Ev Pizzası


Pizzaya bayılırım. Bu maceram da canımın aşırı şekilde pizza çekmesiyle başladı. Acaba evde denesem orjinal pizzaya yakın bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm. Ve ilk kez evde pizza yapma denemem böylece başlamış oldu. Aklıma takılan ve endişe duyduğum çok konu vardı. Acaba hamur sertleşir miydi? Hamuru pişmeden üstteki malzeme kurur muydu? Daha önce hayal kırıklıklarıyla dolu pek çok macera duymuştum. Bir saat uğraşıp taş gibi bir pizza ortaya çıkarıp, başarısız bir denemeyle hayal kırıklıkları dünyasına katılmak etmek istemiyordum çünkü. Neyse efendim bolca tarif gezerek, o tariften bir şeyler, diğer tariften bir şeyler alarak, kendi kafama daha doğrusu içgüdülerime dayanarak bir kaç şey de ben ekledim ve en nihayetinde çalışmaya başladım. Hamurunu hazırlaması kolay. Çok çabuk kıvam alıyor ve insanı hiç üzmüyor. Bol bol malzeme doğruyorsunuz ama yapması zevkli. Benim başıma baya talihsizlikler geldi. Mesela pizzayı fırına koyduktan 5 dakika sonra, yarım saat kadar bir süre elektrik gitti. Pizzam önce bir güzel ısınmış ve ardından da fevkalade bir şekilde soğumuş oldu. Bu kadar büyük bir aksaklığa rağmen harika bir sonuçla karşılaştım. Şimdi hemen bu denenmiş ve kolay pizzanın tarifine geçiyorum.

Malzemeler

Hamurun malzemeleri

4 su bardağı un

1,5 su bardağı süt

1 çorba kaşığı yoğurt

1/2 yemek kaşığı margarin

1 çorba kaşığı kuru maya

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Üst malzemesi

3 orta boy domates

2 diş sarımsak

1/2 çorba kaşığı salça

Sucuk

Salam

Sosis

3 adet büyük mantar

2 adet dolma biberi

Biberli yeşil zeytin

Kaşar peyniri

Maydanoz

Dereotu

Kekik

Karabiber

Pul biber


Hazırlanışı

Ben önce bütün üst malzemelerini doğradım. Salamları  dörde böldüm, sucuk ve sosisi halka halka doğradım. Siz küp küp de yapabilirsiniz. Ben ağızda kaybolup gitmesini istemedim. Mantarların sadece şapkalarını kullandım ve dilimledim. Maydanoz ve dereotunu doğradım.Yeşil zeytini dilimledim. Kaşarı rendeledim. 3 domatesi rendeledim ve bir kapta yarım kaşık salça ve dövülmüş sarımsakla karıştırdım çok az da zeytinyağı kattım.İçine biraz da kekik ve karabiber koydum. Rendelenmiş domates sarımsak ve yağ karışımı sizin sosunuz olacak. Üst malzeme hazırlandıktan sonra hamura geçtim. 1 çorba kaşığı kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri 1 su bardağı ılık sütte erittim ve 15 dakika beklettim. Hazır olduğu zaman köpük köpük oluyor zaten, hemen anlarsınız. 4 su bardağı unu, 1 kaşık yoğurdu, 1 su bardağı mayalı sütü, 1 çay yaşığı kabartma tozunu, yarım kaşık margarini ve tuzu bir kaba koyup iyice yoğurdum. Artan yarım bardak sütü hamurun kıvamına göre azar azar ekledim. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak. Benim tamamını eklemem gerekti. Bardak boyutunuza göre sizin eklemenize gerek kalmayabilir. Hamur hazırlandıktan sonra hiç beklemeden iyice yağladığım tepsiye yaydım. Her yeri aynı kalınlıkta olsun. Benim fırınım midi fırın haliyle pizzam kalın hamurlu oldu. Sizin fırınınız da küçükse ve ince hamurlu istiyorsanız hamur malzemesinin yarısını kullanın. Her neyse hamuru yaydıktan sonra üstüne sosu güzelce yaydım. ( Çok oldu diye endişe etmeyin, sosun çok olması pizza pişerken hamurun kurumasını engelliyor.) Sosu yaydıktan sonra üstüne sosisin yarısını , rendelenmiş kaşarın yarısından biraz fazlasını ( kalanını pişmeye yakın pizzanın üstüne koyup yeniden fırına vericez. ) , salamı, sucuğu, yeşil zeytini, mantarı, kalan sosisi ve biberi koydum, dereotu ve maydanozu üstüne serpip fırına verdim. 180 derecede 25 - 30 dakikada pişti. Pişmesine yakın üstüne kalan kaşarı ve biraz da pul biberi ekleyip 2 - 3 dakika kadar daha fırında tuttum. Ben fırında ne kadar tutacağıma biberlerin durumuna göre karar verdim. Hafif kızarma belirtisi gördüğümde fırını kapattım. Dediğim gibi malzemeleri doğramak birazcık zaman alıyor , onun dışında hamur kolay kıvam alıyor ve çok bilek gücü istemiyor. Yapması zevkli, yemesi daha da zevkli. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Sibel Esen Uysal19/3/17 15:38

    İlk defa pizzayı başardım. Sayenizde, teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar