Etli Yaprak Sarması


Ben sarmamda salamura yaprak kullandım ama, taze yaprağınız varsa 5-6 dakika kadar tuzlu suda haşlayarak da sarmanızı yapabilirsiniz. Yapması biraz zahmetli. Sarmasından çok, salamura yaprakları birbirinden ayırması bana zor geliyor. İlk kez yapacaklar için söylüyorum, özellikle etli yapraprak sarması yapıyorsanız, sarma işleminin  çok kolay olduğunu farkedeceksiniz. Zeytinyağlısını sarması biraz daha uğraştırıyor. İçini koyarken pirinçler dağılıyor filan. Ama herşekilde uğraştığınıza deyiyor.

Malzemeler

350 - 400 gr salamura yaprak

1 adet büyük soğan

250 - 300 gr kıyma

1,5 su bardağı pirinç

1,5 çorba kaşığı domates salçası

1/2 çorba kaşığı biber salçası

Maydanoz

Taze nane ( kuru nane de olur )

Karabiber

Kırmızı toz biber

Kimyon

Sumak ( koymasanız da olur, ben ekşi seviyorum )

1 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Hazırlanışı

Soğanı ince ince doğradım. Maydanozu ve naneyi kıydım. Kıymayı, soğanı, iyice yıkayıp nişastasından arındırdığım pirinci, salçaları, 1 çorba kaşığı zeytinyağını, maydanozu, naneyi, baharatları ve tuzu bir kapta iyice yoğurdum. Ne kadar uzun yoğurursanız sarmanın içi o kadar iyi özdeşleşiyor. Ben 10 - 15 dakika kadar yoğurdum. İç hazırlanınca salamura yaprakları masaya dizdim ve saplarını kestim. Damarlı kısımlar üstte olacak. Yaprakların geniş kısımlarının ortasına iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koydum. Çok fazla koymayın, pişerken sarmalar patlıyor. Önce yaprağın kenarlarını ortaya harcın üstüne kıvırdım sonrada rulo şeklinde sardım. Yırtık yapraklardan tencerenin altına döşedim. Üzerine kestiğim saplardan da koydum. Böylece suyu daha lezzetli oldu. Hazır olan sarmaları birbirine bitişik olacak şekilde tencereye yerleştirdim. Bir tasta 1 çorba kaşığı domates salçasını ve çok az da biber salçasını suda erittim. İçine biraz tuz,kırmızı toz biber ve karabiber koydum. Bu karışımı da tenceredeki sarmaların üstüne döktüm. En son olarak da tencerenin üstüne düz bir tabak kapattım. Böylece pişerken sarmaların tencerenin içinde yüzmesini ve dağılmasını engellemiş oldum. Sarmaları kısık ateşte pişirdim. Unutmadan ekliyeyim;  içine koyduğunuz suyun miktarı dolmaların üzerini aşmasın ve sarmalar pişerken sık sık kontol edin. Suyu bitip de yemeğinizin dibi tutmasın. İhtiyaç olursa pişme sırasında tencereye su ilave edin. İlave ettiğiniz suyun sıcak olmasına dikkat edin. Sarmalar kısa sürede pişiyor. Benimkiler 20 - 25 dakikada pişti. Süre ocağın harlılığına göre değişebilir. Pişerken arada kontrol etmenizi öneririm. Yerken de üstüne sarımsaklı yoğurt koydunuzmu oh.. mis. Şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Ne kadar güzel görünüyor... Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Allahım ne çok severimmm...ama şu aralar çok üşeniyorum.Hemen pinteresette paylaştım,ellerine sağlık:) Acıktım bu saatte hiç iyi olmadı bu!:(

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Denizcim. Geç saatte yemek sitesi gezmemek lazım :D Benim de başıma çok geliyor. Üşenme durumu da sanırım havalar serinleyince geçer. Böyle havalarda insanın hiç bir şey yapası gelmiyor :)

    YanıtlaSil
  5. Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
    Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Sitemi beğendiğinize sevindim. Dediğiniz gibi Türk mutfağı güzeldir. Anladığım kadarıyla site açacaksınız. Benim tarifleri de çevirip sitenize koyacaksınız. Yapın tabii ki çok güzel olur.Tariflerim ne kadar çok insana ulaşırsa o kadar güzel. Tarifleri koyarken benden bahsetmeyi de unutmayın :))

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Tarifinizden yaptim, ilk etli sarmamdi, muhtesem oldu, ellerinize, emeginize saglik. Herkese bu tarifi tavsiye ederim, cok guzel oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Çok sevindiiim :))
    Ellerinize sağlık. Sizin elinizin lezzeti de geçmiştir yemeğinize. O yüzden o kadar güzel olmuştur.
    Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

görüşleriniz benim için önemli

Popüler Yayınlar