Dana Rosto


Hep zor olduğu düşüncesiyle rosto yapmaktan kaçınırız. Verdiğim tarif çok kolay. Biraz zaman aldığı doğru ama böyle bir lezzeti tatmak için beklemeye değiyor. Pişirirken düdüklü tencere kullanmak da süreyi baya bir kısaltıyor. İlk yaptığımda kesin sonuç fiyasko olacak diye düşünmüştüm ama gerçekten zor olan hiç bir tarafı yok. Hatta fazlasıyla kolay. Soğan doğramak yok yeşillik doğramak yok. Hem de etle uğraşmış oluyorsunuz. Sizi bilmiyorum ama ben her zaman etle uğraşmayı sevmişimdir. Hatta küçükken kasap olmak gibi bir idealim vardı :)) Hala var gerçi ama şu saatten sonra yapacak bir şey yok. Tabi bu dediğim tavuk için geçerli değil. Tavuk yağından nefret ediyorum. Rosto yaparken tek dikkat edilmesi gereken şey eti sıkı bir şekilde rulo yapabilmek ve iyice bağlayabilmek. Onunda yapılamayacak bir tarafı yok. Biraz uğraşmak gerekiyor ama kafaya takacağınız bir şey değil.

Malzemeler

500 gr. rostoluk dana eti

1,5 yemek kaşığı domates salçası

1/2 yemek kaşığı biber salçası

1 adet orta boy soğan

2 adet havuç

5 su bardağı su

1 dal biberiye

2 diş sarımsak

Karabiber

Tuz

Hazırlanışı

Rostoluk eti rulo yapıp iple bağlıyoruz. Eti karabiberle iyice ovmayı da unutmamak gerek. Düdüklü tencereye yeteri kadar yağ koyup etin her tarafını kızartıyoruz. Ben zeytinyağı kullandım. Yağ iyice kızmadan eti koyarsak et tencereye yapışıyor işimizi zorlaştırıyor. Eti kızartırken acele etmeyin her yeri kızarsın ve çevirirken çatal yada bıçak saplamayın, suyu kaçıyor. Ben havuçları ve sarımsakları da etle beraber hafif kavuruyorum, çok daha lezzetli oluyor. Et kızardıktan sonra salçaları önceden ısıttığımız suyla açıp tencereye ekliyoruz. 5 bardak kaynar suyu da üzerine döküyoruz. Soğanı bir bütün şeklinde tencereye ekliyoruz. Son olarak da biberiyeyi ekliyoruz. Tuzu et piştikten sonra katmanızı öneririm, çünkü eti sertleştiriyor. Düdüklünün kapağını kapatıp kaynadıktan sonra altını kısıyoruz. 1 - 1 buçuk saatte rostomuz hazır. Soğanı çıkartıp eti bir süre dinlendirdim ben. Sonra da güzelce dilimleyip pilavla servis ettim. Yanına patates püresi de yapabilirsiniz. Çok yakışır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar