varken eminim kısa sürede çoğalacaktır!:)
YanıtlaSilBu arada yukarıda okuduğum yazdığın ocak ayına aitmiş!:) Benim yazdıklarım anlamsız oldu:)
YanıtlaSilAralık ayında tam 1 sene olacak Deniz. Şu an bayaca bir artış var ziyaretçi sayısında.Ama ben daha hızlı artar diye düşünmüştüm. Çok fazla yemek bloğu var. Haliyle istediğim sayılara ulaşmak biraz daha zaman alır gibi geliyor bana. Bir de şu sıra çok yavaşladım. Hava çok kötü, ocak başında duramıyorum. Sıcak beni bildiğin hasta ediyor :( Bakalım zaman ne gösterecek.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)) Eğer dediklerini başarabiliyorsam ne mutlu bana :) Ama çok fazla yazdığım için şikayetçi olanlar da var . Dikkat dağıttığını söylüyorlar. Yoğun çalışan insanlar daha kısa ve öz yazılar istiyor filan. Onu da ben beceremiyorum. Çenem bir açıldımı kapanmak bilmiyor :DD Normalde de çok konuşan bir insan değilim ama, artık bilemiyorum. Burada açılıyorum böyle :)
YanıtlaSilEvet haklısın.Zaten sıcaklardan insanlar yemek yapmak da yemeklede çok ilgilenmiyorlar bu dönem,hatta ben bile..Gözümüzü aşıp kapasak eylül ortasına gelsek,bende çok bezdim bu sezon:(
YanıtlaSil